Lukiosta..

  • Em-Eva

Lukuvuosi on aluillaan. Teininä inhosin koulua ja olin onnellinen sen loppuessa. Lukiota kävin vähän aikaa, mutta lopetin. Surullista, sillä lopetin kiusahenkisten ihmisten takia, en tiedonjanon puutteen vuoksi. Nyttemmin olen aloittanut lukion uudelleen.

Lukionkäyntini edetessä pikku hiljaa minusta on alkanut vahvastui tuntua siltä, että lukiotasoinen yleissivistävä tietomäärä voisi olla ihan peruskoulu-kamaa. Jos kaikilla olisi lukioon perustuva yleistieto hallussaan, yhteiymmärrystä asioista voisi löytyä enemmän.

On hyvin vaikea keskustella esim. ympäristönsuojelusta ihmisen kanssa, jolla on yleistiedossaan suuria aukkoja. Vaikea väitellä asiasta osapuolen kanssa, jolla on perusteenaan lähinnä mututuntu ja oma itsekäs halu puolustaa 'reviiriään' - vaikkei sitä viime kädessä edes uhattaisi..

Toki sanotaan aina, että on hyvä ajatella itse ja suhtautua kriittisesti annettuun tietoon - kouluissakin opetettavaan tietoon. Mutta siinäkin kultainen keskitie on hyvästä. Jos ihminen suhtautuu kriittisesti ihan kaikkeen tietoon, tai sellaiseen tietoon jota hän ei henkilökohtaisista syistä halua hyväksyä, oppiiko hän koskaan mitään ja tuleeko hän koskaan tietämämään muuta kuin omat kehää kiertävät ajatuksensa? Varsinkin tieteellinen tutkimus on suurimmaksi osaksi tiimityötä. Ja tieteelliseen tietoon perustuvat monet yhteiskunnan ratkaisut.

Mutta mitäpä pyörii elämäntapakriitikkojen tai ääri-individualistien päässä? Ilmeisesti haluiaisvat elää maailmassa ihan yksin, ilman heitä häiritsevää tietoa. Ja usein luulevatkin elävänsä. Kaikkia osapuolia hyödyntävät ratkaisut ja etenkin yhteisöllisyys näyttävät olevan joillekin - jollei ihan myrkkyä niin ainakin ajanhukkaa. Surullista.

Ei, en todellakaan ylpeile opiskelujeni takia (onhan lukion käyneitä kumminkin hyvin paljon ja omassakin opinahjossa satavarmasti satoja minua älykkäämpiä ja viisampia). Olen vain niin syvästi harmissani siitä, että lukiotasoinen yleistieto ei ole kaikkien hallussa. Mielestäni se kuuluisi ihan kaikille, ihan perusopetuksena. Jotta yhteiskunta olisi asteen parempi ja piirun verran lähempänä ihanteellisempaa yhteiskuntaa.

Em-Eva

2 kommenttia

Dia

31.8.2010 14:57

"Surullista, sillä lopetin kiusahenkisten ihmisten takia, en tiedonjanon puutteen vuoksi."

Ikävä kuulla, että jouduit kohtaamaan tuollaista lapsellista julmuutta. Olen onnellinen siitä, että kuitenkin palasit kouluun! Mielestäni aina kannattaa tehdä se, minkä kokee itselleen tärkeäksi ja kehittäväksi - ellei ensimmäisellä, niin toisella tai kolmannella tai vaikka sadannella yrityksellä! Tsemppiä! :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:41

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus