Astu tankkiin – kelluntatankki on tehokkain tapa olla tekemättä mitään

Suomeen rantautunut rentoutuskellunta pimentää aistit ja vie syvälle tutkimusmatkalle.

Kuva: vlorzor / Fotolia

“Mitä enemmän ambitioita ja tavoitteita on ja mitä enemmän haluat tehdä hulluna juttuja, niin sitä rankemmat rentoutumiskeinot tarvitset”, Haagan kirjaston alakerrasta löytyvän Floating Helsingin rentouskelluntaa esittelevä Mikko Kemppe kertoo.

Rentouskellunta tapahtuu aistitankissa, jonka tarkoituksena on pimentää kaikki aistit rentoutumissession ajaksi. Tankissa lillutaan ruumiinlämpöisessä, turvallisesti kelluttavassa suolavedessä, ilma on ruumiinlämpöistä ja on pimeää. Korvatulpat blokkaavat veden liplatuksen ja muut häiritsevät äänet. Kelluntatankki, toiselta nimeltään deprivaatiotankki, on suunniteltu blokkaamaan aistiärsykkeet mahdollisimman tehokkaasti.

Tankin kehitti 1950-luvulla muun muassa LSD:n kanssa villejä kokeiluja tehnyt John Lilly, joka halusi saada psykedeelit toimimaan paremmin aistideprivaation avulla. Sittemmin siitä on tullut tapa edistää meditaatiokokemusta ja tarjota vaihtoehto esimerkiksi nopeaa palautumista toivovalle urheilijalle.

“Koen sen biohakkerointina. Näen, että kaikki meditaatio ja visualisointi mitä siellä voi tehdä, on itsensä kehittämistä ja itsensä löytämistä. Mulle biohakkerointi on sitä, että hakkeroit sun mieltä ja kehoa. Optimoit sitä. Jos haluat ottaa itsestä koko ajan enemmän irti ja päästä lähemmäksi omaa potentiaalia, niin tällaiset työkalut ovat hyviä”, Kemppe kuvailee.

Aistideprivaation tarjoama pimeän ja tunnottoman tilan kokemus on täysin erilainen tila kuin se ärsykkeiden, viestien, laitteiden ja toimintojen täyttämä arki, jota suurin osa meistä elää tänä päivänä. Kelluntatankissa kaikki tuo suljetaan hetkeksi ulkopuolelle.

“Jos eläisit jotain tosi seesteistä elämää, jossa hoidat vähän puutarhaa ja juot teetä välillä, jossain metsän keskellä maaseudulla, et välttämättä tarvitse sitä. Sitten taas on ihmisiä kuin minä, jotka haluavat tehdä koko ajan jotain”, Kemppe sanoo.

Hän löysi tankin muutamia vuosia sitten Tallinnassa, innostui ajatuksesta ja perusti Floating Helsingin pyörittämänsä tanssikoulun Helsinki Salsa Academyn yhteyteen Haagaan.

“Olen monta vuotta harrastanut meditaatiota ja joogaa ja tankkikokemuksessa pääsin syvälle meditatiiviseen tilaan nopeasti ja helposti ja ajattelin, että se toimii vastapainona kaikelle muulle, mitä teen.”

“Me kaikki tehdään jotain rentoutuaksemme, mutta monet rentoutumistavat ei välttämättä ole hirveän optimaalisia. Jollekin se voi olla pari bisseä telkkarin katsomisen lomassa ja se saattaa tuntua, että siinä rentoutuu. Mutta jos oikeasti alkaisimme mittaamaan sitä, miten hyvin rentoudut, esimerkiksi kortisolitasoja mittaamalla, niin veikkaan, että tankki on tehokkaampi.”

John Lillyn vanavedessä kelluntatankkia tutkittiin psykologian piirissä jonkin verran, mutta merkittävät tulokset jäivät saamatta ja aihe painui unholaan. 1960-luvulla tankit olivat osa NASA:n astronauttivalmennusta, jossa totuteltiin eristyksissä oloon ja painottomuuteen. Sittemmin tankkia on tutkittu lähinnä sen aiheuttaman fyysisen hyödyn kautta. Kelluttava suolavesi vähentää kipeisiin lihaksiin ja luustoon aiheutuvaa painetta. Tankin käyttäjät ovat kertoneet sen muun muassa rauhoittavan, lisäävän luovuutta, parantavan verenkiertoa ja auttavan uniongelmiin.

Kemppen mukaan tieteellistä tietoa ja artikkeleita tankin vaikutuksista on alkanut syntymään, mutta hän ei ole koskaan markkinoinut sitä tieteellisesti todistettujen vaikutusten pohjalta. Näkemys toimivuudesta kumpuaa hänen omista kokemuksestaan.

“On mielenkiintoista, kuinka vähäpätöisenä me pidetään omaa kokemusta. 18-vuotiaana mulla oli tyttöystävä, joka tykkäs olla luonnossa ja halata puita ja koskettaa niitä. Se sanoi, että hei, meidän pitäisi mennä taas metsään kävelemään ja mä olin, että ei siinä ole mitään järkeä ja mietin, kenen kanssa oikein seurustelen. Nyt voidaan tieteellisesti todistaa, että luonnossa olemisesta on hyötyä. Se ei kuitenkaan muuta sen kokemusta suuntaan tai toiseen. Mun mielestä tiede tulee monessa jutussa vähän jäljessä.”

Floating Helsingin kelluntaan on löytänyt jo satoja kävijöitä erilaisista taustoista: Kemppen biohakkerikavereita, meditaation ja joogan ystäviä, urheilijoita sekä muita uudesta kokemuksesta kiinnostuneita.

“Ihmiset tulee hakemaan siitä eri juttuja. Koska kyseessä on uusi juttu, monet tulevat vain kokeilemaan mistä on kyse ja tuntuuko se siistiltä. Paljon on niitä, jotka harrastavat meditaatiota tai joogaa ja tykkäävät syventää kokemusta.”

Monet ovat kuulleet aiheesta Joe Roganin podcastista, joka tavoittaa maailmanlaajuisesti miljoonia ihmisiä. Rentoutuskellunnan nimellä myytävä aistideprivaatio näyttäytyy Suomessa varsin salonkikelpoisena harrastuksena, yhtenä vaihtoehtona rentouttavalle spa-kokemukselle tai terapeuttisille hoidoille. Sitä se onkin, mutta tankilla on myös jokseenkin epäilyttävä historia ja faninsa esimerkiksi päihdekulttuurin sisällä.

Aiheen suurimmaksi mainosmieheksi noussut Rogan kertoo polttavansa tuhdin pilvijointin aina ennen jokailtaista tankkisessiotaan ja tankkien suosio on noussut esimerkiksi kannabiksen laillistaneessa Coloradossa käsi kädessä pilven kanssa. VICEn journalisti Hamilton Morris valitsi aistideprivaation yhdeksi aiheeksi maailman erilaisiin päihdekokemuksiin tutustuvassa ohjelmasarjassaan. Tajunnan laajentamiseen ja oman olotilan muokkaamiseen tiiviisti liittyvän kellunnan yhdistäminen päihteisiin on kiinnostanut monia John Lillyn ajoista lähtien, mutta myös Yhdysvalloissa tankkien imago on putsattu vastaamaan valtavirralle suunnattuja hyvinvointipalveluita.

Hesarin toimittaja Juha Merimaa, joka sulki itsensä tankkiin kahdeksaksi tunniksi, tuntui missaavan koko homman pointin. Tai ainakin lähtökohta kokemukselle oli hassu, sillä hän oli etukäteen päättänyt viettävänsä tankissa kahdeksan tuntia, kun normaali aika aloittelijalle on tunnin ja hc-käyttäjälle parista tunnista muutamaan tuntiin. Toimittajan ylipitkässä testissä päällimmäiseksi kokemukseksi nousi tylsyys ja tuskin rentoutumisessa oli apua kuvauskalustosta tai tarpeesta kuiskailla havaintoja nauhurin mikrofoniin pitkin kelluntaa.

Merimaa kirjoittaa, että ehkä Kemppe kokeneena meditoijana saa kellunnasta enemmän irti kuin hän. Siltä ainakin vaikuttaa Kemppen puheiden perusteella.

“Mulle tankki toimii sellaisena paikkana, missä voi irtaantua kaikesta arjesta, kiireestä ja informaatiotulvasta ja mennä sinne kuin omaan pakopaikkaan tai luolaan. Sille on pyhitetty lokaatio ja siinä on omat rituaalit, mitä käyt läpi sinne mennessä. Intentiona on päästä muusta maailmasta pakoon ja se on tosi siistiä. Kaverini Pessi Peura sanoo, että se on vähän kuin kohtuun menisi ja itsekin koen sen niin ja olen kokenut mediaationkin niin.”

 

1 kommentti

Tulevaisuutta?

6.6.2018 21:26

Tämän kun saisi laitoksiin vanhuksille, kun makaavat pitkiä aikoja niin, että makaaminenkin sattuu. <3

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi