Rentoutuminen sallittu

Rentoutuminen on asennelaji, ei suoritus. City kertoo kotikonstit raukeuteen.

Rentoutuessa ääreisverenkierto vilkastuu, hengitys hidastuu, verenpaine alenee ja luova alitajunta aktivoituu. Keho tuntuu usein lämpimältä ja painavalta.
Rentoutuessa ääreisverenkierto vilkastuu, hengitys hidastuu, verenpaine alenee ja luova alitajunta aktivoituu. Keho tuntuu usein lämpimältä ja painavalta.
Tarkkaile itseäsi juuri nyt. Ovatko kasvojesi lihakset rennot? Jännitätkö hartioitasi? Hengitätkö nopein ja pinnallisin hengenvedoin? Vaikka kyse ei olisi suoranaisesta stressistä, vastaukset palautuvat elämänlaatuun. Kyse on taidosta rentoutua. Se kuuluu ihmisen synnynnäisiin kykyihin mutta on sitäkin helpompi kadottaa. Säännöllinen rentoutuminen vaikuttaa kuitenkin suoraan aineenvaihduntaan, hengitykseen, lihaskipuihin ja unen laatuun. Se on tehokas puolustuskeino uupumista vastaan, ja alan hoitolaitokset tuottavat taatusti paremmin kuin yksikään mobiiliverstas.

Ratsia numero kaksi: entä jos joku laittaisi kädet olkapäillesi? Helpottaisi ja rauhoittaisi todennäköisesti. Paras rentoutuminen liittyykin usein yksinkertaisiin koti-konsteihin, kuten kosketukseen, hengitykseen ja riittävään aikaan. Myös keskittyminen yhteen ainoaan asiaan tässä ja nyt auttaa. Cityn opas kevätstressiin kiertää siis krääsän ja kunnioittaa perusaisteja. Näitä on tarkoitus kokeilla kotona.

Hieronta. Hieronta vilkastuttaa verenkiertoa ja hoitaa myös mieltä. Parhaita paikkoja ovat kasvot ja pää, joiden avulla rentoutuu esimerkiksi nenä ja sitä myötä hengitys. Jalkahieronta vaikuttaa selkään, käsiin ja kyynärpäihin. Vaikka varsinaisia akupisteitä ei edes tuntisi, sekä jalkaterien että korvien hieronta on tehokasta. Myös ristiselkä kuuluu tärkeisiin

alueisiin. Esimerkiksi vauvat nukahtavat helposti, kun niitä hieroo ristiluun ympäriltä. Kuumepotilasta ei saa hieroa, koska hieronta nostaa lämpöä.

Vesirentoutus. Lämpimässä vedessä keho rentoutuu luonnollisesti ja helposti. Aquabalancing-hoidot kasvattavat suosiotaan ympäri Eurooppaa, mutta niitä voi kokeilla myös itse. Aseta parin niskan alle puhallettava niskatyyny ja polvitaipeiden tueksi lötköpötkö-kelluke. Liikuttele toista rauhassa veden liikkeiden mukaisesti: hiero ja keinuta esimerkiksi hartioista ja jaloista. Veden ihannelämpötila on 35 astetta.

Hengitys. Pinnallinen hengitys on yleisin syy kaulan ja olkapäälihasten jännitykseen. Kun hengittämiseen käyttää vain keuhkojen yläosia, lihakset jäävät vähitellen kestojännitykseen. Hengityksen laajuus rajoittuu ja sen syveneminen vaikeutuu entisestään. Paras apu on asian säännöllinen tiedostaminen. Istu tai makaa muutama minuutti ja keskity pelkkään hengitykseen. Hitaasti, rauhassa, vatsaan saakka. Toinen keino on jännittää kaikki lihakset äärimmillen ja rentouttaa ne muutaman sekunnin päästä kokonaan. Näin huomaa parhaiten jännitys- ja rentoustilojen erot.

Aromaterapia. Hajuaisti on yhteydessä aivojen limbiseen järjestelmään ja vaikuttaa sen kautta suoraan alitajuntaan. Kasveista uutetut öljyt tasapainottavat sekä verenkiertoa, aineenvaihduntaa että hormonitoimintaa. Rauhoittavin aine on laventeli. Myös jasmiini ja ylang ylang sopivat esimerkiksi hieronnan tehostajiksi ja vaikuttavat nenän lisäksi ihon läpi. Raskaana olevan tulee keskustella ensin lääkärin kanssa.

Entä alkoholi? Alkoholin vaikutus perustuu siihen, että aivojen kontrolloivat toiminnot lamaantuvat hetkeksi. Lihakset veltostuvat ja koordinaatio heikkenee. Varsinainen stressi ei kuitenkaan katoa.

Entä seksi? Paras kaikista. Samoin kuin liikunnassa, verenkierto vilkastuu ja lihakset rentoutuvat pitkäksikin aikaa. Myös toisen kanssa yhteen mukautunut hengitys hoitaa ihmisen päästä varpaisiin.

Lähteet: Rentoutuminen – Avoin ovi jaksamiseen (2001), Kotilääkäri 1/03, Fitness 10/02, The Body Shop, hieroja Kai-Erik Relanti, lääkäri Ritva Lehtovirta, psykologi Taru Leppänen, www.aquabalancing.fi.

Check List

Kiinteydy konsolipeleillä
Vastoin yleistä harhaluuloa konsolipelien pelaaminen laihduttaa – jos alla on sohvan sijasta Cyber Rider. Kyse on uudesta kuntopyörästä, jolla voi pelata kaikkia PC- tai Playstation 1/2 -pelejä. Parhaat virtuaaliefektit saa auto- tai urheilupeleistä, koska nopeuden voi sitoa omaan polkemisvoimaan. Laboratoriomme tunnustaa, että laite on addiktoiva. Kuntopyöräominaisuuksiltaan Cyber Rider on perustason vehje.
Reebok Cyber Rider 499 e
www.reebokcyberrider.com

Ihan kivat joogatossut
Nike ihastui joogatrendiin ja kehitti lajille ikiomat tossut. Onko hommassa järkeä? Koe-eläintemme mukaan ainakin kosketus maahan huononi reilusti, ja erityisesti tasapainoharjoitukset vaikeutuivat. Myös venyttely ja nilkan suoristaminen on hankalaa, koska jäykkä pohja ei jousta jalkakaaren mukaan. Tossut ovat toki tyylikkäät ja niillä pomppiminen on hauskaa. Itämaiset opettajat silti naureskelivat Kyotot jalassa tunnille marssineille.
Nike Kyoto (nahkaa tai samettia), 80 e. Kyoto Mule (slip in -versio, nahkaa tai kangasta) 70/65 e.

Kannettava paino-ongelma
Philipsin ja Niken ensimmäiset yhteiset lapset ovat kannettavia MP3- ja MP3-CD -soittimia. Testiporukan mukaan ne täyttävät lupauksensa erinomaisesta tärinänsietokyvystä. Esimerkiksi CD-soitin on silti niin iso ja raskas, että tasainen ääni ei lohduta. Pienin psa[64 -laite on reilusti parempi, mutta sen vaatimat tietokoneohjemoinnit eivät hoidu kädenkäänteessä. Kaikissa kuulokkeissa on toivomisen varaa.
www.nike-philips.com

Mahdollinen maraton
Maratonin suosio extreme-lajina kasvaa. Yksi varmimmista oppaista on tuore, selkeä ja yksityiskohtainen Tavoitteena maraton (Edita). Hyviä maratonkouluja on myös verkossa: www.fitness.fi ja www.sul.fi/hcm.
Tavoitteena maraton. Ovh. 32 e.

2 kommenttia

Ellakaisa

8.2.2005 09:32

ReNtoutukaa ihmiset!!! ANTAKAA ITSELLENNE PAREMMAT MAHDOLLISUUDET PAREMPAAN TULEVAISUUTEEN TERVEENÄ JA ELÄMÄN ILOA TÄYNNÄ!!! BY:; ELLAKAISA

oLLAKSEEN TERVE EI TARVITSE OLLA TERVE!!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Rento-Janne

24.11.2008 12:13

Rentoutuminen on tosi hyvä juttu! Suosittelen Rentoutumisentaito (www.rentoutumisentaito.com) -verkkokauppaa, jossa on hyvä valikoima erilaisia hypnoosi- ja rentoutumisäänitteitä. Niitä voi jopa esikuunnella siellä!

J

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi