Vantaalle entiseen avovankilaan avataan yhden tähden hostelli, josta voi saada yöksi huoneen 15 eurolla

Työsiirtolassa tuomionsa suoritti aikoinaan muun muassa Irwin Goodman - nyt sinne pääsee vain maksamalla.

Kuva: Forenom

Forenom on avannut Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyyteen yhden tähden hostellin. Hostelli on vanhan avovankilan eli työsiirtolan tiloissa, ja huoneet on säilytetty alkuperäisinä. Vaikka rakennus ei olekaan enää pitkään aikaan toiminut työsiirtolana, on sisustuksessa haluttu mukailla vaatimatonta vankilasisustusta.  

"Jatkossa kohteessa ei ole saatavilla valtion leipää, vaan asukkaat voivat itse tehdä ruokansa. Lisäksi työvelvoite on pienempi ja vartijoita vähemmän", kirjoitetaan Forenomin tiedotteessa vitsikkäästi. 

Tiloissa ei ole tehty suuria remontteja, mutta huoneet ovat luonnollisesti siistejä. Hostellissa on sekä yhden että kahden ja kolmen hengen huoneita, ja lisäksi useamman hengen dormityyppisiä huoneita. Keittö sekä kylpyhuone- ja wc-tilat ovat yhteisiä.

Työsiirtolassa asuneet vangit olivat mukana rakentamassa Helsinki-Vantaan lentokenttää 50-luvulla. Työsiirtola toimi kolmella eri rakennuspaikalla ja tarjosi ruumiillista työtä siihen kykeneville vangeille. Työvoimana käytettiin pääsääntöisesti vankeja, jotka olivat saaneet alle vuoden tuomion tai sakkoja. Suurin osa oli tuomittu rattijuopumuksesta tai laittomasta alkoholin myynnistä, ja siksi heitä kutsuttiin myös "Seutulan rattijuopoiksi". Heidän joukossaan istui lukuisia aikakauden staroja, muun muassa Irwin Goodman. Aikalaismediassa vitsailtiin, että kuuluisuudet lähtivät Kanarian saarille - ja onpa aiheesta kirjoitettu laulujakin.

On jopa kulttuurihistoriallinen teko, että tilat on säilytetty suurilta osin sellaisinaan.

"Vanhat vankilakyltit on otettu pois, joten emme uhkaa sakoilla puheliaita asiakkaita", kertoo Forenomin myyntipäällikkö Pasi Pajari.

Avovankila oli käytössä lähes 60 vuotta. Se lopetti toimintansa 2009, kun sen vangit ja henkilökunta siirtyivät Keravan vankilan alaisuuteen. Nyt yöksi pääsee vain maksamalla - tosin erittäin kohtuullisen hinnan.

"Uusi hostellimme on nappiratkaisu, jos mennään hinta edellä. Huoneen hinta on edullisimmillaan vain 15 euroa yöltä, joten tälle majoitukselle ei löydy voittajaa", Pajari kertoo.

(Lähteet: Ilmailumuseo, Rikosseuraamuslaitos)

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi