Elämän sisältönä työ vai työn sisältönä elämä

  • 3001Europa

Ketkä tai mitkä tekevät työt tulevaisuudessa - jos ihmiset eivät tee niitä niin kuka sitten ja mitä ihmiset tekevät, jos he eivät tee töitä. Kehitys kehittyy ja robotit ja automaatio syrjäyttävät ihmiset jo monilla aloilla. Uusia innovaatioita pukkaa jatkuvasti tietoisuuteemme kuten laukkaava WildCat robottiotus ja uber-taksijärjestelmä, joka ehkä hyödyntää tulevaisuudessa robottien valmistamia robottiautoja. Ihmiskunnan terävät aivot kehittelevät älykkäitä robotteja ja miljardeja investoidaan tähän työhön. Älykkäät androidit kävelevät ennen pitkää kaduillamme ja hoitavat monia nykyihmisten hommia. Kapitalistinen luonnonvalinta näyttää johtavan kohti maailmaa, jossa robotit tekevät monet entiset palkkatyöt ja jossa ihmiset voisivat korjata hedelmät ja keskittyä enemmän itseään kiinnostaviin muihin elämänsä arvokkaisiin asioihin. Kummallinen paradoksi saattaa häämöttää jossain tulevaisuudessa. Robotit ja androidit tekevät valtaosan töistä ja ihmiset vapautuvat...Periaatteessa yhä vähemmällä työllä ja robottien avustuksella saadaan hommat hoidettua. Jos uusia työpaikkoja ei suurissa määrin synny kun automaatio ja robotiikka etenevät kaikessa tuotannossa niin mistä se elanto on peräisin jos ei palkkatyöstä. Siinäpä onkin tulevaisuuden päättäjille pähkinä pohdittavaksi. Joo - voidaan sanoa, että palvelutehtävät lisääntyvät mutta ruokakaupoissakaan ei kohta tarvita enää kassoja kun asiakas saa itse vilauttaa tavaransa lukijassa.

Mutta meidän ajassamme kuullaan, että työuria (minkä työn) tulisi pidentää koskapa uskotaan ihmisen eliajanodotteen pitenevän tulevaisuudessa eikä raha riitä satavuotiaiksi elävien ihmisten eläkkeiden maksuun. Samaan aikaan (eilen) saamme lukea lehdestä, että lapset kärsivät aikuisten sairauksista ja ovat sairaampia kuin 70-luvulla. Lapsilta on löydetty jopa sepelvaltimotaudin ensioireita. Miten tämä sopii elinajanodotteen kasvuun tai entäpä miten sopii elinajanodotteen kasvuun kemikaalien ja myrkkyjen saastuttama ruoka ja ravintoketjut, joiden huipulla on ihminen. Millaisessa maailmassa tänään syntyvä ihmislapsi elää sairasta vanhuuttaan satavuotiaana...

Ai niin - se ässä eli rakas Mars-kortti käännetään vielä. Sinnehän tarvitaan tulevaisuudessa porukkaa rakentamaan uutta maailmaa :) Vievätkö androidit ja robotit nekin hommat. Ehkäpä uudesta Mars-näyttelystä löytyy vinkkejä mitä sinne suunnitellaan ja miltä tulevaisuutemme näyttää uusissa maailmoissa...Rentouttavaa perjantai-iltaa cityläisille :)

3 kommenttia

Franny_Berry

18.10.2013 18:46

Tämähän on hieno kannanotto ja varsinkin tuo keskimmäinen kappale! Samaa asiaa olen pohtinut jo kauan, eikä tuossa yhtälössä ole suoraan sanoen mitään järkeä.

Veikkaisin loppujen lopuksi, ettei se elinajanodote sataan ole noiden (:D) oikea tavoite lainkaan. Helpompaa päästä ihmisistä eroon esim. juuri saastuttamalla ilma, maaperä, ravinto yms ja vielä lisäksi piikittämällä kaikkea muuta ihmisiin. (Jotkuthan väittävät joidenkin sairauksienkin olevan laboratorioissa tehtyjä, esim. Ebola, Hiv... mutten mene siihen). Hapatusta lisätään vielä median kautta, niin ei ole ihme yhä nuorempien lapsien sairastuvuudesta, joko fyysisesti tai yhä enemmän mentaalisesti. Tässä toki tarkoitan ns. länsimaista yhteiskuntaa, slummimaissa kuolleisuus lienee olevan toivottavalla tasolla pelkästään huonon hygienian, kulkutautien, nälänhädän vuoksi - ikävä kyllä se sikiävyys on edelleen liiallista, joten tasapainoon ei päästäkään niin nopeaan, mitä ne kuvittelivat ;)

Työikäiset on helppo tappaa sorvin ääreen liiallisella työkuormalla ilman kunnon korvausta (se nälkä on hyvä juttu tuohon fyysisen rasittavuuden rinnalle!!) tai vaihtoehtoisesti syrjäyttämällä, jolloin ne kuolee joko viinaan tai ottavat itse nirrin pois.

Kerran sanoin yhdelle melkoisen iäkkäälle rouvalle, joka päivitteli lääkkeidensä hintoja (sekä niiden paljoutta) ja myös niiden aiheuttamia haittavaikutuksia, että "Eihän Teidän ole pakko syödä lääkärin määräämiä lääkkeitä!" Jep, mummon päällä syttyi suuri lamppu kun hän oli hetken aikaa ensin hampaattomalla (noh, liiottelua!) suullaan mua tuijottanut... Harva edes tulee ajatelleeksi, minkälainen auktoriteetti esim. lääkäreillä ihmisiin on... Hän ymmärsi kuitenkin lopullisen pointtini asiassa: Elämässä on tärkeämpää laatu, kuin sen pituus. ;)

Sori. Poistun takavasemmalle selostuksineni. Pahoittelen - oli vaan "pakko"! :DD

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

3001Europa

18.10.2013 22:01

Kiitos tästäkin! Tässä keskustelussa vedotaan tosiaan paljon tuohon elinajanodotteen kasvuun. Aika teoreettista se on, koska eipä taida vielä olla kovin paljon semmoisia ihmisiä eläkeiässä, jotka olisivat eläneet koko elämänsä alttiina modernin teollisuusyhteiskunnan pahimmille jätöksille ml. ilmakehässä tehdyt ydinräjäytykset ja ydinvoimalaonnettomuudet. Monet ihmiset ovat saaneet aimo annoksen ylimääräistä säteilyä elämänsä aikana ja siihen vielä päälle ympäristömyrkyt ja muut myrkyt...en yhtään ihmettele että syövät lisääntyvät...Japanissakin syntyi ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen kummallisia mutanttikasveja! Mutta toivotaan, että ihmiset ovat entistä terveempiä tulevaisuudessa - jospa myrkytkin vähenevät luonnossa :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:34

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus