Elokuvat

Näytetään kirjoitukset syyskuulta 2011.

Elokuvia sokeille

En vielä ole löytänyt ilmaukselle "audio description" sopivaa suomalaista käännöstä. Euroopan kulttuuripääkaupunki Turku järjesti hetki sitten taidenäyttelyn sokeille. Tällöin käytettiin ilmausta kuvailutulkkaus.
Audio description eli kuvailutulkkaus tarkoittaa että elokuvan yhteydessä on erillinen ääniraita joka selostaa mitä elokuvassa tapahtuu. Jos Bond suutelee naista, silloin ääni nauhalla ilmoittaa”James Bond asettaa huulensa vasten naisen huulia” Useat tv-ohjelmat ainakin Britanniassa ovat myös sokeiden ulottuvilla, samaten elokuvat. En tiedä miten Finnkino esimerkiksi suhtautuu asiaan. Briteissä on joidenkin tietojen mukaan 170 elokuvateatterissa sokeille katselumahdollisuus. Ja se on mahdollista koska The Guardian-sanomalehden mukaan 80% julkaistavista elokuvista on kuvailutulkattuja.
Tästä onkin asiasilta erääseen loistavaan R&A festivaaleilla nähtyyn elokuvaan. Mieleenpainuvimpia tähän mennessä on ollut serbialainen yhteistuotanto White White World.

Siinä seikkailee baariapyörittävä ex- nyrkkeilijä nimeltä King. Kingissä on se paha puoli että hän tekee erään erittäin peruuttamattoman pahan teon. Viittaan erääseen Oidipus nimiseen herraan joka… eikä siitä sen enempää. Lopputulos on tietenkin että Kingi menettää näkönsä, niin paljon häntä harmittaa. Harvassa ovat ne elokuvat joissa olisin ollut pala kurkussa. Mutta White White World on myös eräänlainen kurjuuden visuaalinen orgasmi. Se kannattaa katsoa. Ehkä se liikuttumiseni White White Worldissä johtui surullisesta, Boris Kovacin säveltämästä musiikista. Ahh!

Kurjuus on poikaa.

http://www.youtube.com/watch?v=fAUz6y83WE8&feature=player_embedded


Elias Koskimiehen Adidakset

Tv-työläinen Elias Koskimies on ollut luomassa monia reality-sarjoja: Suomen Robinson, Popstars, Tanssii tähtien kanssa ja Sillä silmällä. Hän on kirjoittanut polittista satiiria tv:hen: Uutisvuoto ja Presidentin kanslia. Hän on myös kirjailija. Viime vuonna ilmestyi hänen esikoiskirjansa Korusähkeitä jossa pureudutaan wannabeen sielunmaisemaan.

Tässä Elias paljastaa minulle uudehkot Addunsa elokuvateatteri Maximin aulassa.

kuva: Kimmo Laakso

Puhumme hiukan näistä kenkuleista, niissähän on eläinprintti. Eliaksen Adidakset on ostettu Lontoosta, Selfridges-tavaratalosta. Niiden suunnittelija on Jeremy Scott. Yhdysvalloista kotoisin olevan muotisuunnittelijan Adidakselle tekemistä malleista löytyvät myös tällaiset liekehtivät tykit: http://www.shopadidas.com/product/mens-originals-jeremy-scott-leopard-firebird-track-pants/RT496?cid=O21153&breadcrumb=1z13svs

Onneksi Eliaksella ei ollut niitä jalassaan.

Puhumme myös pääasian, eli kenkien ohella myös siitä miksi Elias on elokuvateatterissa. No siksi että hänen ohjausdebyyttinsä, elokuva nimeltä Likainen pommi on nyt tulossa teattereihin. Siinä on jotain hyvin painavaa ja kevytkenkäistä, yhtäaikaa.

Jos Eliaksen kengät ovat tuliaisia Englannista, ehkä kenties hänen uusi elokuvansakin?

Likainen pommi on satiiri business-Suomesta jossa kaikki yrittävät kilpaa keksiä menestyksen reseptiä ja tulla kuuluisaksi. Siinä jokainen, joka joskus on halunnut olla jotain, saa osansa ruhahasta.Elokuvassa on monia vaivaannuttavia kohtauksia. Siinä alaikäinen tyttö sanoo sanan "kulli".

Puhumme Likaisen pommin brittiläisistä esikuvista: Armando Iannuccin poliittinen satiiri The Thick of It ja siihen perustuva leffa In The Loop, Chris Morrisin telkkatouhut ja tietty Four Lions. Vaikutteita Likaisessa pommissa on myös amerikkalaisesta polittiisesta satiirista, kuten Alexandre Paynen The Electionista. Ja Elias on Guy Ritchie-fani, isolla G:llä.