Keskusta purkautuu

  • Maria Guzenina-Richardson

EU-vaalit lähestyvät. Kuntaministeri Mari Kiviniemen vaalioireilu purkautui maanantaina julistukseen, jonka mukaan keskustapuolue on suomalaisen metropolipolitiikan alulle paneva voima. Wau!
Seuraava on suora lainaus Kiviniemeltä (HS 26.5.)
"Keskusta on sekä Vanhasen ykkösen että kakkosen aikana tuonut Suomeen metropolipolitiikan ja vienyt sitä tarmokkaasti eteenpäin. Aalto-yliopisto, Sipoon alueliitos, länsimetro, kehäräta, kemikaaliviraston alueellistaminen Brysselistä Helsinkiin, ovat kaikki tehty pääministeri Matti Vanhasen ja keskustan vedolla. On vähintäänkin kohtuullista odottaa, että hallituskumppani tunnustaisi nämä saavutukset."
Wau! Wau!
***
Keskusta taitaa olla kadoksissa paitsi äänestäjiltä myös itseltään, kun todellisuus ja taru sekoittuu näin urhouksellisen lennokkaasti.
Aalto-yliopisto oli aikoinaan opetusministeri Antti Kalliomäen alulle panema hanke. Länsimetro ja kehärata saatiin päätettyä keskustasta huolimatta. Eduskunnan käytävillä kerrotaan avoimesti, kuinka niistä päästiin sopuun vain koska ministeri Pekkarinen oli ratkaisevasta kokouksesta pois. Keskusta jarrutti hankkeita viimeiseen asti.
Nyt voikin vain jäädä jännittämään, miten kiireesti kokoomus Kiviniemen vaatimuksesta nämä "keskustalaiset" saavutukset tulee tunnustamaan.
***
Kiviniemen purkaus lähti muuten liikkeelle asuntoministeri Jan Vapaavuoren (kok) keskustaa kohtaan esittämästä arvostelusta. Vapaavuori oli ollut maanantaina huolissaan muun muassa siitä, että hallituksessa keskusta, pääministeri Vanhasen johdolla, runnoo läpi tolkutonta alueellistamista. Esimerkiksi käy vaikkapa erittäin kalliiksi muuttunut Lääkelaitoksen pakkosiito pois pääkaupunkiseudulta. Vapaavuori totesi myös, että keskusta on unohtanut oman osansa pääkaupunkiseudun kuntien kanssa solmitusta sopimuksesta, jolla pitäisi nopeuttaa maahanmuuttajien koulutusta ja työllistymistä. Rahallisesti tarvittava summa on vain kaksi miljoonaa euroa.
***
Ylilyönnit taitavat olla keskustalaisten joukossa vaalien alla enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Viime kuntavaalien alta muistuu mieleen tapaus, jossa Paavo Väyrynen vieraili Espoossa. Hän nosti maahanmuuttopolitiikkaa silloin keskusteluun pelottelemalla, että tietävätkö kuulijat, että metron tulo tuo kaupunkiin myös maahanmuuttajia. Että sellaista metropolipolitiikkaa.

10 kommenttia

WilleWau

27.5.2009 13:24

Hyvä ja värikäs kirjoitus.

Hienoa on mielestäni se, että ruvetaan kuulemaan kulissien takana vallitsevasta todellisuudesta.

Käsittääkseni Uudenkaupungin suunnan keskustavaikuttaja Hannu Tohila kirjoitti eilisessä Iltalehdessä aika ihmeellisesti. Otsikko oli "Valta takaisin Suomelle."

"Euroopan parlamentista tulisi siirtää Suomea koskevaa päätöksentekoa omille kansanedustajillemme. Olellista olisi, että päätöksentekijät tuntisivat konkreettisesti päätösten vaikutuksen omiin kansalaisiinsa."

...siis mikä onkaan keskustan virallinen linja EU:sta? Onko tuo edellä kuvattu enää edes mahdollista?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.5.2009 19:38

Ketä voisin mielestäsi äänestää? Olen perinteisesti äänestänyt SDP:ä. Mutta haluaisin antaa ääneni sellaiselle, joka on vastavoima tälle "maahanmuuttokriittiselle" porukalle ( joita ei saa kutsua rasisteksi tai maahn jo muuttaneiden vastustajiksi).

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Maria Guzenina-Richardson

28.5.2009 11:24

Taitaa olla luonnollista, että äänestyssuositukseni on SDP:n ehdokas.

Koska olemme osa ihmiskuntaa, ei meillä ole varaa kääntää selkää niille, jotka joutuvat lähtemään kotimaastaan nälän, sodan tai ihmisoikeusrikkomusten vuoksi.
Rasismi on häpeällinen ja surullinen ilmiö, joka perustuu kyvyttömyyteen nähdä tämän yhden ainukaisen elämämme arvo ja tunnustaa sen oikeutus myös muille kuin itselle.

Tässä ajassa erityisen ongelmallista on, että maailman laajuinen talouskriisi on vaikeuttanut entisestään ihmisoikeusrikkomusten kohteeksi joutuneiden elämää. Tämä todetaan muun muassa Amnestyn tuoreessa raportissa.

Vaikeat taloudelliset ajat ovat myös perinteisesti otollista maaperää muukalaisvihan nousuun.
Juuri siksi Suomeen tulleita pakolaisia ja turvapaikanhakijoita ei saa jättää heidän maahantulonsa jälkeen ilman tukea, jolla he oppivat kielemme ja saavat kouluttautua ammattiin.

Maamme tapaan hoitaa maahanmuuttopolitiikkaa suhtaudun kriittisesti. Ei voi olla niin, että vastuumme Suomesta turvaa hakevien kohdalla kiteytyy vain siihen, kenet päästetään tänne asumaan ja kenet käännytetään.

Kun Vapaavuori alkuviikosta kritisoi keskustalaisten haluttomuutta kehittää metropolipolitiikkaa myös maahanmuuttajanäkökulmasta, osui hän mielestäni oikeaan. Esimerkiksi Helsingin seudulle tarvittava rahamäärä on vain kaksi miljoonaa euroa. Valtion budjetissa se on merkityksetön, mutta oikein sijoitettuna sen seurannaisvaikutukset ovat moninkertaiset.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.5.2009 11:40

Maria G, hyviä kirjoituksia, kiitos niistä. Harmi, ettet ole ehdolla EU-vaaleissa, olisit saanut minun ääneni. Maahanmuuttaja-asiassa olen samaa mieltä kanssasi. Tunnen yhden pakolaisperheen, joka olisi tarvinnut kieliopetusta heti Suomeen päästyään - työhaluja olisi ollut vaikka kuinka. Nyt vasta pitkän ajan jälkeen perheen isä on päässyt bussikuskiksi ja äiti lastentarhaan töihin.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.5.2009 19:43

Hyvä että uskalletaan puolustaa maahanmuuttajia. Kotouttamiseen, suomen kielen opetukseen ja sen jälkeen tarvittavaan muuhun koulutukseen tarvitaan rahaa ja sen lisäksi oikea asenne. Ja usein Suomessa on jouduttu ensin säätämään laki, jotta asiat saadaan menemään järkevään suuntaan - asenteet laahaavat aina perässä, esimerkiksi tasa-arvokysymyksissä näin on ollut.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.5.2009 19:56

Joku kirjoitti, että olisi äänestänyt Mariaa, jos olisi ehdolla, ehkä minäkin... Olisikin kiva kuulla, mitä Maria tekisi EU:ssa, jotta maahanmuuttajatilanne saataisiin vähän paremmaksi Suomessakin? Tai jos se ei ole EU:n asia niin mitä Suomessa pitäisi tehdä toisin?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.5.2009 21:28

Kiitos Maria vastauksestasi.Olen päätynyt kirjoittamaan vaalilippuuni numeron 166.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.5.2009 17:24

Wikipedia-sivun sisällöstä herneen vetäminen nokkaan, poliittisen uskottavuuden puute, ylimielisen typerä ja nolo ja amatöörimäinen käytös pressiklubi-ohjelmassa, ahne julkisuushakuisuus ja ylipäänsä tosikkomainen ote elämään ja julkiseen itseesi. Siinä päälimmäiset syyt, miksi en lotkauta korvaani.

Ainoa asia, jolle nostan hattua, on sinnikäs yrittäminen. Suomessa se onkin helpompaa kuin Euroopassa keskimäärin. Siis päästä esiin.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.6.2009 07:37

Maria on suloinen politiikasta huolimatta.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:47

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus