Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on vallankäyttö.

Seksistiset asenteet voivat heikentää miehen omaa mielenterveyttä  1

Amerikan psykologiyhdistys APA:n uutisen mukaan tietyt miesylivaltaa ihannoivat asenteet ja elämäntavat ovat yhteydessä huonoon mielenterveyteen. Hamesankarit ja naiset määräysvaltaansa alistavat miehet eivät aina ole psyykkisesti ihan terveitä.

Indianan yliopiston psykologian professori Y. Joel Wongin johtama ryhmä selvitti 78 erillisen tutkimuksen meta-analyysissä miesten asenteita erilaisia maskuliinisina pidettäviä ominaisuuksia kohtaan ja tämän miehisyyskonformismin suhdetta mielenterveyteen. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä 19 453 miestä.

Yksitoista asiantuntijoiden mukaan perinteisesti miehiin liitettyä ominaisuutta ovat:

- halu voittaa
- tarve kontrolloida tunteita
- riskinotto
- väkivalta
- hallitsevuus
- promiskuiteetti
- itseluottamus
- työsuuntautuneisuus
- valta naisiin
- homojen halveksuminen
- statuksen tavoittelu

Tutkijat keskittyivät kolmeen laajaan mielenterveyden osa-alueeseen, jotka olivat negatiivinen mielenterveys (kuten masennus), positiivinen mielenterveys (kuten tyytyväisyys elämään) ja psyykkisen avun hakeminen (hakeutuminen ammattilaisen vastaanotolle).

Yleisesti ottaen mitä enemmän mies sopeutui maskuliinisiin odotuksiin, sitä todennäköisemmin hänellä oli sosiaalisia ongelmia ja jopa mielenterveysongelmia.

Professori Wongin mukaan juuri eniten seksistisenä pidetyt ominaisuudet, kuten naistenmiehenä häärääminen ja naisten määräily ovat selvimmin yhteydessä mielenterveysongelmiin. Wong väittää, että seksistinen käytös ei ole vain tasa-arvo-ongelma, vaan aiheuttaa mittavaa haittaa seksismin ihailijalle itselleen.

Naisia alistavilla miehillä saattaa olla ongelmia erityisesti suhteissaan naisiin.

Wongin mielestä ehkä huolestuttavinta oli seksististen, psyykkisistä ongelmista kärsivien miesten suhtautuminen mielenterveyspalveluihin. He olivat vähiten halukkaita hakeutumaan avun piiriin.

Työn tärkeys elämässä ei ole sidoksissa miehen mielenterveyteen, vaikka tätä on aiemmin epäilty. Toki työnarkomania voi aiheuttaa terveydellisiä ja sosiaalisia ongelmia, mutta työ voi myös tuoda onnellisuutta ja muita positiivisia asioita elämään.

Riskin ottaminen korreloi vahvasti sekä hyvään että huonoon mielenterveyteen. Joillakin miehillä riskinotto on ollut onnistunutta ja lisännyt tyytyväisyyttä elämään, toisille riskinotosta on koitunut negatiivisia seurauksia. Riskinottoon liittyy joillakin miehillä positiivinen asenne elämään ja luottamus tulevaan, sekä kyky ottaa järkeviä ja kannattavia riskejä. Joillakin riskinotto tarkoittaa erilaista epäsosiaalista, terveyttä vaarantavaa käytöstä.

Meta-analyysin tulos ei teilaa maskuliinisuutta sinänsä, vaan tuo esiin sen ääri-ilmiöitä ihailevien, psyykeltään jäykkien ja miehisyydestään epävarmojen miesten keskimääräistä heikomman mielenterveyden.

Tasapainoinen, elämäänsä tyytyväinen mies ei yleensä koe tarvetta korostaa maskuliinisuuttaan, eikä halua alistaa naisia ja homoja. Tällaisen mielenterveyden määritelmän voi mielestäni yleistää kaikkiin ihmisiin. Tasapainoinen aikuinen ei halua alistaa tai hyväksikäyttää muita.


Pimppini on valloillaan  22

Moikka pimppini! Pyysin sinut vieraakseni puhumaan pimpeistä, sillä viime viikolla ilmestyi teos Pimppini on valloillaan – naisiin kohdistuva seksuaalinen vallankäyttö.

Haluan jutella kanssasi, sillä sinä olet osa minua ja maailmaa ja naiseutta ja niin edelleen. Sinä tiedät nämä hommat.

Minä tiedän hyvin vähän pimpeistä. Lapsuuden sain kasvaa omaa vauhtia omissa oloissani. Sitten kasvoin aikuisemmaksi ja tutustuin vastakappaleisiin. Kaikki penikset, kädet ja suut, jotka minä olen tavannut, ovat olleet ihania ja juuri oikeita sillä hetkellä.

Koetko siis olevasi onnekas?

Onnekas? Onko tässä tosiaan kyse onnesta? Minä olen iloinen, että olen saanut kasvaa toista ihmistä kunnioittavassa ympäristössä. Sen pitäisi olla itsestäänselvyys. Mutta koska se ei vieläkään ole, on tämä teos julkaistu.

Oletko aikuisiällä törmännyt kaltoinkohteluun?

Ei, en ole. Sinä olet hoitanut esikarsinnan erinomaisesti. Luotan sinuun. Jos sinä olet epävarma, en minäkään ala kaveeraamaan sellaisen tyypin kanssa. Meillä on täydellinen diili!

Mutta voisihan joku kaltoinkohdella sinua väkisin enkä minä pystyisi auttamaan. Pelkäätkö sitä koskaan?

Pelkään. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Riippuu yön pimeydestä, riippuu paikasta. Tuulessa heiluvat puunoksat näyttävät joskus äkkiseltään siltä, että joku hiipii pimeydessä. Silloin säikähdän. Mutta saanko minä vuorostani kysyä sinulta?

Saat toki.

Miksi ihmiset jäävät sellaisen luokse, joka satuttaa?

Heikoilla ei ole tarpeeksi voimaa lähteä, pelokkailla ei rohkeutta.

En ymmärrä!

Pelko lamaannuttaa ja häpeä syövyttää niin paljon, ettei ole olemassa enää minää, joka nousisi barrikadeille.

Niin kai. Jos ei rakasta itseään, ei voi rakastaa ketään. Hmm.

Mitä mietit?

On olemassa ihaniakin miehiä. Suurin osa miehistä. Ne ovat ihania. Miehiä, jotka kunnioittavat toista ihmistä ja pimppiä myöskin. Niin niistä tuntuu varmasti pahalle tämä.

Mitä tarkoitat?

Suurin osa miehistä on tosi tosi rakastavaisia. Sellaisia, jotka ymmärtävät pimppiä välillä paremmin kuin pimppi itse. Niin sitten kun puhutaan seksuaalisesta vallankäytöstä, on selvää, ketä syytetään.

Hyväksikäyttäjiä?

Niitäkin. Mutta samalla tuo sanapari syyttää miehiä. Kokonaisuudessaan. Massana. Kaikkia peniksiä, koska penis voi vallata pimpin. Miehistä varmasti tuntuu pahalta. Niistä miehistä, jotka aina rakastavat ja jotka eivät koskaan tekisi kipeää tahallaan.

Mutta ei tässä teoksessa ole siitä kyse, että sillä pyrittäisiin tuomitsemaan kaikki miehet.

Niin, toivottavasti miehet ymmärtävät sen. Enemmänkin se taitaa pyrkiä halaamaan niitä naisia, joilla on paha olla ja jotka tarvitsevat apua. Ehkä he saavat sitä nyt. Ehkä he rohkenevat.

Ajan kanssa maailma muuttuu.

Ehkä seuraava jatko-osa kertookin siitä hyvästä olosta. Niistä hyvistä miehistä.

Pitäisitkö siitä?

Pitäisin! Kirjoittaisin oman tarinani. Se on ilolaulua.

Ennen kuin joku sen laulun sinulta varastaa.

Tarvitseeko minun pelätä sitä?