“Ala on muuttunut paljon, ja hyvä niin!" Teemu Laurell haluaa päivittää käsityksemme ravintolatyöstä

Uusimmassa Pöytä kahdelle -jaksossa huippukokki haastaa ravintola-alan vanhat mielikuvat ja tarjoaa niille uuden, valoisamman näkökulman.

Teemu Laurell on tullut tutuksi myös useista televisio-ohjelmista.
Teemu Laurell on tullut tutuksi myös useista televisio-ohjelmista.

Ravintola-alasta puhutaan usein raskaana ja uuvuttavana työnä, mutta uusimmassa Pöytä kahdelle -podcastin jaksossa huippukokki Teemu Laurell haastaa koko ajatuksen. Hänen mielestään alan maine on jäänyt menneisyyteen, vaikka todellisuus näyttää jo aivan toisenlaiselta.

“Ala on muuttunut paljon, ja hyvä niin. Nyt tuntuu, että ravintola-ala on oikeasti hyvässä vedossa."

Uusin Pöytä kahdelle -podcast jakso on nyt kuunneltavissa!
Uusin Pöytä kahdelle -podcast jakso on nyt kuunneltavissa!

Ravintola-ala ei ole enää sama, ja se on vain hyvä asia

Laurell huomauttaa, että keskustelu ravintola-alasta junnaa yhä kiinni vanhoissa uskomuksissa.

“Ne puheet pitkistä päivistä ja huonoista palkoista kuuluvat menneisyyteen. Ala ei ole enää sama kuin 10 tai 20 vuotta sitten, ja se on hemmetin hyvä asia.”

Hän tietää, mistä puhuu. Kun Laurell aikoinaan haki alalle, ravintolakouluihin oli suorastaan tunkua. Kokkiohjelmat, kulinaristinen hype ja uudenlainen ruokakulttuuri tekivät kokin ammatista halutun. 

“Kun itse hain alalle, oli kokkibuumi käynnissä ja kouluihin oli tunkua. Pääsin Ravintolakoulu Perhoon varasijalta 88, ja hakijoita oli lähes 500. Nyt tilanne on täysin erilainen. Polku alalle on muuttunut, eikä koulut aina saa paikkoja edes täyteen”, Laurell kertoo.

Pöytä kahdelle -podcastin uusimmassa jaksossa Dani Hänninen suuntaa vieraaksi Shelteriin.
Pöytä kahdelle -podcastin uusimmassa jaksossa Dani Hänninen suuntaa vieraaksi Shelteriin.

Laurell ei kuitenkaan näe tilannetta synkkänä, päinvastoin. Hänen mukaansa ravintola-ala tarjoaa edelleen enemmän mahdollisuuksia kuin moni ymmärtää.

“Me tehdään ihmisille hyviä hetkiä. Tuodaan ihmisiä yhteen ruoan ja juoman äärelle, ja se on ihan äärimmäisen hieno juttu.”

"Valtavasti mahdollisuuksia"

Laurellin mukaan ravintolan voima ei synny pelkästä ruoanlaitosta, vaan siitä, miten ihmiset tekevät asioita yhdessä.

“Ravintola-ala antaa valtavasti mahdollisuuksia. Parhaimmillaan ravintola ei tunnu pelkältä työpaikalta, vaan yhteisöltä, jossa tehdään asioita yhdessä.”

Jos ajattelet yhä, että ravintola-ala on raskas ja vanhanaikainen, tämä jakso saa miettimään uudestaan. Jaksossa puhutaan lisäksi siitä, miten sosiaalinen media ja influensserit ovat muuttaneet ravintoloiden pelikenttää, ja miksi yksi Instagram-päivitys voi nykyään vaikuttaa enemmän kuin perinteinen arvostelu.

Kuuntele uusin Pöytä kahdelle -jakso Spotifysta tai katso kuvan kera Youtubesta