Väärinymmärretty some

  • Ozcarify

Jos minä saisin päättää, termin sosiaalinen media käytöstä pitäisi säätää rangaistus. Mielikuvamme ovat liian Facebook-värittyneitä, ja termin käyttö ohjaa muutenkin huomion vääriin asioihin. Miksi?

1. Sosiaalinen media ei ole Facebook tai jokin muu palvelu
Sosiaalisuus on jotain ihan muuta kuin jokin Facebook tai Twitter. Sosiaalisuus on ihmisten välistä toimintaa, jonka yhtenä mahdollistajina verkkopalvelut toimivat. Toki yhtä sosiaalisia kuin Facebook voivat olla vaikkapa paikallislehden uutisten kommentitkin. Eikä sosiaalisuus välttämättä edes ole paras termi kuvaamaan sitä, mitä vaikkapa keskustelufoorumit pitävät sisällään.

Somea
Somea

2. Sosiaalinen media ei syntynyt sinä päivänä, kun Facebook perustettiin
World Wide Webin kehittäjän Sir Tim Berners-Leen visio www:stä oli alun perin yhteisöllinen paikka, jossa ihmiset voivat tavata toisiaan ja lukea ja kirjoittaa. Koko Internetin yksi lähtökohta oli siis sosiaalisuus. Erilaisia verkkososiaalisuuden kivijalkoja olivat jo vaikkapa muinaiset BBS-purkit tai kotisivujen vieraskirjat (ah, noita aikoja). Tai kuka muistaa vielä Myspacen?

3. Nyt jos koskaan netti mahdollistaa vuorovaikutuksen
Jos tänä päivänä joka ikinen verkkosivu ei jo ole kyllästetty tykkäämisillä, jakopainikkeilla ja kommentoinneilla, ainahan sisältöä voi jakaa eteenpäin linkkaamalla sen vaikka sinne omaan Facebook-profiiliin - kommenttien kera.

4. Sosiaalista mediaa on myös suljettua
Kun Facebookista monelle tulee mieleen tyhjänpäiväinen, narsistinen omien asioiden jakelu, voi sosiaalista mediaa olla myös hyvinkin asiapitoista (enkä tarkoita, etteikö Facebook sitä voi olla myös). Olen työskennellyt monen yrityksen kanssa, joissa yhteisöllisiä työskentelyalustoja käytetään äärimmäisen tehokkaasti yrityksen sisäiseen kommunikaatioon ja yhteistyöhön.

Eräs iäkkäämpi yrittäjä kiteyttikin asian hyvin todetessaan, että eihän siinä ole kyse sosiaalisesta mediasta, vaan yritysjärjestelmistä. Aivan samalla tavalla sosiaalista mediaa ei ole olemassakaan, on vain Internet, joka nyt sattuu mahdollistamaan vuorovaikutuksen, jakamisen ja - sosiaalisuuden.

Kuva CC: http://bit.ly/1rNydzM

Kirjoittaja on Intosome Oy:n partneri ja verkkoliiketoiminnan konsultti.

Kirjoitettaessa soi Daft Punk - One More Time

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:33

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus