Älykkäät suojatievalot turvaksi tien ylitykseen

Uudenlainen suojatievalaistus herättää kirkkaasti autoilijan huomion vaarallisilla teiden ylityspaikoilla.

Kuva: C2 SmartLight

Jyväskyläläinen yritys C2 SmartLight on kehittänyt älykkään suojatievalon, joka kirkastuu muuta katuvalaistusta selvästi kirkkaammaksi, kun jalankulkija tai pyöräilijä on aikeissa ylittää tien. Koko suojatien valaiseva valaistus kiinnittää autoilijan huomion, jolloin autoilija ehtii reagoida ja hiljentää vauhtia ennen suojatietä. Valaistus himmenee muun katuvalaistuksen tasolle asetetun ajan jälkeen. Jo kymmenen vuoden aikana C2 SmartLight on toimittanut valaistusratkaisuja jo yli 130 kunnalle ja kaupungille valaisten katuja, satamia, puistoja, teollisuusalueita ja ratapihoja.

”Ratkaisua on pidetty erittäin tervetulleina alueille, jossa on vaarallisina pidettyjä teiden ylityspaikkoja”, kertoo C2 SmartLightin toimitusjohtaja Petri Laitinen.

”Toive tällaiselle ratkaisulle tuli asiakkaaltamme, joka kaipasi helposti asennettavissa olevaa lisävalaistusta erääseen hankalaan risteykseen, ” Laitinen jatkaa.

Erityisesti näin koulujen alkaessa monet miettivät, kuinka pienten koululaisten taival saadaan turvattua. Myös mobiilisovellus Pokémon Go on herättänyt keskustelua siitä, kuinka helposti tiellä liikkujan huomio on jossain aivan muualla kuin ympäröivässä liikenteessä.

”Sen lisäksi, että suojatievalo kertoo autoilijalle, että edessä on suojatie ja auttaa autoilijaa näkemään pienet koululaiset ajoissa, kirkastuva valo herättää myös kännykkää tuijottavan jalankulkijan huomion siihen, että hän on kohta suojatiellä”, Laitinen sanoo.

Yrityksen suojatievaloja tullaan asentamaan tänä syksynä eri puolille Suomea. Esittelyssä suojatievalo on esimerkiksi Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtuman yhteydessä syyskuussa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi