Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on erektio.

Liikunta ja erektio  3

Suomalaistutkijat ovat kyseenalaistaneet joitakin urologian todeksi luultuja uskomuksia erektio-ongelmista. Åbo Akademin tutkijat Daniel Ventus ja Patrick Jern ovat löytäneet erektiohäiriöiden ja liikunnan välillä sen kaltaista korrelaatiota, että heidän mukaansa jatkossa on syytä tutkia entistä tarkemmin, josko liikunnalla voitaisiin tehokkaasti hoitaa erektio-ongelmia.

Monien erektiovaikeuksien on luultu olevan pysyviä, elinikäisiä. Esimerkiksi ennenaikaisen siemensyöksyn on ajateltu olevan synnynnäinen hormonitoimintaan liittyvä häiriö. Suomalaisessa pitkittäistutkimuksessa on kuitenkin löydetty merkkejä siitä, ettei kaikkia häiriöitä vielä ymmärretä täysin. Lähes puolet ”elinikäisen” ennenaikaisen siemensyöksyn diagnoosin saaneista miehistä oli myöhemmin päässyt eroon ongelmastaan. Diagnostiikassa on siis ongelmia.

Miten elintavat vaikuttavat ennenaikaiseen siemensyöksyyn? Alkoholinkäyttö, paino ja liikuntatottumukset voivat vaikuttaa ennenaikaiseen laukeamiseen ja erilaisiin muihin erektiohäiriöihin. Vahvin yhteys löytyi liikunnan ja nopean siemensyöksyn välillä. Kärsivätkö hätäisestä laukeamisesta eniten liikuntaa karttavat miehet? Åbo Akademin tutkimuksessa on käytetty suomalaisaineistoa.

Tarkempia tutkimustuloksia odotellessa kannattaa ehkä lähteä lenkille ja salille. Liiallinen urheilu ja etenkin vääränlaisen kemian käyttö rokottavat mieskuntoa. Sopiva paino, kohtuullinen päihteidenkäyttö, tupakoinnin välttäminen, hyvä ruokavalio ja säännöllinen liikunta ovat parhaita keinoja ennaltaehkäistä ja hoitaa jo alkanutta erektiohäiriötä. Erilaiset erektio-ongelmiin kehitetyt lääkkeet aiheuttavat lähes aina ikäviä sivuvaikutuksia. Osa lääkkeistä voi jopa aiheuttaa vaaraa terveydelle. Liikkuminen on lähes ilmaista ja sivuvaikutukset ovat hyvät.

Daniel Ventus & Patrick Jern: Lifestyle Factors and Premature Ejaculation: Are Physical Exercise, Alcohol Consumption, and Body Mass Index Associated With Premature Ejaculation and Comorbid Erectile Problems? The Journal of Sexual Medicine. October 2016.

Daniel Ventus, Mari Ristilä, Annika Gunst, Antti Kärnä, Stefan Arver, Juhana Piha & Patrick Jern: A Longitudinal Analysis of Premature Ejaculation Symptoms Raises Concern Regarding the Appropriateness of a ”Lifelong” Subtype. European Urology Focus. February 2016.


Erektiohäiriöön ei usein haeta apua  10

Uudessa laajassa eurooppalaisessa tutkimuksessa viisi prosenttia nuorista miehistä (18-39v.) on kärsinyt erektiohäiriöistä viimeisen puolen vuoden aikana.

Suomalaisen Lääkärikirja Duodecimin mukaan 75 prosentilla miehistä yhdyntä epäonnistuu erektiovaikeuksien vuoksi joka viidennellä yrityskerralla.

Psykiatrian erikoislääkäri Matti Huttunen kirjoittaa Duodecimin artikkelissa, että ”ajoittainen erektiovaikeus on siis tavallista, eikä se siten ole luonteeltaan häiriö, ellei ongelma ole toistuva ja vaikeuta olennaisesti sukupuolielämää”.

The Journal of Sexual Medicinen julkaisemassa tuoreessa eurooppalaistutkimuksessa oli otoksena 28 511 miestä Ranskasta, Saksasta, Italiasta, Espanjasta ja Britanniasta. Tarkempi selvitys kohdistettiin erektiohäiriöistä kärsiviin miehiin.

Suurin osa erektio-ongelmaisista miehistä ei ollut kertonut vaivoistaan lääkärille. Lääkärilleen uskoutuneistakin vain vähemmistö käytti tutkimushetkellä jotain lääkettä erektiohäiriöön (32 prosenttia). Erityisesti nuoremmilla miehillä oli vaikeuksia luottaa lääkäriinsä.

Erektiohäiriöisillä miehillä on selvästi muita enemmän samanaikaisia päällekkäisiä psyykkisiä ja ihmissuhteisiin liittyviä psykopatologisia ongelmia. Heidän elämänlaatunsa ja työkykynsä on myös selvästi muita huonompi.

Eurooppalaistutkimuksen tutkijat vaativat kohennusta potilas-lääkärisuhteen laatuun. Potilaiden tulisi saada parempaa hoitoa/ terapiaa, ja ilmeisesti myös enemmän lääkehoitoa.

Matti Huttusen artikkelin mukaan impotenssi voi johtua psyykkisestä tai fyysisestä sairaudesta, tai niihin saadusta lääkityksestä. Joskus toimintahäiriön syynä ovat parisuhteen ongelmat. Kahteen ensimmäiseen syykimppuun löytyy apua erikoislääkäreiltä.

Parisuhteen ongelmien ratkaisuun tarvitaan mukaan kumppani ja usein myös seksologi tai parisuhdeterapeutti, riippuen ongelmien laadusta.

Jos suurimmalla osalla suomalaismiehistä on toisinaan erektiohäiriöitä, ei ongelmaa ainakaan ole maassamme liioiteltu. Ehkä tabun murtaminen ja asiasta puhuminen helpottaisi avun hakemista.

Lääkäreiden tarvitsee ilmeisesti myös ryhdistäytyä, jottei vastaanotolle menevä mies kokisi avautuneensa ongelmistaan turhaan.

Health-Related Characteristics and Unmet Needs of Men with Erectile Dysfunction: A Survey in Five European Countries. The Journal of Sexual Medicine. January 2014.

http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk00391

Lisätietoa: http://www.seksuaaliterveysklinikka.fi/miesten_seksuaalihairiot/erektiohairiot/yleisyys_syyt_ja_tutkiminen

Lääkefirman erektiohäiriötesti:
http://www.miesinfo.fi/erektiohaeirioe/tee-erektiohaeirioetesti/


Erektioliikuntaa terveille miehille  19

Erektio-ongelmia pidetään vähän liikkuvien vanhojen plösöjen vaivana. Tutkijatkin ovat keskittäneet erektiointressinsä iäkkäiden ja/ tai sairaiden tarkkailuun.

Aiemman tutkimuksen perusteella tiedetään, että keski-ikäisillä miehillä liikunnan lisääminen korreloi vahvasti parantuneiden erektioiden kanssa.

Joukko tutkijoita päätti ottaa selvää 18-40 -vuotiaiden terveiden miesten liikuntatottumusten vaikutuksesta seksielämään.

Tutkittavien ryhmästä rankattiin pois sairaat ja erektio-ongelmaiset. Jäljelle jääneet terveet miehet jaettiin kahteen ryhmään: vähän liikkuviin (treenivaikutus alle 1400 kaloria viikossa) ja paljon liikkuviin (yli 1400 kcal/ vko). Miehet täyttivät liikuntakyselyn lisäksi kansainvälisen erektio-funktio-testin.

Reilu kolmannes kuului epäaktiiviseen ryhmään ja loput liikunnallisiin. (Tutkittavat eivät taida vastata normaalia miesjoukkoa, jos vain kolmannes ei treenaa paljon.)

(Liikunta-aktiivisuuden raja-arvo alkoi kummastuttaa. Olen huomannut puolen tunnin kuntopyörällä ajon polttavan vain pienen määrän kaloreita. Kysyin asiasta paremmin tietävältä. 1400 kilokaloria viikossa kuluttavan liikunnan määrä ei ole ihan vähäinen. Tämän tehon saavuttamiseksi joutuu rehkimään rankasti, ja monta kertaa viikossa.)

Epäaktiivisilla huomattiin toimintahäiriöitä seuraavilla seksuaalisuuden alueilla: erektiot, orgasmit, yhdyntätyytyväisyys ja kokonaistyytyväisyys. "Flegmaattisten" ja urheilullisten välillä ei sen sijaan huomattu eroa seksuaalisen halukkuuden määrässä.

Tutkijat tiivistävät tulokset näin: fyysinen aktiivisuus on kiinteästi yhteydessä parempiin seksuaalitoimintoihin nuorilla terveillä miehillä. Tutkijaryhmän mielestä jatkotutkimusta kyseisten miesten liikuntatottumusten pitkäaikaisvaikutuksista seksuaaliterveyteen tarvitaan. Ehkä sitä ei kannata jäädä odottelemaan.

Täällä voit testata oman treeni-intensiteettisi: http://ffp.uku.fi/cgi-bin/energynet03/energycosts.pl

The Journal of Sexual Medicine, Feb 2012