Lätkämaalivahti maalintekijänä

  • Tuomari

KYSYMYS: Kuka NHL-maalivahti on tehnyt eniten maaleja?

VASTAUS: Hyvä hyvä, Harvinaista herkkua kysellään. NHL-historian aikana 11 eri maalivahtia on tehnyt maalin. Kautta aikojen ensimmäisen maalin nimiinsä saanut veskari oli legendaarinen Billy Smith, jolle merkittiin maali New York Islandersin väreissä Colorado Rockiesia vastaan kaudella 1979-1980. Toinen legenda ja vieläkin hullumpi kuin Smith, Philadelphia Flyersin poliisimaalivahti Ron Hextall osui urallaan kaksi kertaa 80-luvun loppupuolella.

Kolmella maalillaan maalivahtitilaston ykkösenä on edelleen peliuraansa jatkava, kaiken voittanut ja saavuttanut Martin Brodeur. Nykyisin St. Louis Bluesia edustava Brodeur teki kaikki kolme maaliansa New Jersey Devilsin paidassa. Ensimmäinen maali syntyi kaudella 1997-98 kevään pudotuspeleissä Montreal Canadiensiä vastaan, ja viimeisin Carolina Hurricanesia vastaan keväällä 2013, Jordan Staalin sählätessä kiekon omaan maaliin. Brodeur on myös ensimmäinen ottelun voittomaalin tehnyt kassari.

Yhteensä 14 maalia on nähty NHL-historiassa maalivahtien toimesta. Hextall ja Brodeur ovat ainoat veskarit, jotka ovat tehneet maalin pudotuspeleissä.

Viimeisimpänä maalintekijänä NHL:ssä kunnostautui Mike Smith, kun kanadalaisveskari heitti nätin lätyn Phoenix Coyotesin voittaessa Detroit Red Wingsin 5-2 lukemin vuonna 2013.

Harvinaiselle listalle on myös päässyt yksi suomalainen. Mika Noroselle merkittiin maali 2004 Buffalo Sabresin voittaessa Toronto Maple Leafsin maalein 6-4.

Jos listaa haluaa tarkentaa, oikeita maaleja NHL:ssä on tehnyt vain viisi veskaria, ja tällä tarkoitan maalia, joka on oikeasti lähtenyt maalivahdin mailasta. Yli puolet maaleista on tehnyt vastustaja omaan maaliin, mutta kun lätkässä ei tunneta omia maaleja, vaan aina etsitään viimeiseksi koskenut vastapuolen kaveri, jolle voidaan merkitä maali. Naurettava sääntö!? Tarkennetun listan kärkeen nousee Ron Hextall kahdella puhtaalla osumalla ja Martin Brodeur jää yhteen maaliin. Ilmankos Brodeur halusi jatkaa uraansa.

Seuraa Tuomaria myös Facebookissa ja Twitterissä @casinosportsbar

3 kommenttia

Kolmoskentän molari

2.2.2015 13:33

NHL on tietysti sarjana ihan omaa luokkaansa, mutta Tuomari voisi laajentaa näkökulmaansa ja kertoa muidenkin kiekkosarjojen maalivahti-maalitykeistä. Onko kotimaisessa 1ügassa tai sen edeltäjissä muita maaleja tehneitä kassareita kuin Mika Järvinen?
Entä Ruotsin puolelta? Jarmo Myllys on tehnyt ainakin yhden kassin, mutta onko niitä muita?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Brett Hull

2.2.2015 21:34

Brodeur on lopettanut kylläkin pelaajuransa ja on Bluesin organisaatiossa muissa tehtävissä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

muistaakseni

3.2.2015 08:53

Juuso Riksman teki maalin FPS:sa joskus ennen ku tuli HIFK:hon

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi