Banksy, 100% aito väärennös

  • Kimmo Laakso

Maailman kuuluisimman grafittitaiteilijan virallisessa ensi-illassa pujotamme oliiveja tikkuihin. Onko tämä aito dokumentti? Vai dokumenttiparodia?

Tilannetta ei voi olla vertaamatta Banksy-elokuvan salaiseen ennakkonäytökseen muutama viikko sitten. Aidon tunnelman luomikseksi jokaiselle jaettiin 400ml Ironlak aerosolipullo, ja kravattikaulaiset sedätkin saivat oppitunnin street-kredissä harjoittelemalla tagin tekemistä aidatulla alueella. Junarata jyrisi, maali hilseili ja seinät tärisivät.

Oletettavasti elokuvan tarkoitus on olla katu-uskottava dokumentti street-artin sankarista. Mutta todellisuudessa se onkin tarina t-paita myyjästä joka päättää tehdä dokumentin street-artin sankarista. Hämmennys on täydellinen kun leffassa vilahtelee 'oikeita' naamoja Liam Callagherista Brad Pittiin. Fiktiivisen dokumentaristin onnistuu bongata monia oikeita nimiä dokumenttiinsä, mm. Buffmonster ja Borf. Hän sahaa Los Angelesin ja Pariisin väliä klandestiineissa tunnelmissa, virkavaltaa vältellen kunnes kuulee sattumoisin Banksy-nimisestä katutaiteilijasta. Hän ystävystyy tämän kanssa ja auttaa tätä dokkarin teossa. Banksy antaa luvan kuvata itseään vain takaa.

Lopulta Banksy toteaa että kaverin kuvaama street-art dokkari on totta puhuen täyttä kuraa, ja ehdottaa tälle ryhtymistä street-artistiksi. Ja niin Exit Through the Gift Shop -headfuck on valmis. Entinen dokumentaristi ottaa nimen Brainwash ja hänestä tulee hitti. Losangelesilainen yleisö on polvillaan.

Aivopesun koristelee internet: jos todellisuudessa wikipediaan syöttää hakusanan "Mr. Brainwash" tuloksena on artikkeli ranskalaisesta videokuvaajasta nimeltä Thierry Guetta joka on juuri julkaissut Banksystä tekemänsä dokumentin Exit Through The Gift Shop.

Tämä on 100% aitoa kakkapuhetta. Elokuvassaan Banksy nimittäin toteaa että Thierryn dokumentti Banksystä on niin syvältä ettei sitä kannata missän nimessä julkaista.

Kenelle tällä todellisuuden tasojen hämmennyksellä on tarkoitus vittuilla? Epäilemättä niille joiden mielestä street art ja taidemuseoiden lahjatavaraosastot ovat varauksetta "tosi siisti juttu".

Exit Through the Gift Shopin loppusuoralla tentataan Mr. Brainwashin näyttelyyn jonottavien motiiveja. Eräs kävijä vastaa:

"En ole varma miksi tulin mutta täällä on todella jännittävää!".

1 kommentti

Anonyymi

6.3.2010 14:17

maailman kuuluisin graffittitaiteilja on ilmeisesti myos rikas...ja nakyy siina leffassa myos Beck!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi