Töpseli seinään!

Teknotalossa asuu onnellinen perhe?

Automaattinen pölynimuri ja ruohonleikkuri, nettijääkaappi ja kännykkään yhdistyvä ovikello. Ultramodernilla tekniikalla vuoratun teknotalon suonissa pulputtaa sähkö. Mitä tapahtuu, jos salama lyö antenniin?

Tervetuloa teknotaloon, haukkuu Aibo, elektroninen lemmikki. Se on sähkökoira, jota ei tarvitse ulkoiluttaa, ruokkia tai pissattaa. Riittää, että varaa sille leikkikaveriksi jotakin punaista ja pyöreää, sillä niistä Aibo on ohjelmoitu pitämään. Ostettaessa Aibo on pentu. Noin puolessa vuodessa se kasvaa oivalliseksi, aikuiseksi seurakoiraksi, jolle voi opettaa 80 käskyä. Kun tavallinen kotikoira hakee isännälleen aamun lehden, Aibo pistää vieläkin paremmaksi. Se lukee isännälleen sähköpostit.

Eikä Aibo ole teknotalossa yksin. Asunnosta löytyy myös sen hyvä ystävä jääkaappi, joka on kodin sydän ja aivot. Eikä jääkaappi ole mikä tahansa säilytyskomero, vaan älykäs nettijääkaappi, joka ohjailee kodin muita vempeleitä, jotka ovat siihen langattomassa yhteydessä. Jääkaapin ovessa on paneeli, jonka kautta voi lähettää viestin vaikka talon emännän kännykkään.

Kulutustutkija Mika Pantzarin mukaan älykkään kodin kehityslupaus voidaan tiivistää neljään askeleeseen: Aluksi koteihin marssii laitteisto, jonka kautta kaikkia koneen laitteita voidaan ohjailla yhdessä.

Seuraavassa vaiheessa laitteita voidaan ohjelmoida kauko-ohjaimella kotoa tai sen ulkopuolelta. Kolmas kehityksen askel ovat ohjelmoitavat jääkaapit, pakastimet ja televisiot.

Neljännessä vaiheessa kodin laitteet oppivat kommunikoimaan keskenään. Have a conversation!

Älykkäässä talossa saatetaan törmätä inhimillisen kodin ongelmiin, jos perheenjäsenet eivät aina ymmärrä toisiaan. Ehkäpä kukaan ei huomioi videoita, uuni vie kaikkien energian ja ruohonleikkuri eristäytyy muusta perheestä.

Robottiarmeija vartioi

Nettijääkaappeja on kansainvälisillä messuilla jo nähty, mutta kuluttajan saataville ne eivät vielä hetkeen astu. Jotta älyjääkaapista olisi hyötyä, muidenkin kodinkoneiden tulisi olla langattomia.

Tulevaisuudessa kaupassa käyminen on historiaa. Kehittyneimmissä visioissa elintarvikkeissa on viivakoodit, jotka jääkaappi tunnistaa ja tietää heti, koska sen on tilattava lisää maitoa. Kauppias toimittaa maidon talon pihalla seisovaan jääkaappiin, johon hänelle annetaan kertakäyttökoodi. Electroluxilla onkin jo koemarkkinoinnissa ensimmäiset ulkojääkaapit, Udut.

Tulevaisuuden visioissa kodin robotit muodostavat älykkään pikku armeijan. Yksi tekee ruoan, toinen tarjoilee sen, kolmas puhdistaa uima-altaan ja neljännen kanssa voi harrastaa seksiä. Lisäksi iso rykmentti robotteja vartioi ja säätelee muita koneita. Tätä päivää ovat jo automaattinen pölynimuri ja ruohonleikkuri sekä itsestään peseytyvät ikkunat.

Virtuaali-Helsingin kehittäjän Risto Linturin ultramodernissa talossa ovikello kytkeytyy kännykkään, mikäli kukaan perheenjäsenistä ei ole kotona. Linturin mukaan se onkin yksi hänen kätevimmistä keksinnöistään. Linturi muistuttaa, ettei tekniikka sinänsä ole mitään uutta.

“Vasta hetki sitten termostaattikin oli kummallinen juttu ja sisääntuleva vesi", hän muistuttaa.

Vaikka talossa moni asia onkin automaattinen, Linturi pitää kuitenkin kirvestä talon kunniapaikalla puulämmityksestä muistuttamassa.

Ikuisen elämän rohdot ja hybridiautot

Teknologian ennakoimiseen erikoistuneen Battalle-insituutin mukaan tulevaisuudessa nautitaan ikuisen elämän rohtoja, kannetaan taskussa elektronista lompakkoa, ajetaan hybridiautoilla silloilla, jotka on tehty älykkäistä materiaaleista, jolloin ne muun muassa osaavat ilmoittaa sortumisvaarasta.

Tulevaisuuden visioita ei nähdä ongelmattomina. Tanskalaisen tulevaisuuden tutkijan Rolf Jensenin mukaan unelmien yhteiskunnassa menestyvät ne, jotka osaavat kertoa tarinoita ja ruokkia unelmia. Elämystaloudessa kuluttajasta itsestään tulee muutosta tavoitteleva tuote. Pahimmillaan kuluttaja seilaa seikkailu-, rakkaus-, kuka minä olen- ja mielenrauhamarkkinoilla.

Riskittömiä tulevaisuuden visiot eivät ole. Miten käykään sähköllä toimivassa älytalossa, jos sulakkeet poksahtavat tai pihakuusi kaatuu sähköjohdon päälle? Entäs jos systeemiin eksyy kiperä virus?

Uhkakuvissa sähköovi lukitsee ihmiset häiriön sattuessa talon sisään, eivätkä sähköllä toimivat patterit lämpenekään.

“Tulevaisuuden ratkaisujen riskit näen siitä, että ne tukeutuvat voimakkaasti yhden keskuskoneen varaan. Mitä jos se menee rikki?", Pantzar kyselee.

Silloin ihmisen paras ystävä on jälleen seinällä roikkuva, pölyttynyt kirves.

Lähde: Pantzar, Mika (2000) Tulevaisuuden koti. Arjen tarpeita keksimässä.

Älykodin ihmeet

Muutaman vuoden kuluttua ihmettelemme, miten pystyimmekään elämään ilman näitä vekottimia.

Ruohonleikkurilla leikkaa automaattisesti
Auto Mower -ruohonleikkurin voi keväällä heittää pihalle ja hakea sisälle syksyllä. Kesän ajan leikkuri katkoo itsekseen talon nurmikot. Leikkurin käyttöalue rajataan kaapelilla, jonka leikkurin nokassa oleva törmäystunnistin havaitsee. Ruohonleikkuri on ohjelmoitu kääntymään osuessaan esimerkiksi puuhun tai puutarhakalusteeseen. Kun on aika ladata akut, kone etsii tiensä latausasemalle. Ja tätä ei kannata naapurin pitkäkyntisen varastaa: leikkuri on varustettu varashälyttimellä.
Husqvarnan Auto Mower -ruohonleikkuri 1 850 euroa.

Itsepeseytyvät ikkunat
Pilkington Activ -lasin pinnoite hajottaa valon avulla ikkunaan ilmestyneen lian. Sadevesi levittäytyy lasin päälle kalvoksi ja huuhtoo irronneen lian pois. Parhaat Pilkington-ikkunat ovat “turbolasia", joka takaa parhaan lämmöneristyksen.
Pilkington Activ -lasia myy muun muassa Fenestra. Ikkunan (1,6 m x 2 m) hinnaksi tulee 600-700 euroa.

Laulava hammasharja
Laulava talonmies on jo museokamaa, kun hammasharjatkin kykenevät samaan, Lapsille suunniteltu sähköhammasharja opastaa harjaamaan hampaita oikein kaksi minuttia. Alahampaita harjattaessa se soittaa yhtä sen 16 melodiasta minuutin ajan. Kappaleen vaihtuessa siirrytään yläkalustoon, jota harjataan myös minuutti.
Braunin Oral-B lastensähköhammasharjan hinta on 49 euroa.

Reseptiuuni
Itsepaistavaan uuniin ei totisesti kypsy. Näppärässä ja omatoimisessa uunissa on muun muassa keittokirja. Lisäksi uunissa on kypsennys- ja ajastusautomatiikat ja 11 erilaista toimintoa ruokien oikeaoppiseen valmistukseen.
Electroluxin EOB 6696 -automaattiuuni 1 090 - 1 150 euroa.

Jääkaappimies soittaa kahdesti
UDU-jääkaapin paikka on pihalla postilaatikon vieressä, jossa se odottaa kauppiaan juoksupoikaa. Poika avaa kaapin sesam aukene –kertakäyttöisellä tunnusluvulla ja tunkee tilatut ruokatarvikkeet kaappiin. Jääkaapissa on kolmen eri lämpötilan osastot: jääkaappi-,
pakaste- ja normaalilämpö, joista viimeksi mainittu on tarkoitettu esimerkiksi kirjoille, videoille tai pesulatoimituksille. Kaapin kokonaistilavuus on 200 litraa, joka tarkoittaa noin 7-9 normaalikokoista ostokassillista tavaraa.
Electroluxin UDU-jääkaapit ovat koekäytössä Ruotsissa.

Robotti-pölynimuri
Trilobite-imuri imaisee kodin pölyt napin käänteessä ja ihan itse. Imurin korkeus on 13 cm ja halkaisija 35 cm, joten se mahtuu puhdistamaan sängyn allakin vaanivat pölypallot. Imuri havaitsee ultraäänen avulla koiran ruokakupin, tuolin jalat, seinät ja muut esteet. Esteen havaittuaan Trilobite arvioi uuden reitin. Portaiden lähelle tai muualle, missä luonnollisia esteitä ei ole, laitetaan magneettinauha, joka rajaa Trilobiten kulkemisen. Imurissa ei ole pölypussia, vaan se tyhjentää pölyt “pölykasettiin" ja hakeutuu itsenäisesti lataukseen.
Electroluxin Trilobite-imurin suositushinta on 1 500 euroa.

Videot kännykkään
Nauhoita Onnenpyörää kännykällesi ja katso sitä bussissa. Tämän mahdollistaa Oplayer-ohjelmisto, jonka voi ladata kännykkään ilmaiseksi netistä. Oplayerin avulla kännykällä voi katsella niin uutisia, videoita kuin jalkapallo-otteluakin. Oplayerin avulla voi lähettää kaverilleen videoviestejä. Ohjelmisto toimii Nokian kamerapuhelimella, mutta ajan myötä sitä luvataan myös karvalakkimalleihin.

Jääkaappi-Einstein
Electroluxin jääkaappi on kodinkoneperheen pää: sen kautta voidaan ohjata kodin muita laitteita. Ohjailu suoritetaan jääkaapin ovessa olevan näppäimistön avulla. Jääkaapilla voi myös lähetellä viestejä perheenjäsenille. Jääkaappi osaa myös tilata ruokaa.
Electroluxin älykkäät jääkaapit ovat prototyyppivaiheessa.

Taulu-TV ja kaiuttimet
Plasma-Wega on litteä kuin taulu. Teknokodissa plasmatelevision voi kiinnittää seinälle siten, että siitä on hyvä katsella elokuvia vaikkapa poreammeessa maaten. Täydellisen äänentoiston takaamiseksi poreallashuoneen nurkkiin tulisi sijoittaa sulavamuotoiset Super Audio -kaiuttimet.
Sonyn Plasma Wega -televisio 11 000 euroa. Super Audio -kaiuttimet Sonylta 320 euroa kappale.

Ei enää palaneita leipiä
Ei enää yksinäisiä öitä ja palaneita leipiä. Philipsin infrapunatunnistimella varustettu leivänpaahdin valvoo tarkasti paahdon etenemistä. Leipä paahtuu tarkalleen haluamaksesi riippumatta leivän tuoreudesta, paksuudesta tai jäisyydestä. Viilentyneen leivän voi myös lämmittää uudestaan tai paahtaa vain toiselta puolelta.
Philipsin Essence-leivänpaahdin 62 euroa.

Litteä vaan ei lattea telkkari
15-tuumainen, litteä LCD-televisio ei välky ja on kevyempi kuin muut televisiot. Sen voi sijoittaa helposti lähes mihin tahansa – vaikka vessaan.
Sonyn LCD Wega -televisio 2 360 euroa.

Ei enää ilmavaivoja
Vuorokauden ympäri – ja ämpäri – toimiva Electroluxin Oxygen-ilmanpuhdistaja pitää sisäilman puhtaana. Ilmanpuhdistaja mittaa ilman ja säätää itsensä kulloisenkin pölytason mukaan. Siinä on myös melusensori. Hiljaisina hetkinä se säätäytyy hiljaiseksi, perheriidan aikana se lisää tehoja ja höyryää äänekkäämmin.
Electroluxin Oxygen-ilmanpuhdistaja 435 euroa.

Kauko ohjaa
Yhdellä kaukosäätimellä ohjataan kaikkia laitteita. Sonyn AV-kauko-ohjaimessa on kosketusnäyttö ja kynää muistuttava ohjain. Voit valita seinällä riippuvan CD-soittimen soittamaan suosikkikappaleet kuin jukeboksi.
Sonyn AV-kauko-ohjain 540 euroa.

Kirkasvaloterapiaa
Kirkasvalolamput huolehtivat riittävästä päivittäisestä valosta. Masennusterapialamput voi asentaa niin keittiöön kuin työpisteeseen, makuuhuoneeseen tai kylpyhuoneeseen. Tavallisiksi valaisimiksi lamput muuttuvat himmennin-nappulan avulla.
Philipsin Bright Light Energy -lamppu 250 euroa.

Mä purut mittaan kahviisi
Kahvimitan voi heittää roskiin, sillä kahvinpuruja ei tarvitse enää itse mittailla. Riittää kunhan lisää keittimeen vettä ja kertoo kuinka monta kupillista sumppia haluaa. Kahvin vahvuuden voi valita 7-portaisen säätimen avulla.
Phillipsin Essence-kahvinkeitin 50-60 euroa.

Oi beibi tsiigaa tätä tykkii
Jos oman perheteatterin jokaperjantainen siivousriitashow ei enää innosta, hanki Sonyn videotykki. Tykki heijastaa suosikkielokuvasi 7,6 metrin kokoiselle valkokankaalle. Nautinnon viimeistelee tyylikäs pylväskaiutinsetti, joka takaa korvissa kumisevan äänentoiston. Valkokankaalla voi Memory Stickin avulla näyttää myös digikuvia ja omia videoita.
Videotykki Sonylta 8 500 euroa, DAV-kaiutinpaketti
1 380 euroa.

Sähköinen lemmikki
AIBO-koira on elekroninen lemmikki, joka pitää sinulle seuraa, lukee sähköpostisi, vartioi taloasi ja leikkii itsekseen. Aibon voi opettaa tottelemaan 80 sanaa (tähän eivät edes kaikki miehet kykene) ja ilmoittamaan, kun sinulle on tullut sähköpostia. Se osaa myös lukea ne. Aibo on ohjelmoitu menemään kodissa sinne, mistä kuuluu meteliä. Tylsistyessään se menee nukkumaan.
Sonyn Aibo-koiran hinta noin 200 euroa.

Menen sekaisin yleiskoneesta
What a machine! Älykkäässä yleiskoneessa yhdistyvät monitoimikone, tehosekoitin ja leivontakone. Yleiskone on esiohjelmoitu, joten ruoanlaitto onnistuu poropeukaloltakin. Yleiskone raastaa, viipaloi, hienontaa, soseuttaa ja vaivaa pullataikinankin.
Philipsin Essence-yleiskone 250 euroa.

Astu vaakaan!
Philipsin digitaalinen vaaka huolehtii, ettei rasvaprosenttisi pääsee kohoamaan taivaisiin. Vaaka mittaa rasvaprosentin pituuden, iän, sukupuolen ja painon suhteesta. Perheenjäsenet saavat siltä henkilökohtaista palvelua, sillä sen muistiin mahtuvat neljän ihmisen tiedot.
Philipsin digitaalinen monitoimivaaka 80 euroa.

Puhdistautuva parranajokone
Parranajokone puhdistuu itsestään 90 prosenttisella alkoholilla jokaisen käyttökerran jälkeen ostoksen mukana tulevassa “huoltokeskuksessa".
Samassa käsittelyssä kone saa myös kuivauksen ja voitelun. Lisäksi parranajokoneen sisällä on mikrosiru, joka huolehtii akusta: lataa ja purkaa sen sopivin väliajoin.
Braunin Syncro System Logic -parranajokoneen hinta on 250 euroa.

4 kommenttia

Sivustakatsoja

26.10.2002 19:28

On tietysti ihan kiva että massamarkkinoille päässeillä automatisoinnin pikku ihmeillä jaksetaan tuuletella, mutta ellei ihan 100% teknisiä keksintöjä (plasma-TV jne.) lasketa niin suurin osa edellämainituista on toteutettu jo aikaa sitten.

Risto Linturin ´keksintö´ eli ovikello kännykkään? Ei kaiketi minulta suoraan plagioitua vaikka ´95 keväällä tein oman (kaupallisen, sain myytyä viisi) systeemin NMT/GSM-pohjalle ja nykyinen versio osaa lähettää jo livekuvaa kännykkään GPRS:llä ovella olevasta webikamerasta. Kaikki perustuu valmiina kaupasta saataviin moduleihin joilla tuollaisen systeemin kasaaminen on helppoa ja jopa halpaa.

En halua paukutella henkseleitä eli tuo on vain yksi esimerkki siitä mitä kuka tahansa on voinut valmiita tuotteita sopivasti yhdistelemällä saada aikaan jo kauan. Nykyisellään IHC:n ohjelmoitava sähkökeskus erillisine webi-interfaceineen on oma lempilelu ja vaikka saunan termostaatin säätö ja lämmitys ei pitäisi enää tänäpäivänä olla mikään ihmeellinen temppu vaikka sen tekee WAP-kännykällä ohjaten niin silti ihan liian moni jaksaa olla siitä - ja paristakymmenestä muusta elämää helpottavasta viritelmästä - äimän käkenä.

Olisi kaiketi pitänyt ilmoittautua kun em. artikkelia varten haettiin taustatietoa ja loksauttaa muutama leuka kun se näemmä olisi ollut todella helppoa. Odotin artikkeliin tosiaan jotain todella radikaalia mistä ottaa mallia mutta sisältö jäi lievästi sanottuna kivikaudelle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Esco 81

29.10.2002 13:34

Mistä saa ostettua AIBO-koiran 200€?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sabinetar

3.11.2002 14:57

, jota ei voi ostaa rahalla: (oikean) koiran hännänheilutus.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

esa3

10.3.2004 19:46

Tähän älytalojuttuun vielä että meillä himassa pelittää vantagen www.vantageinc.com systeemit
ja voisipa sanoa että linturin talosta ja ihc:stä + lonista ei voi edes puhua samana päivänä.

esim...väsyttävä päivä duunissa...tekstiviesti himaan... avaan oven ja kas musiikki soi valmiiksi(tietysti kokoelma mielimusiikkia)...valaistus on sopivana tunnelmaan...sauna lämmin ja poreallas valmiina...

siitä vain viinikaapista valkkaripullo ja poreisiin makoilemaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi