Vuoto kintuille – for your eyes only

  • Maria Guzenina-Richardson

Silloin tällöin politiikassa tapahtuu elokuvamaisia käänteitä. Jonkun tekemä pieni erehdys tuo tapahtumiin yllättävän ja jopa dramaattisen lisän.

Työministeriössä laadittu ja vain hallituspuolueiden edustajien tietoon tarkoitettu taustamuistio levisi torstaina yllättäen myös opposition edustajien sähköposteihin. Sen sisältämä tieto on hallituksen kannalta erityisen kiusallinen, koska siinä vahvistetaan opposition ensi viikolla jättämän välikysymyksen aiheellisuus.

Tilannetta voi verrata vaikkapa siihen, että jalkapallopelissä vastapuoli poistaa maalivahtinsa heti pelin alussa ja lähettää puolet kenttäpelaajistaan pelaamaan pasianssia kentän laidalle.
Oppositio on jättämässä Sdp:n johdolla välikysymystä hallituksen toimettomuudesta työttömyyden torjumiseksi. Esimerkiksi ministeri Cronberg on useaan otteeseen painottanut, että hallitus tekee kaikkensa tilanteen helpottamiseksi. Hänen avustajansa oppositiopuolueiden edustajille lähettämä taustaselvitys kertoo kuitenkin aivan muuta.

Seuraavat ovat suoraa lainausta muistiosta:
”Tähän mennessä hallitus on linjannut, että seuraava lisätalousarvio annetaan syksyn budjettiriihen yhteydessä elokuussa. Jos eduskunta käsittelee sen pikaisesti, olisivat määrärahat alueilla käytettävissä aikaisintaan lokakuussa. Tämä luo tilanteen, jossa edelleen on muutaman kuukauden vaje määrärahoissa.”
”Nuorisotyöttömyys on nousussa ja nousee jo kesällä 2009, koska valmistuneiden on aiempaa vaikeampaa saada työtä. Toimenpiteet, jotka estävät nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden nousua, ovat tällä hetkellä erittäin tärkeitä. Tätä vuotta ja myös ensi vuotta koskevilla ratkaisuilla on olennainen vaikutus tämän laskusuhdanteen haitallisten jälkivaikutusten eliminoimisessa.”
”TE –keskukset ovat huhtikuun lopussa ilmoittaneet lisämäärärahatarpeeksi noin 60 milj. euroa tälle vuodelle.”

Oppositio on vaatinut jo useaan otteeseen hallitusta laatimaan kasvavaa työttömyyttä torjuvan lisätalousarvion. Tähän mennessä hallitus on todennut homman olevan heidän osaltaan tällä erää kunnossa, ja että lisätalousarvioon palataan syksyllä.

Torstaina levinneessä muistiossa sanotaan kuitenkin selvästi, että syksy on liian myöhään. Siinä todetaan, että esimerkiksi uusiin palkkatukipäätöksiin, starttirahapäätöksiin sekä työvoimapoliittisiin koulutuksiin ei kesän jälkeen ole rahaa. Kolmella alueella (Uusimaa, Satakunta ja Häme) rahat ovat nyt niin niukat, että uusia päätöksiä ei pystytä tekemään enää kesäkuun lopun jälkeen.

Harmi, että kyseessä ei ole elokuva, jonka jälkeen voi lähteä maha täynnä popcornia kotiin. Kyse on tosielämästä, jossa ihan oikeat ihmiset putoavat hallituksen viivyttelyn johdosta tyhjän päälle.
Erikoiseksi asian tekee myös se, että hallitus itse tietää asian vakavuuden, mutta kieltäytyy toimimasta kuten siltä voisi edellyttää.

11 kommenttia

WilleWau

16.5.2009 14:05

Erinomaisesti otsikoitu!

Toivon, että oppositio ja SDP käyvät samalla innokkuudella ja avoimuudella luomansa kahden lääkärin loukun kimppuun.

Papereilla tapahtuvan 10-15 vuoden kyykyttämisen jälkeen moni vakuutustaisteluihin väsynyt päätyy itsemurhaan.

Mitä ihmettä tapahtui työkvyttömyyden toteamista helpottavalle PCA-menetelmälle?

Lex Nokian suhteen kiistellään laintoimien valvonnasta. EK panee taas kunnolla hanttiin.

Kuka valvoo Suomessa tosiasiallisesti vakuutuslääkäreitä? Onko meillä todellista oppositiota?

Lainaan kirjoituksesi lopetusta, koska se sopii erinomaisesti tähän yhteyteen - "hallitus itse tietää asian vakavuuden, mutta kieltäytyy toimimasta kuten siltä voisi edellyttää."

Hienoa Maria, että jaksat kirjoittaa ja otat vastaan suoraa palautetta!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Janne

17.5.2009 04:54

Näinhän se menee, tärkeät toimet jää, sen sijaan tekijänoikeus/muu hevonpaskalaki on sellainen, johon tartutaan suurella tarmolla.

Yhteistä molemmilla aiheilla tuntuu olevan se, että kummastakaan ei päättäjillä ole ilmeisesti minkäänlaista todellisuuden kanssa yhtenevää käsitystä, liekö ensinmainituilla vain enemmän rahaa takana ajaa asiaa kun puolivillaisenakin menee moinen tuuba läpi ja laiksi asti?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Flash-Bang

17.5.2009 14:43

HJallituksen mielestä työttömyys kasvaa 10 prosenttiin tänä vuonna. Eli ei ole mitään hätää melkein täystyöllisyydessä. (kuka uskoo tätä pajunköyttä) Kuitenkin kun luemme talousuutisia ei siellä mitään hyvää luvata. Alamäki on karmaiseva.

Kauppalehti
"Bruttokansantuote on supistunut noin 11 prosenttia jo kolme kuukautta peräkkäin. Tilastokeskuksen mukaan kansantalouden tuotanto supistui maaliskuussa työpäiväkorjattuna 10,8 prosenttia.

Teollisuuden ja rakentamisen sisältävässä jalostuksessa pudotusta on edellisvuoden maaliskuusta 17 prosenttia ja palveluissakin miinusta on kertynyt vajaat kahdeksan prosenttia. "

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pajautus

17.5.2009 23:40

Voisi vaan kysyä, että onko tuossa mitään uutta. Sama juttu oli edellisen laman aikana. Ainahan tilastoja voi korjaillla pakottamalla "työkkärin" kursseille, joilla ei oikeasti ole mitään virkaa. Nekin rahat vois käyttää johonkin oikeasti hyödylliseen asiaan.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ZOMQandBarbieQ

18.5.2009 19:05

itse käsitän politiikan pikemminkjin teatterina ja huonoimmillaan nukketeatterina....uskon mä tasa-arvoon -sanana:)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ZOMQandBarbieQ

19.5.2009 18:42

taivahan tosi tuo edellinen komentti. onhan erimielisyys rakentavaa jos siitä syntyy jotan uutta kehittävää, mut yleensä se kehittävä on sitten joku huono kompromissi vailla visioita. lakeja säätvät valiokunnat ja muut epämääräiset kuppikunnat hoitavat lakien sun muun valmistelun ettei siinä eduskunnan tarvi kun äänestää ja olla paikalla -asioita ajaa "markkinatalousläpi" . demokratia on tyhmä sana vailla sitä mitä sillä jokkut olettaa olevaN. eDELLEENKIN VANHARAHA ON VOIMISSAAN JA PITÄS KAAPATA NVALTA TMS. ETTÄ ASIAT MUUTTUISIVAT TARPEEKSI NOPEASTI -siltä tuntuu.

Poliitikokkejen voimat ja aika menee itsensä mainostamiseen ja median vaatiman immagon luomiseen ja 4 vuotta on turhauttavan lyhyt aika kantaa vastuuta mistään tai saada aikaan näin ollen. Silti vastuuta jaetaan esim presidentin kohdalla -kekkosta ikävä ja vennamoo. niille asiat merkkas jotain ja esmes kekkonenhan olisi nostanut kansallisen hätätilan 10 prosentin työttämyydestä ja kirjoitellut myllykirjeitään ja puhunut ihmisille järkeviä telkkurissa sekä hoitanut itänaapurimme kanssa bisnekset paremmalle tolalle kuin nyt -nyt on sit persut koittamassa olla kekkosina ja se on ihan hyvä jos se on hyvä -hope so.

suomessa on hyvää ainakin poliisit ja korruption suhteellinen vähäisyys -se on kumminkin lisääntynyt ja ylisuuret eläkkeet nyt on vain se mikä nyt on pinnalla. sisäpiirikauppoja käyvät kunnat on kanssa aika hyvä esimerkki siitä kuinka kuralla talous on sekä päällekkäis byrokratia (KERA maksaa edelleen esmes NOKIAlle rahaa -eix ne pärjää vieläkään vai?) Suomi olisi konkurssissa ilman harmaata taloutta ja se on varmaan monelle rehelliselle poliitikolle paskaa nieltäväksi.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ZOMQandBarbieQ

19.5.2009 19:00

Laman aikanahan vois rakentaa vaikka niitä halpoja vuokra-asuntoja opiskelijoille, syrjäytyneille jne. ja käytettäs suomalista nuorisoo ja opiskelijoita kesätöihin duunaan itsellen vuokrataloja tai vaikka aravaa. kyllähän suomessa silti kaikkien pitää jossain asua -maalämmönkäyttö ja se muutenkin miten rakennetaan on kans suomessa ihan lapsen kengissä -verrataan nyt aina kivaa ruottiin esmes:)

suomessa on ihan käsittämättömän kallista asua ja jos on KELAn ja/tai SOSSun asiakas vuokran jälkeen ei juuri työttömällä tai köyhällä eläkeläisellä ole varaa asumiseen ja ruuan lisäksi muuhun -vanhukset syrjytyvät ja voivat yhtähuonosti tai ehkä huonomminkin kuin nuoriso
-näitten itsemurhat ja muu pahoinvointi on lisääntynyt.
vanhukset on vielä helpompi unohtaa kuin nuoret.

Pakettipeloilla vois kasvattaa vaikka kotimaistahamppua lääkekasvina ja näin sasi nuorisonkin innostuu maanviljelystä -sillä eihän kunnon luomuu mikään voita:)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

19.5.2009 19:52

Koomista. Jotenkin odotin että sen Thorsin älyvapaan esityksen jälkeen ei heti tulisi uutta vastaavaa mutta tulipas sittenkin. :D

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

promo

21.5.2009 12:13

Suuret yritykset irtisanovat. Pienissä yrityksissä on tekemätöntä työtä vaikka kuinka. Myös tutkimukset ovat osoittaneet, kuinka työviihtyvyys on pienissä yrityksissä parempi. Lait on laadittu suurten yritysten ehdoilla.

Toivottavasti sosiaalidemokraatit käyvät nyt (vaikkapa Marian johdolla) purkamaan niitä järjettömiä esteitä, joita he itse aivan erityisesti ovat kymmenien vuosien aikana intohimoisesti luoneet pienten yritysten työllistämisen ja kasvun tielle.

Vai onko työpaikan syntyminen pieneen yritykseen edelleenkin vääränlaista työllistämistä?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

6.6.2009 10:55

Samaa mieltä että yksi ratkaisu on pienissä yrityksissä kun työllistymistä pyritään ratkaisemaan. Onhan Marialla kokemusta pienimuotoisesta yrittämisestä itselläänkin, työllistänyt kai lähinnä itseään, mutta kokemusta se on sekin ja tuonut leipää pöytään.

Koska olen itse jo kohtuullisen kokemuksen omaava yrittäjä en tunnista noita järjettömiä intohimolla luotuja pienyritysten työllistämisen ja kasvun esteitä joita erityisesti sosialidemokraatit olivat luoneet.

Pien- ja yksinyrittäjien asema jopa huononpana kuin työntekijöiden on kiinnittänyt usein huomiota demareiden piirissä. Ylipitkät päivät, lomien puuttuminen ja monet muut pienet asiat kurjistavat yrittäjien asemaa ja niille pitäisi tehdä jotain, tosin se on usein yrittäjästä itsestä kiinni viime kädessä kuinka asiansa järjestää.

Vai pitäisikö esim. kuljetusalalla yrittäjäkuljettajien saada ajaa kuinka pitkää päivää tahansa, kun palkkakuljettajien ajoaika on rajoitettu pääosin liikenneturvallisuus syistä.

Pien- ja yksinyrittäjienkin pitäisi tarkemmin miettiä ja seurata politiikkaa (vaikeaa se on jatkuvan puurtamisen lomassa) ja ehkä olisi syytä myös mietiä omaa asemaansa yhteiskunnassa. Mikäli päivittäinen työaika on 12 - 16 tuntia omassa firmassa ollanko sitä omistavaa porvarisluokkaa ja ihan vaan duunariporukkaa ja ketkä ajavat kenenkin etuja.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:47

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus