Miksi Tehdas?

  • Jarno-Erik Faarinen

Tulee hetkiä jolloin jokin ajatus, tai syy- ja seuraussuhde on parempi tallentaa ylös. Aiemmin julkaisin ne jossain muodossa, mutta pidin siitä työni vuoksi taukoa. Yksi näistä on monisyinen, jollakin kovalevyistäni lepäävä kirjoitelma: Tehdastyöläisten perilliset.

Sen pohja-ajatuksena on 1800 -luvulla alkanut teollistumisen johtama osa ihmisen evoluutiota, joka on synnyttänyt suuren määrän ideologiaa, byrokratiaa, diagnooseja, ja ihmisluokkia. Pähkinänkuoressa esittäisin asian jotenkin näin:

Tehdas on nykyisen yhteiskuntamme suurin vaikuttaja. Välillä seuraavassa tekstissä viittaan sanalla "tehdas" myös tehtaan ihanteilla pyörivään yhteiskuntaan.

Höyrykone ja teollistuminen avasivat uudenlaisen maailman, missä sopivin selviytyjä ("survival of the fittest") on korkean sietokyvyn omaava epäimpulsiivinen työläinen. Siihen ympäristöön sopivat yksilöt saattoivat taata ahertamisellaan asumisen ja ravinnon itselleen. Ja jälkeläisilleen. Jos ei tehdastyö luonnistunut, sai etsiä töitä jostain muualta tai hiipua geeneineen pois.

Teollisuus kasvoi, ja mukana sen tarvitsema, ja sen elättämä ihmistyyppi. Se lisääntyi niin paljon että tarvittiin ihan uusia järjestelmiä pitämään niitä yllä. 1900 -luvun puolivälistä asti ihmiskunta on kasvanut noin miljardilla parintoista vuoden välein.

Syntyi tehdastyöläisten valmennukseen keskittynyt koulujärjestelmä, joka arvosteli ihmiset käytännössä sen mukaan, miten he sopeutuivat tehdastyöhön (tämä on tietysti yksinkertaistettu ilmaus). Syntyi psykologia ja diagnostiikka, joka leimasi sairauksiksi luonteenpiirteet jotka eivät tehdastyöhön sopineet.

Syntyi uusi seitsemänmiljardipäinen tehdastyöläisten perillisten ihmiskunta, joka vielä tehdastyön merkityksen hiipumisen jälkeenkin demokraattisesti pitää yllä siihen liittyviä arvoja, byrokratiaa, opetussuunnitelmaa, mielenterveystyötä.

Kuinka paljon tämä on vaikuttanut ihmisen geeniperimään, ja olemmeko jo ajaneet sukupuuttoon ei-tehdastyöläiset? Tervetuloa tehtaalle, tehdastyöläisten perilliset!

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:30

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus