Saako panspermia tukea Philaen löydöistä?

  • 3001Europa

Panspermia-teorian (siemeniä kaikkialla) mukaan elämän siemenet olisivat tulleet Maapallolle avaruudesta ja niiden kantajina ovat toimineet esim. komeetat. Panspermiaa ovat propagoineet 1900-luvun alussa ruotsalainen nobelisti Svante Arrhenius ja 1970-luvulla tähtitieteilijät Fred Hoyle ja Chandra Wickramasinghe. Miljoonat komeetathan ovat pommittaneet planeettakotiamme sen varhaishistorian aikana ja teorian mukaan elämän siemenet voisivat olla peräisin avaruudesta ja myös Maapallon vesi (komeetat sisältävät vettä/lunta/jäätä).

Nyt kun saimme kuulla ja lukea, että Rosetta-luotaimen Philae-laskeutuja on löytänyt jälkiä orgaanisista molekyyleistä komeetalla (comet 67P/Churyumov-Gerasimenko), niin herää kysymys tukevatko havainnot osaltaan panspermia-teoriaa. Eräät tiedotusvälineet puhuivat jopa: "viitteitä elämästä komeetalla"...Orgaaniset molekyylit (ilmeisesti hiilivedyt) eivät tosin ole vielä elämän siemeniä mutta aika hyvä "tsägä", että ensimmäinen muutaman kymmenen kilometrin laajuinen avaruuden kivi/pöly/jääpallo, jolle ihmisen tekemä laite laskeutuu, osoittautuu orgaanista ainetta kantavaksi avaruuden kiveksi. Ilman orgaanisia hiilimolekyylejä tuntemamme elämä ei ole mahdollista.Teorian mukaan elämän siemeniä voi olla kaikkialla maailmankaikkeudessa. Kun lisäämme yhtälöön vielä, että galaksissamme on arvioitu olevan noin 100 miljardia planeettaa, joista n. 1800 on jo varmuudella havaittu, niin voihan olla, että elämän siemenet ovat hedelmöittäneet jo miljoonia planeettoja.

Havainnot antavat ymmärtää, että luonto on aika "tuhlaileva", mutta tuhlailu monessa tapauksessa näyttää takaavan varman lopputuloksen. Ajatellaan vaikkapa siitepölyä, jonka aika monet tuntevat sanoisinko "keuhkoissaan" keväisin. Hienosti se elämän pöly lentää ilmassa kaikkialle...Miksei näin voisi tapahtua avaruudessakin. "Tyhjä" avaruushan ei ole tyhjä kuten tiede on osoittanut ("tyhjässä" avaruudessa on pimeää energiaa joka on yhtä todellista kuin läpinäkyvä ilma joka lennättää elämän pölyä). Jos pimeä energia panee universumin laajenemaan niin onhan siinä mukavasti energiaa...liikuttamaan elämän siemeniäkin...Mutta jo Arrhenius taisi todistella, että valon säteilypaine voisi kuljettaa elämän siemeniä eteenpäin avaruudessa ja nythän puhumme vieläpä komeetoista. Panspermia antaa ymmärtää, että maailmankaikkeus on muuten elävä...

Teoria ei tosin vastaa kysymykseen mistä elämän siemenet ovat peräisin, miten ja missä ne ovat syntyneet tai missä niitä syntyy koko ajan...

Ihanasti tuo uusi valkoinen lumi tuo lisää valoa päiväämme :)

3 kommenttia

Franny_Berry

22.11.2014 20:15

Kiva, kiitos tästä!

Itse en ole seurannut Philaen edesottamuksia - mitä nyt kuulin, että twiitti tuli suunnilleen ensimmäiseksi laskeutumisen jälkeen... ;) Enkä ole kuullut edes tuosta pansperimia teoriasta. Mielenkiintoista ja mikä ettei näinkin voisi olla. Wiki kertoo myös kaikenlaisesta muustakin vaihtoehtoisesta biokemiasta. Tuohon siitepölyyn liittyen esim lainaus "Tähtienvälisissä pilvissä tiedetään mittausten perusteella olevan pölyhiukkasia, joiden pinnalla tapahtuu säteilyn vaikutuksesta kemiallisia reaktioita. On arvailtu, että tämä voisi suotuisissa oloissa tuottaa elämää" on mielenkiintoinen!

Joskus juteltiinkin tuosta luonnon "tuhlailevuudesta"... Sehän on vaan hyvä asia sen variaation kannalta (+ älä unohda mutaatioita!).

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

3001Europa

23.11.2014 20:24

Interstellaarisessa materiassa on tosiaan havaittu olevan orgaanista ainetta. Taitaa sitä elämää löytyä monestakin paikasta galaksissamme muista galakseista puhumattakaan. Veikkaisin, että aika pian saamme tästä konkreettista näyttöä. Muistelen muuten joskus lukeeni, että näistä avaruuden pilvistä on löydetty jopa alkoholia...Ja onpa muuten Philaessa suomalaistakin teknologiaa - harmi vaan, että laskeutuja hyytyi virran puutteessa mutta onnistui kuitenkin välittämään arvokasta tietoa. Stay tuned...

Anonyymi

5.12.2021 10:31

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus