Tähdet, tähdet

  • Tuomas Vimma

Taas on se aika vuodesta kun tähtisirkus saapuu kaupunkiin. Sen aloittaa ranskalainen rengasfirma Michelin, jonka jokavuotisessa Michelin Main Cities Europe –kirjassa jumalat jakavat tai ovat jakamatta niitä kaikista kirkkaimpia ja himotuimpia – Michelin-tähtiä. Tähtien saajilla on spekuloitu luonnollisesti jo koko alkuvuosi, ja uudet tähdet palkitaan välittömästi paukkuvilla varauskirjoilla.

Tämän vuoden voittajaksi paljastui – melko yllättäen, pakko myöntää – kruununhakalainen Luomo. Yllättävintä oli ehkä prenikan paukkuminen alle vuoden ikäiselle paikalle, kun monet paikat ovat roikkuneet aivan tähtikannassa kiinni jo vuosia. Kaartinkaupungissa sijaitseva Pekka Terävän Olo on yksi sellainen. Keittiö pelittää, sali rulettaa ja asiakkaat huutavat hoosiannaa, mutta tähteä ei vain Terävälle tipu.

Michelin-insituutio on salamyhkäinen ja arvoituksellinen. Lisäksi se rakastaa valtaansa, jota se käyttelee Parisiista jumalan lailla. Se ottaa ja antaa, eikä koskaan selittele tekojaan.

Heti Michelin-tähtien jälkeen julkistettiin Suomen 50 parasta ravintolaa. Ravintolat on pannut järjestykseen suomalaista ravintola-alan ammattilaisista koostuva raati. Aivan yllätyksetön sekään ei ollut.

Ykköspaikalla komeilee – ties monettako vuotta – Välimäen Chez Dominique, mikä ei liene kenellekään yllätys. Tämän jälkeen lista muuttuukin mielenkiintoiseksi. Lista ei nimittäin suoraan korreloi Michelin-tähtien kanssa, vaan Demon ja Carman edelle ovat päässeet kiilaamaan Savoy ja Olo; kaksi ravintolaa, joista kumpikaan ei ole koskaan päässyt Michelin-jengiin. Myös melkoisesti mielipiteitä jakanut Farang sijoittuu suomalaisten mielestä ranskalaisten lellikin Luomon edelle, ja Vuoden ravintolaksi valittu Juuri nousi misukkamesta Postresin edelle.

50 parhaan listan selaaminen muuttuu tästä vielä omituisemmaksi. Ateljée Finnen nousu kymmenen parhaan joukkoon kohottaa jo hieman kulmakarvoja, ottaen huomioon että Kuurna on vasta sijalla 24. Finnen ongelma on nimenomaan ollut epätasalaatuisuus, mistä en ole kuullut kenenkään Kuurnassa valittavan. Tämä on kuitenkin pikku juttu siihen verrattuna, että yksi kaupungin viime aikojen parhaimmista yllättäjistä on pudonnut listalta kokonaan pois. Ja nyt tarkoitan tietenkin Bistro Helsinki 15:a. Bistron puuttuminen tuntuu sitäkin omituisemmalta, kun selaa listan loppupäätä, jonne on eksynyt melko hataralla pohjalla olevia paikkoja.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2010/03/31589&ext=rss

http://www.viisitahtea.fi/parhaat-ravintolat/2010/5060-suomen-50-parasta-ravintolaa-2010-julkistettiin

1 kommentti

Anonyymi

8.4.2010 22:33

Ilmoitan vain, että Hans Välimäki on törkein koskaan tapaamani ihminen! Olin paikalla todistamassa hänen todella rasistista kommenttia eräästä harjoitteliasta hänen ravintolassaan. En suosittele ketään käymään hänen ravintoloissaan, itse ainakin boikotoin kyseisen henkilön ravintoloita. Ja olisi parempi, jos Cityssäkään ei enää hehkutettaisi kyseistä itsekeskeistä junttia.

Yst. Terv.
Hannis

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi