Kotipuutarhurin ABC

Kesällä kaupunkilaisenkin peukalo alkaa vihertää.

Myös lehtikaalia voi kasvattaa kotona.
Myös lehtikaalia voi kasvattaa kotona. Kuva: Elina Ylä-Mononen

Yhä useamman kaupunkilaisen kesään kuuluu kesäviljelmän pito. Muun muassa Helsingin kaupunki omistaa lukuisia viljelyspalsta-alueita, joista on mahdollista vuokrata oma palsta kasvatuskäyttöön. Kaupungin listaamilta alueilta löytyy myös kasvatussäkkejä, ja aktiivisimmat uusviljelijät uskaltavat pyytää omaa taloyhtiötä hankkimaan kasvatussäkkejä sisäpihalle. Helsingissä omista kasvatuspalstoista käydään kovaa kilpailua. Aloittelevalle viljelijälle ajatus 50m2 kokoisen multakentän hoidosta tai edes kasvatussäkin etsimisestä voi olla liikaa. Onneksi on myös rutkasti helpompia vaihtoehtoja viljelyn kokeilemiseen. Näiden vinkkien avulla jokainen kerrostalon asukkikin voi alkaa oman elämänsä viherkeisariksi vaikka tänään!

Ikkunalaudasta kasvikeitaaksi

Viljelyn voi aloittaa turvallisesti omasta kodista. Kesällä parvekkeet ja ikkunalaudat ovat täydellisiä paikkoja ruukuille ja isommille parvekelaatikoille, joihin mahtuu useita kasveja. Entä ruokakauppojen yrtit ja salaatit, käyvätkö ne kasvatettaviksi? Hortonomi Outi Tynys Hyötykasviyhdistyksestä vakuuttaa, että kaupan yrteillä voi kuin voikin aloittaa viljelyharrastuksen. Jopa jo käytetyn ruukkusalaatin tyngän voi istuttaa ruukkuun tai penkkiin.

Ruokakaupan ruukkukasvien oma multapaakku ei kuitenkaan kasvatukseen riitä, vaan yrtit ja salaatit tulee irrottaa juurineen muoviruukuistaan ja istuttaa isompaan ruukkuun tai laatikkoon. Ennen istutusta laita ruukun pohjalle ohut kerros kiviä tai esim. saviruukun palasia, jotta kasteluvesi ei pääse seisomaan ja pidä kasvia liian märkänä. Lapioi pohjakerroksen päälle reilusti multaa ja kastele. Aseta juuripaakku ruukkuun, ja lisää multaa niin, että paakku peittyy. Kastele uudelleen. Multaa saa kesällä puutarhaliikkeiden ja rautakauppojen lisäksi lähes kaikista ruokakaupoista, eikä pieni säkillinen maksa kuin pari euroa. Tynys muistuttaa, että ruokakaupan yrtin tulee olla istuttaessa elinvoimainen ja virkeä. Nuutumaan päässyttä taimea ei kannata istuttaa.

Siemeniä vai taimia?

Omia vihanneksia ja yrttejä voi kasvattaa sekä alun alkaen siemenistä että jo esikasvatetuista taimista. Siemenestä kasvattaminen on halvinta, mutta vie enemmän aikaa. Koska Suomen kesä on lyhyt, on joidenkin kasvien siemeniä idätettävä jo maalis-huhtikuussa. Kaikkien siementen osalta ei kuitenkaan ole myöhäistä! Uudelle kotipuutarhurille monet nopeakasvuiset siemenet ovat palkitsevia kylvettäviä. Nyt kesäkuun alkupuolella voi ruukkuihin tai suoraan maahan kylvää siemenestä ainakin hernettä, kurkkua, salaattia, tilliä, retiisiä, papuja ja monia muitakin lajeja, jotka ehtivät vielä reilusti tuottaa satoa. Salaatit virkistävä rucola on esimerkiksi todella nopea kasvatettava – se kasvaa siemenestä pöytään jopa kolmessa viikossa. Tynys ehdottaa lisäksi korianteria ja maustekirveliä, jotka ovat nopeita kasvamaan. Kuten rucolaakin, niiden siemeniä voi kylvää useaan otteeseen kesän aikana. “Sen sijaan salvia, basilika ja useimmat yrtit kannattaa nyt istuttaa taimista, niin saa satoa nopeasti”, Tynys suosittelee.

Superfoodia omalta parvekkeelta

Viime vuosina lifestyle-blogeissa ja ruokapöydissä huippumaineen saavuttanut lehtikaali on suosittu myös itse kasvatettuna. Se on helppo kasvatettava, mutta viljelypalstoilla se on kenties herkullisuutensa takia myös jänisten ja tuholaisten suosiossa. Lehtikaalia voi onneksi kasvattaa myös parvekkeella ruukussa tai laatikossa. Viljeltävien kasvien valinta ei kuitenkaan perustu vain suosioon. “Kasvilajit valitaan sen mukaan, mitä haluataan korjata tuoreena ruokapöytään”, Tynys kertoo. Kotipuutarhurien kestosuosikkeja ovat ainakin tomaatit, salaatit ja kesäkurpitsat, jotka parhaimpana kasvukautena paisuvatkin helposti hetkessä jättimittoihin.

Monet yrtit ovat helppoja kasvattaa, ja ne tuovat jännitystä ja vaihtelua arkisiin ruokiin. Kasvattajan tuleekin käyttää yrttejään säännöllisesti – taimet puskevat jatkuvasti uusia lehtiä ja vain tuuhentuvat leikkaamisesta. “Omat yrtit ovat ihania, kun versoja voi napsia tämän tästä. Määrä ei ratkaise vaan maku. Esimerkiksi sitruunatimjamin oksa antaa ihanan säväyksen teehen”, Tynys neuvoo. Ihania teeyrttejä ovat myös hyvin kasvavat salvia, laventeli ja minttu, jonka kasvaakin nopeammin kuin sitä ehtii käyttää. Yrttisatoa voikin säilöä syksyn ja talven varalle kuivaamalla tai pakastamalla. Pakastajalle kätevää on jakaa kerätty yrttisato käytettävän kokoisiin nyytteihin, ja yksittäispakata nämä folioon. Keskellä syvintä kaamosta foliosta paljastuvat yrttikuutiot voi silputa jäisinä, ja lisätä suoraan keittoihin, kastikkeisiin tai vaikka teepannuun.

Kotipuutarhurin ei kuitenkaan tarvitse odottaa talveen asti nauttiakseen omista vihanneksista ja yrteistä. “Oma sato on parasta suoraan kasvimaalta pöytään”, Tynys suosittaa. “Vasta korjattu kurkku on rapsakka ja papu murea.” Nyt onkin oiva aika kokeilla kotiviljelyä. Oma ihana sato on kaupunkilaisellekin helppoa ja mahdollista. Jos aloitat nyt, korjaat sen antimia jo muutaman viikon päästä, pitkälle syksyyn!

Linkkejä:

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi