Ravintolaäänestys 2011 - Turku

Missä vietetään aina Woodstockia? Mistä saa palan oikeaa Intiaa? Te äänestitte, me kerromme.

Kiitos lukijat!

Saimme Ravintolaäänestykseemme lähes 3 000 ääntä. Parhaita ravintoloita äänestettiin Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa.

Paras uusi

Bar4:n ravintoloitsijat Sakari Mäkinen, Sampo Wallenius ja Tom Kivinen juhlivat voittoa tilaisuuteen sopivin juomin.
Bar4:n ravintoloitsijat Sakari Mäkinen, Sampo Wallenius ja Tom Kivinen juhlivat voittoa tilaisuuteen sopivin juomin.

Kavereiden kesken

24. marraskuuta 2010 Turun ravintolamaailma sai uuden piristysruiskeen. Osoitteessa Kristiinankatu 4 avautui ravintola nimeltä Bar4. Ravintolan perustivat aiemmin Edisonissa työskennelleet Sakari Mäkinen, Sampo Wallenius ja Tom Kivinen.

”Vaikein osa oman ravintolan perustamista oli papereiden pyörittäminen. Oli helpottava fiilis, kun vihdoin saimme ovet auki ja pääsimme takaisin oikeisiin töihin”, Mäkinen sanoo.

Yhdessä yrittämisen sanotaan usein olevan varma tapa lopettaa ystävyys. ”Ennen olimme hyviä kavereita, mutta nyt olemme perhettä. Tiesimme, mitä saamme kun toisemme valitsimme”, Mäkinen sanoo.

TJEU: Bar4:n oma Kurkkujuoma
Bar4, Kristiinankatu 4

1. Bar4
2. Bossaliina
3. Tintå
4. Galaxie Center
5. Bryssel

Paras sisustus

Veikkausvoitto

”Sisustimme menetelmällä kivi, paperi, sakset”, Bar4:n Sakari Mäkinen kertoo. ”Halusimme välttää ruskeita seiniä, pehmeitä sävyjä ja Sedu-tapetteja. Kerroimme tämän sisustussuunnittelijalle. Hän teki suunnitelman jossa seinät olivat pehmeän ruskeat. Yhteistyö kesti puolitoistatuntia."

TJEU: Kaksi ilmaista asiakaspäätettä
Bar4, Kristiinankatu 4

1. Bar4

  • Sija 2010: uusi
  • Vuosia listalla: 1

2. Kuka

  • Sija 2010: 1
  • Vuosia listalla: 3

3. Vegas

  • Sija 2010: 2
  • Vuosia listalla: 4

4. Alvar

  • Sija 2010: uusi
  • Vuosia listalla: 1

5. Klubi

  • Sija 2010: 4
  • Vuosia listalla: 2

Bubbling Under: Blanko, Rento, Bossaliina

Paras ruoka

Blankon keittiöpatteristo: Antti Kaivonen (vas.), Mikael Sundström, Sami Paajanen, Toni Nousiainen ja Tapani Rantala.
Blankon keittiöpatteristo: Antti Kaivonen (vas.), Mikael Sundström, Sami Paajanen, Toni Nousiainen ja Tapani Rantala.

Brunssin voimalla

Blankon viehätys ei ikinä ole rajoittunut pelkästään ruokapuoleen, mutta tänä vuonna lukijamme nostivat ravintolan viimevuotiselta toiselta sijalta ensimmäiseksi. Tammikuussa yksitoista vuotta täyttänyt ravintola on jatkanut koko ajan samalla Aasia–Italia-linjalla.

”Ruokapuolta on toki hienosäädetty entisestään, mutta Blankon juttu on alusta asti ollut pitkäjänteisyys. Listamme monet annokset ovat olleet siellä alusta asti. Meille kasvaa joka vuosi uusia asiakkaita”, kertoo ravintolapäällikkö Jaana Vuorenpää.

Pitkäjänteisyyttä kuvastaa myös keittiöhenkilökunnan vähäinen vaihtuvuus. Kolme työntekijää on häärinyt Blankon keittiössä ravintolan perustamisesta saakka. Puolitoista vuotta sitten Blanko aloitti kuukausittaisen sunnuntaibrunssin tarjoilun. Suosio on ollut suurta, ja nykyään brunssi katetaan joka viikko. Blankon onnistumisen myötä Turkuun on ilmestynyt myös monia muita brunsseja. ”Kilpailu on aina hyvä asia. Se saa meidät yrittämään vieläkin enemmän”, Vuorenpää sanoo.

TJEU: Blankon lammaspasta
Blanko, Aurakatu 1

1.  Blanko

  • Sija 2010: 2
  • Vuosia listalla: 2

2. Mami

  • Sija 2010: 3
  • Vuosia listalla: 3

3. Panini

  • Sija 2010: 1
  • Vuosia listalla: 5

4. Cantina Azteca

  • Sija 2010: uusi
  • Vuosia listalla: 1

5. Bossa

  • Sija 2010: uusi
  • Vuosia listalla: 1

Bubbling Under: Amarillo, Pippurimylly, Dennis, Smör

Paras bilepaikka

Helsinkiläiset Roosa (vas.), Elina ja Johanna  juhlivat kerran vuodessa Turussa, koska Helsingistä ei Klubin tapaista ravintolaa löydy.
Helsinkiläiset Roosa (vas.), Elina ja Johanna juhlivat kerran vuodessa Turussa, koska Helsingistä ei Klubin tapaista ravintolaa löydy.

Loppumattomat festivaalit

Humalistonkadun Klubi äänestettiin Turun parhaaksi bilepaikaksi jo toista vuotta peräkkäin. Keikkapaikkana tunnettu Klubi on onnistunut luomaan ilmapiirin, jossa viihdytään. Ravintola ei tyhjene live-esiintyjien lopettaessa, vaan kolmen kerroksen ravintolassa viihdytään koko ilta.

”Ihmiset tulevat Klubille ohjelman takia. Henkilökunnan rento henki saa asiakkaat viihtymään. Bileet tekee kuitenkin lopulta se porukka, joka Klubilla käy asiakkaina. Ihmiset ovat siis äänestäneet itseään”, Klubin toimitusjohtaja Seppo Tahvanainen kiittelee. ”Meillä on sulassa sovussa kaikki ihmiset musiikkimakuun, rotuun ja sosiaaliluokkaan katsomatta. Jokainen päivä on pienimuotoinen Woodstock”, Tahvanainen summaa.

TJEU: Manboy, The Friend 11.2. Ilta-kerroksessa
Klubi, Humalistonkatu 8 a

1. Klubi

  • Sija 2010: 1
  • Vuosia listalla: 2

2. Dynamo

  • Sija 2010: uusi
  • Vuosia listalla: 1

3. The Monkey

  • Sija 2010: 2
  • Vuosia listalla: 2

4. Marilyn

  • Sija 2010: 4
  • Vuosia listalla: 7

5. Apollo

  • Sija 2010: uusi
  • Vuosia listalla: 1

Bubbling Under: Börs Night Club, Vegas, Onnela

Paras henkilökunta

Omalla tyylillä

Klubi on tehnyt ihmeitä. Marilyn on 2000-luvulla voittanut parhaan henkilökunnan sarjan yhdeksän kertaa, mutta tällä kertaa Klubi kiilasi palvelullaan ykköseksi. Ravintolan 25 työntekijää ottavat asiakkaat ammattitaitoisesti ja palvelualttiisti vastaan.

”Henkilökunnan kesken vallitsee rento ja yhteisöllinen ilmapiiri, joka näkyy myös ulospäin. Meille on valikoitunut paikan näköinen henkilökunta. He hengittävät klubilaisuutta, samaa ilmaa paikan kanssa”, sanoo Klubin toimitusjohtaja Seppo Tahvanainen.

Tahvanainen kertoo, että työhaastattelussa käy yleensä nopeasti selväksi soveltuuko hakija Klubin tiskin taakse. ”Työntekijän on oltava suvaitsevainen ja musiikkia rakastava. Tänne valikoituu mainstreamin ulkopuolella olevia ihmisiä, jotka myös diggailevat muusikista laajalla skaalalla."

TJEU: Pirre Ilta-kerroksen tiskillä
Klubi, Humalistonkatu 8a

1. Klubi

  • Sija 2010: 2
  • Vuosia listalla: 2

2. Marilyn

  • Sija 2010: 1
  • Vuosia listalla: 11

3. Bar4

  • Sija 2010: uusi
  • Vuosia listalla: 1

4. Edison

  • Sija 2010: 3
  • Vuosia listalla: 4

5. Tinatuoppi

  • Sija 2010: uusi
  • Vuosia listalla: 1

Bubbling Under: Blanko, The Monkey, The Cow

Paras baari

Ravintolapäällikkö Ilkka Kulmala ja Sanna Kivelä.
Ravintolapäällikkö Ilkka Kulmala ja Sanna Kivelä.

Aina juhlavuorossa

Bar Edisonin ovi on kovassa käytössä. Ravintolassa on 330 asiakaspaikkaa, mutta parhaimpana lauantaina Edisonissa vierailee 1500 asiakasta. Kulmaan on helppo poiketa, koska Edisoniin ei tarvitse jonottaa tai maksaa sisälle. Etulyöntiasema on, että pilkku tulee viikonloppuisin vasta puoli neljä.

”Päivällä käydään kahvilla, alkuillasta yhdellä, toiset tapaavat täällä ennen yökerhoon menoa, ennen puoltayötä alkaa viikonloppuisin talo täyttyä, seuraava aalto tulee kahden paikkojen sulkiessa ja viimeiset asiakkaat Blankosta kolmelta”, vuoropäällikkö Sanna Kivelä kertoo.

TJEU: Asiakkaille järjestettävät kiitosbileet
Edison, Kauppiaskatu 4

1. Edison

  • Sija 2010: 1
  • Vuosia listalla: 6

2. Bar4

  • Sija 2010: uusi
  • Vuosia listalla: 1

3. Rento

  • Sija 2010: 5
  • Vuosia listalla: 5

4. The Cow 

  • Sija 2010: uusi
  • Vuosia listalla: 1

5. Tinatuoppi

  • Sija 2010: uusi
  • Vuosia listalla: 1

Bubbling Under: Alvar, Teerenpeli, Whisky Bar

Paras etninen

Delhi Darbar tarjoaa à la cartesta kymmenen prosenttia opiskelija-alennusta.
Delhi Darbar tarjoaa à la cartesta kymmenen prosenttia opiskelija-alennusta.

Kuin Intiassa

Pahimpaan lounas-aikaan Delhi Darbarissa pöydät ovat tupaten täynnä. Ravintoloitsija Md Hamed kertoo, että toista toimipaikkaa on jo etsitty.
”Tämä on positiivinen ongelma. Avasimme vappuna 2008 ja asiakasmäärä on kasvanut.”

Ravintola on hurmannut vahvoilla mauilla. Raaka-aineet haetaan Tukholmasta ja Hakaniemestä, mutta mausteseokset tehdään itse. Curry- ja masala-seosten lisäksi myös Delhi Darbarin kotijuusto valmistuu ravintolan keittiössä. Kymmenen vuotta Tukholmassa kokkina työskennellyt Hamed kehuu turkulaisten tietoutta intialaisesta ruoasta. ”Teemme ruokamme samalla tavalla kuin Intiassa ja se maistuu samalta. Listallamme miedot ruoat ovat mietoja ja tuliset tulisia.”

TJEU: Tandooriuunin parila-annokset.
Delhi Darbar, Hämeenkatu 8

1. Delhi Darbar   
2. Baan Thai
3. Kiinan muuri

Bubbling Under: Indima, Cantina Azteca, El Gringo

Paras kahvila

Cafe Brahen Annika Pyykkö voi näyttää suloiselta, mutta jakaa korvapuusteja.
Cafe Brahen Annika Pyykkö voi näyttää suloiselta, mutta jakaa korvapuusteja.

Viisi vuotta vallassa

Cafe Brahe on pitänyt kaupungin kahvilamaailman vallankahvaa käsissään heti ovien avaamisesta lähtien. Tänä vuonna Cityn lukijat äänestivät Cafe Brahen Turun parhaaksi kahvilaksi jo viidettä kertaa peräkkäin. Yrittäjä Hessu Martikaisen mukaan kahvilan on pysyttävä mukana asiakkaiden arjessa.

”Toisille olemme olohuone, toisille herkuttelupaikka. Kahvilan on tärkeää elää asiakkaiden kanssa. Kahvilaan muodostetaan hyvin läheinen asiakassuhde.”

Toinen syy Brahen menestykseen voi löytyä kahvilan syötävien joukosta. Vain harva asiakas tyytyy ostamaan pelkän kahvin ja jättämään jättimäiset leivonnaiset vitriiniin. Korvapuusti on myyntiykkönen.

TJEU: Kaupungin suurimmat laskiaispullat 13.3. asti.
Cafe Brahe, Yliopistonkatu 27, Hansa ja Skanssi

1. Cafe Brahe

  • Sija 2010: 1
  • Vuosia listalla: 5

2. Café Art

  • Sija 2010: 3
  • Vuosia listalla: 4

3. Fontana

  • Sija 2010: 4
  • Vuosia listalla: 6

4. Coffee House

  • Sija 2010: 2
  • Vuosia listalla: 2

5. Bossaliina

  • Sija 2010: uusi
  • Vuosia listalla: 1

Bubbling Under: Latte, Aschan, Cosmic Comic Cafe

2 kommenttia

Jarbico

22.2.2011 02:10

Haloo,minnehän on kadonnut kaikilta listioilta yökerho nimeltään Forte,
eikö se ole enää olemassa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jarbico

22.2.2011 02:10

Haloo,minnehän on kadonnut kaikilta listioilta yökerho nimeltään Forte,
eikö se ole enää olemassa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi