Tutkija suosittelee aamiaistreffejä

  • Mirja Wuokko

Käyttäytymistieteilijä Francesca Gino Harvard Business Schoolista on tutkinut ihmisten vireystilaa ja päätöksentekokykyä. Useat tutkimukset kertovat ihmisten uupuvan päivän mittaan niin pahasti, että se vaikuttaa dramaattisesti päätöksentekokykyyn.

Tuomareiden päätökset tulevat syytetyn kannalta sitä keljummiksi, mitä pidemmälle päivä ehtii. Aamiaisen jälkeen ollaan skarppina ja ymmärtäväisiä, mutta juuri ennen lounasta ja myöhään iltapäivällä tuomitaan tylysti ja kyynisesti.

Väsyneet ja nälkäiset lääkärit alkavat määrätä kaikille ylähengitysteiden vaivoista kärsiville antibioottia, vaikka he aamulla ja virkeänä tietävät, ettei se ole järkevää.

Koululaiset selviävät sitä huonommin kokeista, mitä myöhemmin päivän aikana ne pidetään.

Lähes kaikki ihmiset alkavat suoriutua tehtävistään päivän mittaan huonommin, ja tulevat myös koko ajan yhä huonommalle tuulelle. Joissakin ammateissa tällainen väsyminen voi olla todella kohtalokasta. Se vaikuttaa potilaiden, oppilaiden, lainan- ja työnhakijoiden elämään dramaattisesti.

Kurjinta on, etteivät edes huippuammattilaiset yleensä itse tunnista uupumustaan. Päätökset ovat huonoja ja epäreiluja, mieliala on kehno, ja ihminen muuttuu kyyniseksi. Silti kuvitellaan, että homma on hanskassa.

Onneksi tauot, kuten pieni lepo ja ateriointi, palauttavat Francescan mukaan sekä kognitiiviset taidot että mielialan melko hyviksi. Moni tosin nipistää näistä kuvitellessaan olevansa tehokas ilmankin.

Miksi ensitreffeille mennään aina pitkän päivän päätteeksi väsyneenä ja ehkä hieman kiukkuisena? Francesca suosittelee aamiaistreffejä. Silloin ihmiset ovat yleensä terävimmillään, levänneitä ja hyvällä tuulella. Tärkeät päätökset tulisi tehdä aina tässä briljantissa tilassa.

Moni iltavirkku tapaa mielellään ihmisiä illalla, ja on ainakin omasta mielestään virkeimmillään ja viehättävimmillään lähempänä puolta yötä. Aamukahvi taas maistuu mahdollisimman myöhään - ja ainoastaan Hesarin seurassa. Silti vihje voisi olla kokeilemisen arvoinen.

Ehkä deitit todella onnistuvat paremmin aamulenkillä tai aamiaisella. Silloin näkee ihmisen virkeänä, selvin päin ja päivänvalossa. Vai ehkäiseekö moinen selväjärkisyys koko suhteen aloittamisen?

Francesca Gino: Why Meeting a First Date for Breakfast Might not Be a Bad Idea. The time of day affects how people think. Scientific American 22.3.2016.

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi