Kolmikannasta siirrytty jo nelikantaan?

  • WilleWau

Lupasin auttaa tällä kirjoituksellani ystävääni, joka on tapellut kohta 10 vuotta vakuutusyhtiön kanssa eri tuomioistuimissa saadakseen työtapaturmassa hänelle lakien mukaan kuuluvat korvaukset hoidosta, kuntoutuksesta ja toimeentuloturvasta.

Joten päästetäänpä hänet ääneen:

"Näkökulmani on toki ruohonjuuritason vanhemman kansalaisen, mutta näiden ongelmien tiedostaminen on myös kaikenikäisten kansalaisten parissa ensiarvoisen tärkeää.

Kun yllätävä vahinko saattuu kohdalle, niin silloin on liian myöhäistä saada aikaan maan vakiintuneeseen tapaan toimia.

Suurin ongelma liittyy tällä hetkellä lakisääteisissä vakuutuksissa nelikannan kehittämään erikoiseen erityistuomioistuinjärjestelmään.

Jota nykyinen suomalainen ns. kolmikanta + Kela, työeläkeyhtiöt ja vakuutusyhtiöt sopivat ja hallinnoivat vankasti. Siitä on käsittääkseni vallan kolmijako-oppi hyvin kaukana. Samat henkilöt toimivat eri instansseissa hoitamassa ristiinvaihdellen tuomiovaltaan kuuluvia tehtäviä, jotka eivät täytä länsimaalaisen oikeuskäsityksen peruskäsityksiä.

Hyvän kokonaiskuvan tarkoittamastani erikoisesta järjestelmästä saatte tutustumalla vakuutusoikeuden vuosikertomuksen 2005s sivulla 8 olevaan kaavioon

Oikeusturvan toteutuminen vakuutusoikeudessa : Menettely työkyvyttömyys- ja tapaturma-asioita koskevien valitusten käsittelyssä Sakslin, Maija (2003-09-09)

https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/75874
Linkki korjattu 22.2.2024

Yksi iso kasvava kansalaisten ryhmä, joka on jätetty valtaa nykyisin pitävän kolmikannan kautta täysin heitteille ovat ne kymmenet tuhannet kansalaiset joiden loppuelämän toimeentulon ja terveyden on romahduttanut vakava työtapaturma, ammattitauti, liikenne-, potilas- tai lääkevahinko.

Yleensä ongelmat alkavat lakisääteisiin vakuutuksiin liittyvissä asioissa viimeistään noin vuoden jälkeen tapahtumasta.

Tuossa kohden monen kovia kokeneen kansalaisen kohdalla lakisääteisten vakuutusten mukainen oikeus hoitoon, kuntoutukseen ja toimeentuloon saatetaan kiistää vakuutusyhtiön taholta härskisti kokonaan tai osittain. Ilman mitään tosiasiallisia perusteluita.

Moni joutuu elämänsä kovimpaan myllytykseen ja lopulta yksittäinen kansalainen joutuu huomaamaan, ettei edes oma ammattiliittokaan anna vuosia kestävään asianajoon tukeaan.

Ellei ole sitten varallisuutta palkata heti jotain suomalaista huippujuristia.

Kyseessä ovat pitkäkestoisten inhimillisten kärsimysten lisäksi siten rahallisestikin miljardien eurojen suuruiset summat.

Toisaalta nämä ongelmat, joita "toimiala" edustaa liittyvät myös voimassa olevien lakien takaamiin suomalaisten ihmisoikeuksien ja oikeusturvan pitkäkestoisiin rikkomuksiin. Suomelle on tullut näistä asioista Euroopan ihmisoikeusistuimesta jo langettavia tuomioita, mutta mitään korjausliikkeitä parempaan suuntaan ei ole näkyvissä.

Kertomastani "toimialan" ongelmakentästä löytyy faktatietoa esimerkiksi osoitteessa:

Suomi 2017 verkoston blogi
Hakutulokset: eit päivi hirvelä
https://suomi2017.wordpress.com/?s=eit+p%C3%A4ivi+hirvel%C3%A4
Linkki toiminnassa 22.2.2024

Kiitokset Teille tämän lukemiseen käyttämästänne ajasta."

- - - -

Pitäisiköhän Suomen ottaa ensi kerran mallia rohkeudesta Ruotsista? Sain tämän lehtijutun tänä aamuna sähköpostiini:

IHMISOIKEUSTUOMIOT HUOLETTAVAT RUOTSIA

Ruotsin kansanpuolueen puheenjohtaja, uusi opetusministeri Lars Leijonborg haukkui viime viikolla maansa oikeusapujärjestelmän ja oikeuslaitoksen.

Leijonborgia huolestuttivat Ruotsin Euroopan lhmisoikeustuomioistuimessa saamat useat tuomiot reilun oikeudenkäynnin periaatteiden rikkomisesta.

Leijonborgin mukaan julkisen oikeusavun taksat eivät kata kuluja. Siksi suuri osa maan juristeista ei aja yksityisten kansalaisten juttuja eikä kansalaisten oikeus saada reilut käräjät toteudu.

Ainoastaan niillä, joilla on rahaa, kuten organisaatioilla ja yrityksillä, on varaa ajaa oikeudessa asiaansa”, Leijonborg ryöpytti.

Oikeusavun ongelmat ovat täsmälleen samat myös Suomessa, mutta täällä viranomaiset ja poIitiikot ovat niistä hiljaa.

Mikä räikeintä, Suomi on tuomittu EIT:ssä monta kertaa useammin kuin Ruotsi.

Silti oikeusministeri., sisäministeri. oikeuskansleri. eduskunnan oikeusasiamies, korkein oikeus ja ylipäänsä kaikki vastuulliset vaikenevat tuomioista molemmilla kielillä.

Varsinkaan ministerin paikasta tavoitteleva kansanedustaja ei muistuta Suomen ihmisoikeusrikkomuksista.

MIKKO NISKASAARI
SEURA 41/2006

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.