Naiset tulehdusvaarassa

  • Mirja Wuokko

Suomalaiset nuoret miehet ovat edelleen keskimäärin lihavampia kuin naiset. Silti naisten ei kuule läheskään yhtä usein (kuin miesten) valittavan vastakkaisen sukupuolen läskeistä.

Miehet asettavat usein tiukkoja kriteereitä naisten ulkonäölle. Selitykseksi annetaan miesten biologiaan pohjautuva tarve nauttia naisten kauneudesta.

Monien tutkimusten mukaan kumppanin ulkonäkö on tosiaan miehille tärkeämpää kuin naisille.

Suomalaisilla nuorilla naisilla on jo nyt valtavasti paineita ulkonäön suhteen. Lisään vielä taakkaa tuoreella terveystiedolla: lihominen nuoruusvuosien jälkeen lisää matala-asteista tulehdusta naisilla. Tupakointi pahentaa tilannetta.

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/painonnousu+lisaa+naisilla+matalaasteista+tulehdusta/a862360

Myös naisilla on tietynlaisia ulkonäkötoiveita miesten suhteen. Useimmat naiset arvostavat esimerkiksi leveäharteisia ja lihaksikkaita miehiä.

Ulkonäköihanteita kritisoidaan runsaasti. Kaikki ”tietävät”, että ne ovat median vika. Osa syyttää homosuunnittelijoita mallinaisten nälkiinnyttämisestä (mallit eivät vastaa useimpien miesten kauneusihannetta, joka on suhteessa paljon painavampi ja muodokkaampi kuin pitkä langanohut naistyyppi).

Media on kätevä syntipukki kaikille nykyajan ongelmille. (Itse asiassa media voi ilmeisesti muuttaa ihmisten käsityksiä terveempään suuntaan, mutta tästä lisää myöhemmin.)

Tavallisten ihmisten kauneusihanteet pohjaavat ehkä vuosituhansien aikana syntyneeseen hiljaiseen (geneettiseen) tietoon siitä, että ihanteen mukainen kumppani on todennäköisesti terve ja hänen perimänsä on huippulaatua.

Kuulostaa monen mielestä julmalta ja fasistiselta. Ainakin evoluutiobiologit uskovat kuitenkin kauneuden ja hyvien geenien liittyvän usein yhteen.

11 kommenttia

elmaili

27.1.2013 17:14

Terveyden näkee yleensä kauneudesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.1.2013 18:52

"Tavallisten ihmisten kauneusihanteet pohjaavat ehkä vuosituhansien aikana syntyneeseen hiljaiseen (geneettiseen) tietoon siitä, että ihanteen mukainen kumppani on todennäköisesti terve ja hänen perimänsä on huippulaatua."

Kyllä ja ei. Asiaa on tutkittu paljon, ja vaikka perusajatus onkin oikein, kulttuurin tuottamat ideat vaikuttavat paljolti siihen mikä pidetään viehättävänä. Esimerkiksi naisten mielikuva ideaalisesta ja viehättävästä miehestä on muuttunut merkittävästi mm. elokuvateollisuuden mukana.

Kun asiaa tutkittiin, 60- ja 70-luvuilla naiset valitsivat ensisijaisesti viehättävämmiksi miehiksi Charlton Hestonin ja Chuck Norrisin kaltaisia parrakkaita karvaturreja, ja jokaisella vuosikymmenellä ideaali on muuttunut aina vain siloposkisempaan ja hennompaan suuntaan. Tällä vuosikymmenellä enää edes Brad Pitt tai Leonardio DiCaprio ei ole listan kärjessä. Osittain taustalla voi olla naisten kasvanut testetronitaso, mutta sekään ei selittäisi näin rajua muutosta.

Miehillä, jotka selkeästi kiihottuvat visuaalisesti enemmän samanlaisia trendejä näkyy paljon. Kiihottavimmat etnisyydet, rintojen ja lantioiden koot, sekä kasvotyypit vaihtuvat sykleissä, ja tällä hetkellä esimerkiksi pornoteollisuudessa on "in" pienemmät rinnat ja tiukka peppu.

Eikä tarvitse muutenkaan mennä kovinkaan kaus huomatakseen kuinka totta tämä on. Afrikkalaisissa kulttuureissa monet naiset eivät katso esimerkiksi miesten isoa mahaa mitenkään epäviehättävänä asiana, koska se on status symboli. Sama miehillä. Näissä tapauksissa kulttuurillisesti opittu tieto jyrää geneettisten "sääntöjen" yli.

Silti, on turha puhua siitä, etteikö terveyttä kuuluisi vaalia. Ihmiset ovat aivan liian ylipainoisia, ja me syömme aivan liikaa. Ongelma on myös se, että me arvostamme ja treenaamme kehoa vain näyttääksemme viehättävämmiltä, ei sen takia että arvostaisimme kehoamme sinä mitä se todella on.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.1.2013 20:29

Miksi mallit ovat langanlaihoja? Joku väitti joskus, että homot miessuunnittelijat suunnittelivat vaatteita nuorille pojille/miehille. Sen vuoksi oikeiden mallien täytyy olla pitkiä, laihoja ja muodoiltansa lautoja, koska muutenhan he eivät mahtuisi suunniteltuihin vaatteisiin.

Ja kyllä, itse ainakin tykkään pitkistä ja harteikkaista miehistä, vähän nallekarhumaisista. Miehellä pitää olla isot kädet, pitkät ja ohuet kitaransoittajan sormet eivät sytytä. Mielummin hiukan vatsaa kuin joku kenialaisen pikajuoksija kroppainen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.1.2013 23:23

"Miehet asettavat usein tiukkoja kriteereitä naisten ulkonäölle." Kyllä tuo pätee ihan kumpaankiin sukupuoleen. Internets-treffailussa se tulee parhaiten esille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.1.2013 00:19

Naiset voivat alkaa valittaa "miesten heihin kohdistamista ulkonäköpaineista" heti kun rumat, köyhät, kouluttamattomat, menestymättömät ja heikon itsetunnon mutta ah niin kultaisen sydämen omaavat miehet ovat yhtäkkiä suuria naissankareita. Taitaa helvetti jäätyä sitä ennen. Mitä jos kaikki vain oltaisiin rehellisesti sitä mitä ollaan ja lopetettaisiin tyhjä vikiseminen ja tekopyhä hurskastelu?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.1.2013 15:03

"Suomalaiset nuoret miehet ovat edelleen keskimäärin lihavampia kuin naiset."
Lähde kiitos?
Painoindeksi on kyllä huonompi mutta tämä ei tee erotusta rasvan ja lihasten välillä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

28.1.2013 22:49

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00042&p_haku=lihavuus

Ja tässä vielä syy, miksei miehenkään kannata olla liian pullea:

http://www.studio55.fi/viikonloppu/artikkeli.shtml/1508767/miehissa-vai-naisissa-enemman-ylipainoisia-nain-suomalaisten-liikakilot-jakautuvat

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Masa190

29.1.2013 19:37

Ei naiset tosiaan kauheesti valita miesten läskeistä. Tiedän omasta kokemuksesta että naiset kyllä tykkää hoikista miehistä joilla on kapeat posket. Jos vähänkin poskeni pöyristyvät niin se heti vaikuttaa viehettävyyteen.

Mut naiset ei uskalla suoraan sanoa et ne tykkää laihoista ja treenatuista miehistä joilla on paksut käsivarret, kapea lantio ja sixpäck näkyvissä. Naiset ei ainakaan miesten kuullen uskalla sanoa oikein mitä miesten ulkonäöstä. En sit tiedä mitä ne keskenään puhuu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.1.2013 23:21

"Mut naiset ei uskalla suoraan sanoa et ne tykkää laihoista ja treenatuista miehistä joilla on paksut käsivarret, kapea lantio ja sixpäck näkyvissä. Naiset ei ainakaan miesten kuullen uskalla sanoa oikein mitä miesten ulkonäöstä. En sit tiedä mitä ne keskenään puhuu."

Naiset tykkää miehistä jotka pystyvät kiihottamaan heidän mieltään, ja saamaan heidät tuntemaan olonsa halutuiksi. Tällä saralla hyvin kokeneena miehenä voin sanoa, että en usko yhdenkään tyttöystäväni kirjoittaneen päiväkirjaansa että he haluavat keski-ikäisen, hieman harmantuneen ja ylipainoisen parrakkaan miehen joka kiroilee paljon, ja käskee lopettamaan sen vitun draaman.

Ero on siinä, että minä oikeasti kuuntelen heitä, kohtelen heitä ihmisinä, enkä yritä saada heidän hyväksyntäänsä. Naiset saavat heti tietää mikä on homman nimi eikä sitä tule peiteltyä lainkaan. Suurin osa miehistä kun on nykyään niin pirun nössöjä, että hakevat naisen hyväksyntää, ja näyttelevät sitä mitä luulevat naisten haluavan. Ei näitä ongelmia ennen ollut. Nykyään kaikki tuntuu luulevan että heidän pitää olla jotakin malleja että naiset kiinnostuvat heistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

31.1.2013 15:11

Itse en ainakaan vielä kolmekymppisenä olisi pitänyt kaljuuntuvaa ja pönäköityvää miestä seksikkäänä ja tavoittelemisen arvoisena. Mutta annas olla, neljäkymppiä ohitettuani sellaiset tapaukset alkavatkin kummasti jo toimia. Mua ainakin selvästi kiinnostaa oman ikäiseni miehet, niiden pään sisältö ja kainalo. Ja harvempi pystyy ja viitsii sikspäkkiään kondiksessa pitämään... Olen onnellinen tästä havainnostani kun muistelen mummoani, joka otti nurkkiinsa sekoilemaan kolmekymmentä vuotta nuoremman miehen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

7.2.2013 06:25

Ihme syyllistämistä. Ihmisillä on makunsa ja käytännön tosiasia on se, ettei kukaan halua kumppania jota ei halua myös seksuaalisesti.

BMI on maailman heikoin mittari. Se perustuu oletukseen jostain tietystä lihasmassasta joka jokaisella ihmisellä mystisesti on senttien mukaan ja ainoa muuttuja siinä oletuksessa on rasvakudoksen määrä. Veikkaan etteivät miehet ole naisia lihavampia. Todennäköisesti mennään aika samoissa rasvan määrässä sukupuolia keskenään verrattaessa. Se nyt vaan on niin, että miehellä keskimäärin on suhteessa enemmän lihasmassaa kuin naisella. On ihan normaalia nähdä selkeästi lihavia naisia jotka ei sitten kuitenkaan paina yli normin BMI:n mukaan ja perusmiehiä joilla ei ole erityisesti rasvaa mutta korkea BMI silti. Vaikka sitä rasvaa olisikin kiloina vähän enemmän, sukupuolesta riippumatta sen lopun painon koostuminen oikeista asioista ja oikeassa suhteessa on se millä on merkitystä.

T. nimim. perusjannu, jos BMIni olisi normaali niin rasvaprosenttini olisi 8

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi