Käärmeet ostosparatiisissa

Mitä tapahtuu kun kaksi aktivistia jakaa käytävillä poliittisia lentolehtisiä?

Kauppakeskuksia mainostetaan koko kansan olohuoneina. Kirkkoineen ja kirjastoineen niistä on tullut katutilan jatkeita. Mutta mitä kauppakeskuksissa saa tehdä ja kuka siellä määrää: Mitä tapahtuu kun kaksi aktivistia jakaa käytävillä poliittisia lentolehtisiä? Entä kun pukumiehet tyrkyttävät ohikulkijoille mainoksia? City-lehden toimittajat Ilkka Karisto ja Esa Mäkinen testasivat kansalaisten olohuoneet.

Vartija tulee aivan iholle. Äänensävy on yhtä aikaa ivallinen ja uhkaava.

"Ai ette aio lähteä, vai?"

Syvä puna on noussut miehen kasvoille. Silmien tuike paljastaa itsehillinnän olevan lopussa.

"Meillä on kyllä omat keinomme saada teidät pihalle", hän ärisee ja yrittää napata flaieripinoa kädestä.

"Nyt jumalauta ne laput tänne!"

Samaan aikaan toisen vartijan radiopuhelimesta kuuluu käsky:

"Ottakaa ne kiinni, se on vartijan tehtävä."

Niskaperseotteella ulos Isosta Omenasta, siihenkö tämä päättyy? Haluamme kuulla perustelut. Miksi kauppakeskuksissa ei saisi jakaa lentolehtisiä, kun kerran kaduillakin saa?

Saivartelusta ei ole kyse, vaikka vartijoista siltä ehkä tuntuukin. Maailman mittakaavassa ei ole räikeä ihmisoikeusloukkaus estää aktivisteja jakamasta lentolehtisiä espoolaisessa kauppakeskuksessa, mutta taustalla pilkottaa suurempi kysymys: kenellä on oikeus hallita kaupunkitilaa?

Kauppakeskuksista on tullut katuihin verrattavia kulkuväyliä ja oleskelupaikkoja. Niissä on myymälöiden lisäksi kahviloita, ravintoloita ja elokuvateattereita. Uusimpiin ostosparatiiseihin on rakennettu myös kirkkoja ja kirjastoja. Kun julkiset palvelut sijoitetaan kauppakeskuksiin, kansalaisoikeuksien pitäisi muuttaa perässä. Vai onko vartijoilla oikeus päättää pärstäkertoimen mukaan, kuka kauppakeskuksissa saa viettää aikaansa?

Juuri sitä olemme testaamassa, eikä hyvältä näytä. Mutta jätetään tuohtuneet espoolaisvartijat hetkeksi ja palataan kokeen lähtöasetelmiin.

TULOSTIN SYLKEE mustavalkoisia lentolehtisiä. "Rauha Palestiinaan! Israelin on vetäydyttävä heti laittomasti miehittämiltään palestiinalaisalueilta."

Vieressä on Israelin suurlähetystön osoite sekä tila postimerkille.

Saksimme 400 flaieria siisteihin pinoihin ja pakkaamme ne laukkuun. Valitsimme flaieriin mahdollisimman kiistellyn asian. Vartijat, myyjät ja asiakkaat voivat olla vaatimuksista eri mieltä, mutta meillä on perustuslain turvaama mielipidevapaus. Emme mekkaloi, riko lakia tai provosoi, jaamme vain lennäkkeitä.

Aavistelemme silti, että meitä ei suvaita. Jo pelkkä ulkoasu saattaa ärsyttää. Pärstäkerroin on säädetty parhaan taitomme mukaan muistuttamaan aktivistien pukeutumistyyliä. Toisella on yllään Subcomandante Marcos -paita ja pinsseillä koristeltu vihreä maiharitakki. Toinen on vetänyt päälleen kirjavan intiapaidan ja päähänsä palestiinalaisliinan. Anarkisti ja hippi. El pueblo unido jamas sera vencido!

TESTI ALOITETAAN Helsingin keskustassa kauppakeskus Forumissa. Asetumme katutasoon vilkkaan kahvilan läheisyyteen ja vahdimme tarkasti, ettemme tuki käytävää tai liikkeiden sisäänkäyntejä. Olemme päättäneet olla mahdollisimman kohteliaita: hymyilemme ja puhumme hiljaisella äänellä.

"Hei, meillä olisi tällainen vetoomuskampanja."

Moni ohikulkija tarttuu flaieriin. Keski-ikäinen nainen hymyilee ja nyökkää hyväksyvästi. “Varmasti lähetän, olette hyvällä asialla", hän sanoo.

Parikymppisen pojan maailmanpolitiikan tuntemus ei ole aivan ajan tasalla, mutta kiinnostunut hän kyllä on.

“Onko Palestiinassa tapahtunut viime vuosina jotain?" hän kysyy.

Kymmenen minuutin kuluttua vartija tulee kohteliaasti ilmoittamaan, että meidän pitäisi poistua kauppakeskuksesta.

Miksi ihmeessä?

"Flaiereiden jakamiseen tarvitaan isännöitsijän lupa. Isännöitsijä on tosi tarkka siitä, mitä täällä tapahtuu", vartija sanoo.

Mutta jaetaanhan Forumissa mainoksiakin.

"Myös niihin tarvitsee luvan. Luulen, että saatte luvan helposti. Voitte soittaa huomenna isännöitsijälle, mutta nyt teidän pitäisi poistua kadulle."

RUKKASET TULIVAT heti ensitreffeillä. Täytyy tiedustella viisaammilta, mitä anarkisti ja hippi oikein saavat kauppakeskuksissa tehdä. Kysymys on yksinkertainen: saako kauppakeskuksissa jakaa lentolehtisiä? Virkamiesten ja oikeustieteilijöiden vastaukset ovat sen sijaan vähintäänkin käsittämättömiä.

Kolmen tunnin puhelinrumban jälkeen tiedämme, että asiaa säätelee laki järjestyksenvalvojista (533/1999), vartioimisliikelaki (237/1983), rikoslain 24. luvun 3. ja 4. momentin julkisrauhaa koskevat pykälät (531/2000) ja vielä perustuslaki (731/1999).

Öh, olisikohan sittenkin pitänyt pyrkiä oikikseen?

Uuden puhelinkierroksen jälkeen olemme hiukan viisaampia.

Perussääntö on, että julkisella paikalla saa jakaa lentolehtisiä vapaasti. Enää täytyisi tietää, onko kauppakeskus julkinen paikka ja suojaako sitä julkisrauha.

“Julkinen paikka on sellainen, jossa ennaltamääräämättömällä kulkijalla on mahdollisuus olla", sisäasiainministeriön poliisiylitarkastaja Pertti Luntiala selvittää.

Hienoa. Kauppakeskushan täyttää nuo kriteerit. Eiköhän mennä jo.

Hetkinen, hetkinen, Luntiala ei ole vielä lopettanut lausettaaan. Hän kertoo tulkitsevansa lakia siten, että kauppakeskuksissa vallitsee eräänlainen isännänvalta.

“Rakennuksen omistajalla on oikeus vartijoiden välityksellä päättää, kuka paikalla saa olla", Luntiala sanoo.

Eli periaatteessa saamme jakaa lehtisiämme, mutta käytännössä emme. Onpas monimutkaista.

Pykäläviidakko naurattaa myös rikosoikeuden professori Pekka Koskista.

“En ymmärrä, kuinka kukaan ei-juristi voisi saada selvää näistä pykälistä. Itse valmistaudun juuri laatimaan oikeustieteellisen pääsykokeita ja olen aivan pulassa näiden kanssa", Koskinen sanoo.

Niin, niin, mutta mitä vartijat voivat tehdä? Tuleeko pamppua?

Rikoksentorjuntaneuvoston pääsihteerin Hannu Takalan vastaus on selkeä. “Kauppakeskuksen käytävät ovat verrattavissa tavalliseen katuun. Vartijat saavat pyytää poistumaan, mutta eivät käskeä."

Väkisin anarkistia ja hippiä ei saa raahata pihalle. Se on hyvä tietää.

Hetken aikaa pohdittuaan myös Pekka Koskinen antaa lähtöluvan.

“Minusta on ihan luonnotonta lähteä häätämään aktivisteja pois sillä perusteella, että he jakavat lehtisiä. Kauppakeskus on sellaista tilaa, jossa pitää saada oleskella kuin turuilla ja toreilla", Koskinen sanoo.

“Rikoslaki ei kiellä lentolehtisten jakamista. Julkisrauhan rikkomiseksi kauppakeskukseen pitäisi tunkeutua oikeudettomasti, eli murtautua tai hiipiä salaa. Koska jokainen pääsee vapaasti sisään, ei rikoslakiin voi vedota."

Jatkamme koetta.

OLEMME TAAS Forumissa, mutta tällä kertaa puvut päällä kravatit kaulassa. Hiukset on laitettu siististi kiinni ja kainaloissa tuoksuu Tommy Hilfiger. Käsissämme on paksu pinkka kännykkämainoksia. Asetumme jakamaan niitä Kukontorille, Cafe Picnicin eteen. Odotamme pikaista häätöä. Forumin vartijahan sanoi, että mainosten jakaminen ei poikkea mitenkään lentolehtisistä – kumpikin on kielletty ilman lupaa.

Harva ohikulkija tarttuu mainokseen. Yksi pukumies vilkaisee pikaisesti esitettä ja tuhahtaa sitten:

"Emmä tollasia tartte!" Vartin kuluttua läheinen roskapönttö on täynnä paperitolloja.

Nyt tarvitaan sliipatun myyntimiehen maneereita.

"Päivää, tästä voisi tutustua uusiin gprs-malleihin, olkaa hyvä!"

"Kröhöm, kiinnostaisiko herraa modernit wap-ominaisuudet?"

Jaamme mainoksia puoli tuntia. Vartijoita ei näy missään. Kyse voi olla sattumasta, mutta luultavammin siisti ulkoasu ja prameat mainokset vaikuttavat kohteluun.

On jatkettava kauppakeskuksen logiikan testaamista. Vartija sanoi, että saamme luvan palestiina-lappusten jakamiseen helposti. Otetaan puhelu CityForum -kiinteistötoimistoon.

"Päivää. Me olemme jakamassa flaiereita, joissa vaaditaan Israelia lopettamaan palestiinalaisalueiden miehitys. Ajattelimme jakaa niitä Forumissa, ja kysyisin siihen nyt lupaa."

"Olemme sanoneet ei kaikelle poliittiselle toiminnalle, oli se sitten kenen tahansa puolesta. Pyrimme pysymään sellaisen ulkopuolella. Tämä on kauppakeskus eli yksityistä liiketilaa. Täällä pätevät samat säännöt kuin tavarataloissa. Ei onnistu. Valitan", toimistosta todetaan.

Asia harvinaisen selvä. Tätä sisäministeriön Luntiala kai tarkoitti isäntävallalla.

Ongelma on se, että isäntiä on satoja.

“Kauppakeskukset ovat nykyisin useampien liikkeiden ja julkisten palvelujen kokonaisuuksia, joten miten yksi liike voisi vaikuttaa kauppakeskuksessa toimivien muiden liikkeiden asiakaskuntaan?", oikeusministeriön Takala pohtii.

Eli siis: Onko McDonald’silla oikeus päättää Bodyshopin asiakkaista? Saako huippumuodikas vaateliike estää puliukkoja menemästä kirjastoon?

Eihän niin tänä päivänä tapahdu. Mutta mikä on tilanne kymmenen vuoden kuluttua, kun viimeinenkin osuuskauppa on kuollut, Helsinki on yksi iso keskustatunneli ja kauppakeskukset nimetään jo sarjoissa: Iso Omena 2, Iso Omena 3, Suuri Kurpitsa…

Kenties kehitys johtaa siihen, että juopot, narkkarit, punkkarit ja skeittarit vaeltavat loskaisia katuja, kun parempiosaiset saavat kulkea lämpimissä tunneleissa ostosparatiisista seuraavaan.

KUN POHTII Helsingin tulevaisuutta, on käännettävä katse länteen. Espoossa ollaan monissa asioissa edellä. Amerikan malliin leveäksi ja laveaksi rakennetussa Matinkylän Isossa Omenassa on kirjastokin. Kai siellä saa flaiereita jakaa.

Sitä paitsi, jos Espoossa pitäisi jakaa oikeasti flaiereita, olisi melkein pakko mennä kauppakeskuksiin. Kuka Espoossa kulkisi jalkaisin ja missä, Länsiväylän varrella?

Taas muuntumisleikki aktivisteiksi ja bussikyyti Matinkylään. Isossa Omenassa on kesäkuisena keskiviikkoiltana yllättävän paljon väkeä. Parkkeeraamme levykaupan eteen ja aloitamme propagandan levittämisen ystävällisellä äänellä

"Meillä olisi tällainen vetoomuskampanja, olkaa hyvä."

"Postia Sharonille."

“Postimerkin hinnalla rauha Palestiinaan."

Vartijat ovat minuutissa paikalla.

"Toi flaiereiden jakaminen loppuu nyt heti!" kolmikymppinen vartija komentaa.

"Miksi? Tämähän on julkinen paikka ja meillä on täysi oikeus…"

Vartija keskeyttää samantien:

"Ai sä tuut mulle sanoo noin", hän tiuskaisee ja heristelee sormeaan.

"Teillä ei ole oikeutta jakaa täällä yhtään mitään."

Tämä heppu ei ole valmis keskustelemaan asiasta Forumin gentlemannivartijan tavoin. Yritetään silti, laitetaan painavimmat argumentit peliin.

"Tämä on meidän perustuslaillinen oikeutemme."

"Perustuslaki ja perustuslaki, pah!" kiihtynyt vartija tiuskii.

Jatkamme lentolehtisten jakamista vartijoiden ahdistelusta huolimatta. Falckin pojat kaartelevat perässä. He tunkevat suuteluetäisyydelle ja yrittävät ahdistaa meitä kohti seinää. Espoolaisia kerääntyy katsomaan kummallista performanssia. Vartija pöyristyy tottelemattomuudesta.

"Tehän olette uskomattomia kavereita. Ihme hippitouhua. Nyt lähdette menee!"

Vartija ryntää kohti ja repii flaieripinon käsistä. Toinen vartija, reilu parikymppinen kaljupää, yrittää hillitä kollegaansa.

"Tarviiko tohon repimiseen nyt mennä? Eikö tätä voisi hoitaa puhumalla?" hän yrittää. Turhaan. Vanhempi vartija ei enää puhu mitään, vaan yrittää suu viivaksi puristettuna kauhoa flaiereita pois. Nuorempi kollega soittaa radiopuhelimella lisäohjeita.

"Eivät ne tottele käskyjä", hän raportoi.

"Sehän on vastustamista. Ottakaa ne kiinni, se on vartijan tehtävä", kuuluvat ohjeet radiopuhelimen kohinasta.

Siunaus on saatu, nyt on lupa toimia.

"Napataan toi isompi."

Vartijat saartavat zapatistipaitaisen anarkistin kahdelta puolelta ja tarttuvat ronskisti kainaloista. Kumpikaan ei kysy, voisiko ulos kävellä omin jaloin. Vartijat ryhtyvät raahaamaan tuittupäätä kovakouraisesti kohti ovea. Muinoin eduskunnasta ulos kannetun kansanedustajan Veikko Vennamon henki leijailee kauppakeskuksen prameilla käytävillä.

"Mitä helvettiä te oikein teette?" keski-ikäinen nainen huutaa vartijoiden perään.

Kyyditystä jatketaan ulkona. Aktivisti muilutetaan parkkipaikan ylitse kadunvarteen saakka. Höyrypäisempi vartija repii loputkin flaierit käsistä ja rypistää ne.

"Sä et jaa näitä enää missään," hän ärähtää.

Yhtäkkiä radiopuhelimesta kuuluu möreä ääni: "Hei, se vihreäpaitainen kundi siinä vasemmalla kuvaa teitä koko ajan", valvomosta ilmoitetaan.

Kuvaaja on paljastunut. Onneksi olemme jo Ison Omenan ulkopuolella, vartijoiden toimivallan ulottumattomissa. Mutta valtuuksista viis, suuttunut vartija ryntää kohti kuvaajaa, joka pinkaisee karkuun pelastaakseen filminsä.

Pakomatka on pitkä, takaa-ajaja ei luovuta millään. Vasta Länsiväylän ylittävä silta katkaisee pakomatkan. Vartija syöksyy kohti. Tuleeko nyt pamppua?

Autot suihkivat lujaa ohi ja vartija yrittää pidätellä hengästyneitä karkulaisia aloillaan. Hän ryhtyy antamaan radiopuhelimella tilannekatsausta valvomoon. Kaoottisessa tilanteessa livahdamme uudelleen pakoon. Juoksemme sillan yli Niittykummun puolelle. Vartija puuskuttaa perässä puhelimeensa puhuen. Ei hemmetti, sehän hälyttää tietysti apuvoimia, nyt on hankittava taksi.

“Hannarit, ette uskalla jäädä selvittämään asioita", vartija huutaa perään.

No ei todellakaan uskalleta. Eikä tässä enää mitään selittelyjä tarvita. Vartija voisi sen sijaan itse kertoa, mitä ihmettä hän tekee keskellä työpäivää lähiöpöpelikössä ihmisiä jahtaamassa. Emmehän me syyllistyneet myymälävarkauteen tai julkijuopotteluun. Emme häirinneet kauppakeskuksen asiakkaita, melunneet tai sotkeneet paikkoja. Me vain jaoimme flaiereita.

Rytistämme kävelytieltä metsään ja sieltä paikallisen ala-asteen pihalle piiloon. Vanha mummo pälyilee viereisen kerrostalon ikkunasta taksiin astuvaa hikistä kolmikkoa.

Vartioitu alue laajentumassa

Väkivallan ja voimankäytön monopoli kuuluu Suomessa yksiselitteisesti valtiolle. Poliisi huolehtii yleisestä turvallisuudesta ja järjestyksestä. Perustuslaissa on määritelty, ettei poliisin tehtäviä saa antaa muille kuin valtion viranomaisille. Poliisin resurssit ovat kuitenkin rajalliset, ja siksi teollisuus- ja myymälävartiointia on annettu yksityisille vartioimisliikkeille. Perusteena on, että merkitykseltään vähäistä julkisen vallan käyttöä voidaan antaa muillekin kuin viranomaisille.

Vartijoiden toimivaltaa määrittelee vartioimisliikelaki. Vartijoiden on vahdittava selkeästi määriteltyä aluetta. Vartijalla on oikeus poistaa vartiointialueelta luvattomasti siellä oleva henkilö, jos alue on yksityinen paikka, kuten esimerkiksi Stockmannin tavaratalo tai tavallinen vaatekauppa. Kauppakeskuksen käytävät ovat julkisia paikkoja, eikä vartijoilla ole oikeutta poistaa siellä oleskelevaa henkilöä.

Lisäksi on olemassa laki järjestyksenvalvojista. Se mahdollistaa järjestyksenvalvojien määräämisen ravintoloihin, hotelleihin ja festivaaleihin. Heidän oikeutensa ovat vartijoiden oikeuksia pienemmät, ja heidän tehtävänään on ensisijaisesti järjestyksen ylläpitäminen. Järjestyksenvalvoja voi poistaa toimialueeltaan häiriötä tai vaaraa aiheuttavan henkilön.

Muutoksia on kuitenkin tulossa. Lokakuussa astuu voimaan laki yksityisistä turvallisuuspalveluista, joka sisältää selkeämmät säännökset vartijoiden valtuuksista. Oikeudet ovat melko samat kuin tavallisella kaduntallaajalla, lisänä on vain oikeus vartioimisalueelta poistamiseen ja ruumiintarkastuksen tekemiseen kiinnioton yhteydessä.

Vaikutuksiltaan huomattavasti suurempia muutoksia aiheuttava järjestyslaki on vielä ehdotuksen asteella ja eduskunnan käsittelyssä. Järjestyslakia on julkisuudessa kritisoitu enimmäkseen sen sisältämästä juopottelu- ja virtsaamiskiellosta. Se sisältää myös pykälän, joka laajentaa järjestyksenvalvojien toimialuetta kauppakeskuksiin ja joukkoliikenteen asemille.

Käytännössä nykyiset vartijat muuttuisivat järjestyksenvalvojiksi ja heidän toimialueensa rajat määräisi poliisi kauppakeskuksen pyynnöstä. Alueen julkisuudella tai yksityisyydellä ei olisi merkitystä, ja järjestyksenvalvojat päättäisivät, tuottaako joku häiriötä vai ei. Lakia valmistellut sisäministeriön poliisiylitarkastaja Pentti Luntiala toteaakin, että järjestyslakiesityksen tarkoituksena on kirjoittaa lakiin jo nykyisin täysin yleinen käytäntö.

Esa Mäkinen

27 kommenttia

niin no....

11.7.2002 23:20

Niin. Ihmettelitte artikkelissa, että miksi vartija juoksee perässä... Hmm johtuisikohan siitä, että hän tekee työtänsä? Kiinnioton paruste löytyy sekin lakikirjasta. Sama oikeus kiinniottoon on niin ikään tavallisella rivikansalaisella. Muutenkin ajattelisitte vähän, että mitä painatte tässä lehdessä. Jos teiltä onnistui tarinan kertominen, sallinette että minä yritän: Joskus lähitulevaisuudessa, kuitenkin sen verran tämän tapahtuman jälkeen menette taasen kerra Isoon Omenaan tai Forumiin. Ko. kohteessa sinua/ teitä vastaan kävelee narkomaani tai joku muu rupu. Hän on sen verran päihtynyt, että luulee, että olet pieni vaaleanpunainen hirviö ja yrität tappaa hänet. Äkkiä narkomaani tajuaa, että hänen on toimittava, jotta saa sinut teilattua. Vaikka viikko sitten olit se, ketä poistettiin, eikö tässä tilanteessa kuitenkin olisi hyvä, että vaikkapa samainen vartija olisi paikalla todistamassa raakaa veritekoa? Luuletko, että joku ohikulkija tulee ja auttaa, vai sanooko taas se mummo, että "mitä helvettiä"? Onko näin, että tämän jutun kertoja on niin naiivi, että ei tajua realiteettia, että se vartija teki työtänsä. Työtapoja on monia, oikeastaan niin monta kuin on tekijää. Luuletko, että siihen narkkariin tehoaa joku paapominen, vai pitääkö ottaa hieman voimakeinoja käyttöön? Ehkä tämäkin narkomaani tajuaa, että tässä kauppukeskuksessa ei kannata rähistä ja ehkä hän tajuaa kuinka idioottimaista on ylipäänsä käyttää huumeita. Tietääkseni huumeet on laittomia syystä. Tosin moni ajattelee, että tämä on jokin valtion salaliitto, että kaikki käyttäisivät alkoholia... Jotta saavat viimeisetkin rahat nyhdettyä verona... Eikö kukaan tajua, että sitä mukaa kun huumeet laillistettaisiin, myös niihin todennäköisesti kohdistuisi verotusta. Se vielä, että kirjoittaja on todennäköisesti itse joko jäänyt kiinni julkijuopottelusta, tai näpistyksestä, tai kenties huumausainerikkomuksesta. Jokatapauksessa meidän kaikkien tulisi omalla taholla yriittä muuttaa stereotyyppistä katsomusta vartiointialasta ja sen kenttätyöntekijöistä, eli vartijoista. Tuskin kukaan muu, paitsi tietenkin ne ketkä ei pelaa rehellistä peliä, ajattele pahaa turvallisuutta ylläpitävästä henkilöstä. Menkää itseenne ja hoitakaa katkeruutenne jollain muulla tavalla kuin auktoriteettista elintä vastaan kapinoimalla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pikkuveli

12.7.2002 14:57

Julkisuuden kipeiden aktivistien säälittävää piipitystä, joka on verhottu tunnetun ilmaisjakelun tutkivaksi journalismiksi. Tarkistelkaa hieman "toimittajien" taustoja niin huomaatte mistä on kyse. Samat kaverit on mukana kaikessa pikkutärkeässä aktivismipelleilyssä leikkien puolueettomia lehdistön edustajia, samalla provosoiden vartijoita, järjestyksenvalvojia ja poliiseja. Koko homman tarkoituksena on saada "isoveli" tekemään virheen tai edes tilanteen näyttämään siltä, jotta saadaan hyviä otsikoita ja lisää nimeä itselle. He veljeilevät WTO:n vastustajien, kakuttajien, linnan juhlien vastustajien, kettutyttöjen, roskisdyykkareiden ja muiden päähänpotkittujen pikkunilkkien kanssa, joilla kaikilla on yhdistävänä tekijänä rikosrekisteri. Nämä naiivit aktivistit tavoittelevat onnellista, vapaata pumpuliyhteiskuntaansa, jossa kaikki ovat tasa-arvoisia ja auktoriteetteja ei tarvita ja jossa heidätkin voidaan viimein hyväksyä omana itsenään. Antaa poikien elää unelmissaan sillä joskus tulee totuus vastaan; "maailma on julma paikka, jossa saa sitä mitä tilaa".

Loppuiko toimitukselta rohkeus vai kiinnostus, kun kuvattua materialia tai vartijoiden kasvoja ei julkistettu missään? Pelottaako kuitenkin globaalien turvallisuusalan suuryritysten lakimiesarmeija palestiinan itsemurhapommittajien ja kiihkomuslimien puolustajia? Oikeuden tuomio herjauksesta, lievästä pahoinpitelystä, haitanteosta, liiketoiminnan haittaamisesta, yksityisyyssuojan rikkomisesta tuntuvine korvauksineen olisi juuri sitä mainosta mitä he haluavat. Voiko olla näin, että omat taloudelliset intressit tulevat vastaan? Kuten kaikissa ikäryhmissä aiemminkin, juuri nämä aktivistit eli yhteiskunnallisesti aktiiviset nuoret vievät suurimman osan valtion hyväpalkkaisista eläkeviroista. Ei sitä silloin viitsi maksaa korvauksia jostain "nuoruuden vakaumuksen" hurmiossa tehdystä rikoksesta, riittää kun pistää pari euroa kerran vuodessa punaisen ristin keräykseen ja nukkuun yönsä hyvin, kun isoveli valvoo...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Liberacion

14.7.2002 23:29

jo antiikin kreikassa poliittisen toiminnan edellytyksenä pidettiin julkista tilaa, jolle ihmisillä oli vapaa pääsy. Suomalainen demokratia perustuu sille, että kaikilla on mahdollisuus sanoa sanansa julkisesti. Artikkeli on loistava esimerkki siitä, mitä käy poliittisille oikeuksille kun julkinen tila on yksityistetty.

Tehkääpä seuraavaksi juttu siitä mitä käy sananvapaudelle ja kriittiselle tiedonvälitykselle, kun tiedotusvälineistä on tullut täysin riippuvaisia mainosmarkkoja jakavista yrityksistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kata O.

19.7.2002 12:21

Must näissä poliittis jutuis ei ollu mitään pieles, mutta mull olis yxs toinen juttu. Jos cityn jutuissa täytyy näkyy toimittaja, mix sen pitää olla sellanen lihava punkero ku toi partanen toimittaja. Ku mä luen Cityy mä toivon et siellä olis siedettävän näköisii jätkii!!! Ettei menis sumpit kurkkuun!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jormakka

21.7.2002 04:54

Helsingin autopommi iskun tekijäksi on paljastunut Falck Securityn Vuoroesimies!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dinosaurus :)

22.7.2002 21:56

Mielenkiintoisia kommentteja :) Asiaa näytetään pohtivan vähän joka kantilta, mutta mielestäni se tärkein seikka unohtui.

Miksi?

Miksi vartijat käyttäytyvät noinkin amatöörimäisesti?

Voin yrittää kertoa sen teille. Meillä Suomessa ei yksinkertaisesti ole turvallisuusalan kulttuuria! Täällä ollaan vuosikaudet totuttu siihen että kaikki asiat toimivat hyvin ja rauhallisesti ilman suurempia välikohtauksia. Ja että auktoriteetti jyllää.

Vasta 80-luvun loppupuolella alkoi näkyä merkkejä yleisestä rauhattomuudesta. Väkivalta ja eteenkin ilkivalta lisääntyi 90-luvulla rajusti. Ja tämä kehitys näyttää jatkuvan. Samalla lisääntyi kansalais tottelettomuus sekä yleinen välipitämättömyys.

Entäs turvallisuusala?

Sen kehitys on polkenut paikoillaan koko tämän ajan. Verrattuna vartijoiden suorittamiin tehtäviin, jotka jossain kohteissa ovat jopa vaativia, niin koulutustaso on täysin riittämätön. Luuletteko että 40 tunnin peruskurssilla saadaan koulutettua ammattitaitoista henkilöstöä?

Valitettavsti ei.

Niin kauan kuin koulutus "junnaa" paikoillaan ja palkat pysyvät minimitasossaan, niin ei myöskään saada pätevää henkilöstöä yrityksiin. Ja silloin tapahtuu tämän kaltaisia "yhteentörmäyksiä" kuin kyseisessä artikkelissa kerrotaan.

Eli ammattitaidottomat vartijat, jotka eivät tiedä tarpeeksi oikeuksistaan luulevat voivansa toimia oman mielen mukaan sekä katsovat olevansa muiden kansalaisten yläpuolella. Yksinkertaisesti lisäämällä koulutusta, niin psykologista kuin eettistäkin, niin vältyttäisiin tämänkaltaisilta (joka päiväisiltä) tapahtumilta.

Turvallisuusalan yritykset myyvät hyvin paljon vain mielikuvia asiakkailleen. Todellisuudessa Suomessa toimivista vartijoista vain n. puolet on kokopäiväisiä. Suurin osa on valitettavasti tilapäisiä ja tuuraajia.
Tämä taas johtaa väistämättömästi siihen että sitä ns. kokenutta kaartia ei vain yksinkertaisesti ole tarpeeksi kaikkiin kohteisiin.
Yritysten on kuitenkin myytävä vakuuttavaa palvelua. Jotkut asiakkaat ovat havainneet tämän epäkohdan ja osaavat jo vaatia turvallisuus- alan yrityksiltä pätevää henkilökuntaa sekä pysyvyyttä kohteisiinsa.
Jotkut jopa kouluttavat vartijoita omin erityiskohteisiinsa ja tarjoavat jonkinlaisia etuja varmistaakseen henkilöstön pysyväisyyden.

Sillä kylmä totuus on että kaikista tämän päivän vartiointialan yrityksistä yhdessäkään ei ole toimivaa henkilöstöpolitiikkaa. Siinä missä muualla tarjotaan etuja ja tulospalkkioita, niin täällä vain puhutaan säästöistä ja että asiakkaat eivät ole valmiita maksamaan. Ruohojuuren vartijoilla on tänä päivänä vähemmän etuuksia kuin esim. siivoojilla. Ja silloin sentään vartijoilla voi olla erittäin vastuullisiakin ja jopa vaarallisia tehtäviä. Sopii sitten ihmetellä miksi motivaatiota ja inspiraatiota ei ole! Puhumattakaan siitä pätevästä ja pysyvästä henkilökunnasta.

Onhan meillä myös lisätty koulutusta viime vuosina, mutta ei riittävästi ja aivan liian hitaasti. Tietyt yritykset, nimiä mainitsematta satsaavat enemmän ja toiset vähemmän henkilökuntansa koulutukseen.
Kuten ehkä alan ammattilaiset osasivat lukea rivien välistä, niin siellä missä koulutukseen panostetaan niin siellä myös asiakaspalvelu toimii.

Itse olen toiminut erittäin pitkään alalla ja tulen myös tänne jäämään. Siksi pahoittelenkin kaikkien meidän ammattilaisten puolesta että tämänkaltaisia yhteenottoja sattuu. Valitettavasti aina ei ole myöskään kyse koulutuksesta vaan ihan puhtaasti asenteesta. Mikäli henkilöstöpolitiikkaa muutettaisiin ja yritykset todellakin suorittaisivat työhönottonsa ja henkilöstön seurannan vakavammin, niin uskon että saisimme karsittua "rambot" sun muut epäsoveliaat henkilöt alalta muualle.
Samaan kategoriaan ja kunnioitukseen kuin poliisi emme koskaan pääse, mutta siinä meille lienee haastetta tulevaisuutta ajatellen.

Mielenkiinnolla jään odottamaan, koska kyseiset yritykset reagoivat asiaan sekä millä tavoin. Yllätyin suuresti artikkelistanne. Joltain nyt-liitteeltä olisin voinnut odottaa jotain tämän kaltaista mutta en teiltä :) Lisää tämän kaltaisia artikkeleita. Mielestäni toteutuksenne tässä oli mitä erinomaisin :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Flaieri

27.3.2005 13:39

Lyhyesti ja yksinkertaisesti. Suurin osa yli 90% vartijoista on ÄÖ:ään alle 100 omaavia öykkäreitä joiden itsetunto on ollut lujilla aivan vaippaikäisestä lähtien eivätkä he ole pääseet teini-ikää kehittyneemmälle tasolle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hehheh

28.3.2005 17:01

ihan oikein että potkitaan pihalle kaupoista / ostareista kunnon ihmisiä häiritsemästä....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mirkas

13.5.2005 04:26

Tässä me huomataan, että työnsä voi tehdä monella tapaa. Haluaisin sanoa sen, että ei pidä arvioida koko vartijan ammattia yhden huonon kokemuksen perusteella.

Itselläni on vartijoista paljon hyviä kokemuksia oman työni puolesta ( Sairaanhoitaja) ja tarvitsen heidän apua lähes päivittäin.

Vartijan ammatti on tärkeä ja heitä tarvitaan paljon, koska poliisia ei ole niin helposti/ nopeasti saatavilla.

Meillä päivystyspolilla on paljon eri asteisia häiriötilanteita, eikä hommasta tulisi mitään ilman heidän apua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hynkeI

30.5.2005 14:18

Jaa että ÄÖ:ltään? Älykkyysösämäärältään vai? Sinulla se lienee alle 20.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hynkkeli

12.7.2005 20:56

no nää ny on nää artikkelin kirjottajat samanlaisia
pellehermanni-iriootteja kun hynkelkin

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Radisti

9.9.2005 18:21

Ennen kuin teette tälläisiä yhtä tyhjän kanssa -artikkeleita ja ärsytätte vartijoita niin muistakaa myös että kaikki mitä kuuluu Vartijan radiopuhelimesta, on radiolain alaista tavaraa joka on tarkoitettu VAIN kauppakeskuksen vartijoille, eli jos saan valottaa asiaa niin sen VAIN vartijoille suunnatun puheen levittäminen rikkoo radiolakia!!!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pokehakkasi

8.10.2005 00:01

Vartijoista en tiedä, mutta minusta tuntuu että monet ravintoloiden portsareista eivät ole mitään järjen jättiläisiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

elintasoaktivistlähesjulkkis

4.7.2006 08:45

Suomen elitaso on siinä kunnossa että monet ns.aktivistit on X-boksiinsa kyllästyneitä elintaso teinejä tai tasolle jääneitä.On hianoo kun saa julkisuutta joku outo palestiinalais huivi päällä ja rasta roikkuen.Aikoinaan velipojat keksi, että chileä pitää nyt tukee ja kailottikotona nyrkki pystyssä Ernesto che guevaraa siihen asti kun kommunismi kaatu ja koko P-läjä paljastu.Nyt on onneksi hiljasta.Kiitos. Tätä luokkaa on nää teini aktivisti sakit.Pojat ei ees tienny mitä ne laulun sanat merkitsee Suomeksi."aktivisti" rymyää puskissa kommando pipot päässä ja tuhoaa jonkun pohjalaisenperheen toimeentulon "huikeassa kommando iskussa", sit äkkiä sankarina kotiin. On se hienoo parantaa maailmaa jossain ostarin aulassa.Millonkohan viimeiksi Putin kävi nappaa sulta lapun ja sano wow tätä en oo tajunnu. Kiitos.Tulikohan mieleen et maailmalla on tämä itsemurha pommi buumi oikein muotia. Palestiinan puolesta joku yksipuolisesti asiaan innostunut ja mieleltään heilahtanut tehdäkin iskun vaikka ostariin.Sais ainakin olla uutisissa ja julkisuudessa.Vaksit tekee työtään ja tämmöset jutut on leimaavia ja typeriä.Entä jos se poistettava onkin joku pommihörhö?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

juridiikan harrastaja

8.8.2006 22:27

loistava artikkeli. mielestäni teidän olisi pitänyt vetää lakia rikkoneet vartijat oikeuteen. tutkiva journalismi olisi siis tällä noussut askeleen kohti konkreettista ihmisten oikeuksien puolustamista.

suomessa on (suht) hyvät lait ja (suht) hyvä oikeuskäytäntö, mutta ihmisten, eikä vain yritysten, pitää puolustaa oikeuksiaan.

teidän olisi esimerkiksi pitänyt soittaa poliisi paikalle.

ja "radistille" tiedoksi että olet kyllä väärässä, sillä journalistit eivät teknisellä laitteella ole salaa kuunnelleet keskustelua, joten kyseessä ei ole ainakaan "salakuuntelu". laitappa googleen hakusanoiksi "salakuuntelu finlex" niin saat päivitettyä tietojasi.

-juridiikan harrastaja

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

juridiikan harrastaja

8.8.2006 22:54

radisti: niin, tosiaan, puhuit radiolaista. tarkoitatko kenties tätä kohtaa?

""Rikoslaki (578/1995)
38 luku. Tieto- ja viestintärikoksista
3 § Viestintäsalaisuuden loukkaus
Joka oikeudettomasti

1) avaa toiselle osoitetun kirjeen tai muun suljetun viestin taikka suojauksen murtaen hankkii tiedon sähköisesti tai muulla vastaavalla teknisellä keinolla tallennetusta, ulkopuoliselta suojatusta viestistä,

2) salaa teknisen erikoislaitteen avulla kuuntelee tai salaa teknisellä laitteella tallentaa toisen puhetta, joka ei ole hänen tietoonsa eikä muidenkaan ulkopuolisten tietoon tarkoitettu, sellaisissa olosuhteissa, joissa puhujalla ei ole ollut syytä olettaa ulkopuolisen kuulevan hänen puhettaan, taikka

3) hankkii tiedon televerkossa välitettävänä olevan puhelun, sähkeen, tekstin-, kuvan- tai datasiirron taikka muun vastaavan televiestin sisällöstä taikka tällaisen viestin lähettämisestä tai vastaanottamisesta,

on tuomittava viestintäsalaisuuden loukkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava. ""

eiköhän radioon puhujalla ole kohtuullinen syy odottaa, että radiovastaanottimen lähellä olevat ihmiset, kuten kyseiset journalistit, kuulevat mitä radioon puhutaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

juridiikan harrastaja

8.8.2006 23:12

äh, otinpas muuten taas vahingossa väärän lain, no, pitänee vielä etsiä se oikea. onneksi en ole ammattilainen ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

juridiikan harrastaja

9.8.2006 00:01

ok, radiolaista löytyy kyllä tämänlainen kohta:

""5 luku
Erinäiset säännökset
37 §
Radioviestinnän luottamuksellisuus

Radioviestintä on luottamuksellista ja sitä saa vastaanottaa vain se, jolle se on tarkoitettu. (28.1.2005/46)

Se, joka on ottanut vastaan tai muutoin saanut tiedon luottamuksellisesta radiolähetyksestä, jota ei ole hänelle tarkoitettu, ei saa oikeudettomasti ilmaista eikä käyttää hyväksi tietoa lähetyksen sisällöstä tai olemassaolosta.

Luottamuksellisena radioviestintänä ei pidetä:

1) televisio- ja ääniradio-ohjelmistojen alkuperäisiä lähetyksiä;

2) hätäkutsuja;

3) yleisellä kutsukanavalla harjoitettavaa radioviestintää;

4) radioamatööriviestintää;

5) lyhytaaltoradioviestintää 27 megahertsin taajuusalueella;

eikä muuta sellaista radioviestintää, joka on tarkoitettu yleisesti vastaanotettavaksi.""

olen kuitenkin melko varma, että tämänlaiseen tapaukseen sovellettaisiin myös mm. salakuunteluun liittyviä pykäliä.

eiväthän ihmiset voi välttyä kuulemasta vartioitten radiopuhelimia, jotka ovat yleensä suhteellisen kovalla. sen tiedostaa myös puhelimeen puhuva henkilö.

lisäksi radiolaissa tarkoitettaneen teknistä laitetta operoiden salaa tapahtuvaa kuuntelua.

luultavasti epäilystäni tukee mm. ennakkotapaukset ja/tai lakien perustelut, mutta enpä jaksa alkaa niitä etsimään, kun ei tuo tämän keskustelun pääpointti ole.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hankkikaa elämä!

6.10.2006 08:41

Teidän touhunne on suoraan sanoen todella syvältä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mietteliäs

8.11.2006 10:43

Kysyikö tämä kuvaaja lupaa vartioilta kuvamateriaaliin? se rikkoo oikeiksia ja vartijoilla on samat oikeudet, kuin muillakin ihmisillä. Tämä on taas näitä poliisi/vartija on sika ihmisisten juttuja. En itse pidä tarinaa luotettavana.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ammattikuvaaja

2.4.2007 20:39

Vartijoilta, kuten muiltakaan julkisella paikalla (puisto, katu, kauppakeskus, ravintola, raitovaunu jne) liikkuvalta ei tarvitse erikseen kysellä lupaa kuvaamiseen tai kuvien julkaisemiseen. Tämä ei ole valokuvaajien / toimittajien erikoisoikeus, vaan kuuluu kaikille kansalaisille perustuslaillisena oikeutena nimeltä "sananvapaus".

Tässä pari linkkiä hiukan City-lehteä asiallisempaan julkaisuun:

http://www.journalistilehti.fi/arkisto/52005/lyhy/Alakerta186750.htm

http://www.journalistilehti.fi/journalisti/arkisto/192004/lyhy/Alakerta150490.htm

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Vakseri

2.7.2007 07:20

JOs siellä cityforum- toimistossa sanottiin EI, niin mitä epäselvää siinä silloin on? silloin myös vartijat on velvollisia pitämään huolen siitä että niitä lippusia Ei jaella alueella... WtF...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

------------------------

9.9.2007 20:52

Kuvaamisen oikeutuksesta julkisilla paikoilla.......
Miten helwetissä nykyän on päässyt syntymään tilanne, jossa kenentahansa huohottavan friikin "oikeus" kuvailla joka paikassa menee yli minun(tai kaikkien muiden oikeudesta) saada olla rauhassa niillä julkisilla paikoilla(kaduilla, kaupoissa, ostareilla). En minä ainakaan haluaisi omaa naamaani/kroppaani tms. jonkun random hiipparin seinälle tiirailtavaksi. Silti riittää aina näitä älypäitä joille lähikaupassa kuvaaminen on maailman tärkein asia.
Ja miksi aika pitää kulutta jonkun rivisteven kiusaamiseen. Miksei toteutta sitä kuvaamisoikeuttaan vaikka jossain uuber väkivaltaisessa ongelmapesäkkeessä. Kuvaisit sitä narkkien ja hörhjen katuväkivaltaa ja rötöstelyä. Tekisitte reportaasin siintä, kuvat ja lausunnot todisteeksi ja ilmoitusta kyttikselle tekemään. Voisi olla vaikka oikeasti hyödyllistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tallustelija

13.9.2008 01:03

Jos kuvataan selkeästi henkilöä niin tämän kohteen lupa pitää olla. Jos minua tullaan kuvaamaan ilman lupaani niin kannattaa treenata hyväksi juoksijaksi välttyäkseen vastuulta. Vakseilta meni hiukan yli toiminta mutta nykyisin tarkemmin säädeltyä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hhhhhgdsfgfd

21.7.2010 03:05

ite iskisin vasaralla kallon rikki niin että aivot näkyy jos joku vitun vartija yrittäis tulla jossain keskellä tavarataloa mua hakkaamaan ilman syytä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

yason

4.8.2010 15:12

Palataan nyt siihen isoon ongelmaan, että jos kauppakeskukset rajattaisiin julkisesta tilasta pois, muutaman kymmenen vuoden päästä ei enää olisi juurikaan sellaista julkista tilaa, jossa on ihmisiä ja joka ei ole jonkun yksityisen hallinnassa. Isommissa kaupungeissa olisi ehkä vielä katuja ja toreja, muuten liikkeet olisivat hiljalleen siirtyneet kauppakeskuksiin ja ihmiset perässä.

Amerikassa kaduilla ei kulje kukaan, kun kaikki autoilevat kauppakeskuksista toiseen. Miten tällaisessa valtiossa voisi syntyä kansalaiskeskustelua, puheita, mielenosoitus tai jopa vallankumous, kun ei ole paikkaa, joissa saa vapaasti harjoittaa sananvapauttaan? Tai saa, vaikka metsässä tai Länsiväylän varressa, mutta ei siellä kukaan kulje.

Tämä keskustelu ei ole aktivistihippien märkää anarkistista päiväunta vaan linkittyy suoraan demokraattisen yhteiskunnan ytimeen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Terroristit-munista-hirteen

28.12.2010 23:13

Oikein toimivat tuossa vartijat. Saisivat minun puolestani murskata katuun pääkopan jok'ikiseltä palestiinalaismurhamiesten kätyriltä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi