Kumpulasta kajahtaa

Tuomas Vimma osallistuu mielenosoitukseen.

Älkää viekö meidän puistoa, itkevät Tuomas Vimma ja mielenosoituskaverit.
Älkää viekö meidän puistoa, itkevät Tuomas Vimma ja mielenosoituskaverit.

Olen aina uskonut, että elämässä asiat ratkeavat parhaiten lahjomalla, kiristämällä tai uhkailemalla, ei kylttejä heiluttamalla. Yllättäen löydän itseni maaliskuisena iltana lumiselta Kumpulanlaakson niityltä tuhannen mielenosoittajan joukosta huutamassa "Ei katua – toivoa on" -iskulausetta. Mistä on oikein kyse?

Yksi mielenosoituksen Puuha-Peteistä, sinisiin työhaalareihin ja Cousteau-pipoon sonnustautunut arkkitehti Heikki Pyykkö, 69, selittää mikä Pohjois-Helsingin Muumilaakson, Kumpulan, asukkaita sieppaa:

"Vastustamme Helsingin kaupunginhallituksen päätöstä rakentaa niityn lävitse joukkoliikennekatu Kumpulanmäelle. Tämä niitty on lähikaupunginosien asukkaiden harvoja henkireikiä."

Yliopisto ja Ilmatieteenlaitos ovat toivoneet henkilökunnalleen nopeaa yhteyttä Kumpulanmäeltä Pasilan asemalle. Kaupungin ratkaisu on vetää raskaalla bussikalustolla ajavan Tiedelinja 506:n reitti halki valtuuston kaupunkipuistoksi määräämän Kumpulan kartanon laakson. Mäelle johtavat kadut on talvisin lämmitettävä, jotta bussit

pääsevät kapuamaan mäelle. Asukkaat vastustavat tätä ja tarjoavat ratkaisuksi kevyitä pikabusseja, joita esim. HKL:n uusi JOUKO-linjapalvelu jo käyttää.

Tiehanketta vastustaa myös kumpulalainen Vasemmistoliiton kunnallisvaltuutettu Silvia Modig, 32:

"Jotenkin poikittaisliikenne täytyy järjestää riippumatta yliopiston tarpeista tai toiveista. Nyt saatamme olla tilanteessa missä toteutetaan kaksi katua. On varmaan kaikille selvää että siinä vaiheessa puisto on muisto vain."

Yliopisto ja Ilmatieteen laitos prässäävät kaupunkia ajamaan puskutraktorit paikalle asukkaiden vastustuksesta huolimatta. Kaupunkisuunnittelulautakunta torpedoi hankkeen kuitenkin kahteen eri otteeseen ja vielä yksimielisesti.

Peli koveni alkuvuodesta kun hanketta ajanut apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (SDP) käytti kuntalain mukaista otto-oikeuttaan ja vei asian vastavalitun kaupunginhallituksen käsiteltäväksi sillä perusteella, "ettei lautakunta kyennyt tekemään päätöstä". Yksimielinen päätös ei Penttilälle kelvannut.

Silvia Modig on apulaiskaupunginjohtajan toiminnasta tuohtunut:

"Kaupunkisuunnittelulautakunnan kokoonpano korreloi suoraan kaupunkilaisten äänestysratkaisuihin. On huolestuttavaa demokratian kannalta, jos apulaiskaupunginjohtaja voi näin kävellä demokraattisesti valitun ja päätöksen taustoihin perehtyneen lautakunnan yli."

Jos otto-oikeuden käyttö oli omituista, kähmimiseksi peli muuttui kun yllättäen kaupunginhallituksen kokouk-

sessa Keskustan edustaja toi esille esityslistan ohitse vanhan kaavan käyttämisen. Koska joku ratkaisu oli tehtävä, hyväksyi juuri työnsä aloittanut kaupunginhallitus taustatukimuksiin tutustumatta kadun rakentamisen äänin 10-5.

"Kolmannes hallituksen jäsenistä oli uusia. Oliko kyse täysin järjestetystä näytelmästä? Oliko motiivina yliopiston mielistely perusteilla olevan Aalto-yliopiston saamiseksi Helsinkiin?", Pyykkö pohtii.

Taistelu Kumpulassa jatkuu.

Lisätietoa asiasta Ei katua Kumpulanlaaksoon! –Facebook-ryhmästä ja http://www.kumpula.info

Aktivismin lyhyt oppimäärä

1. Seuraa ympäristösi tapahtumia. Parhaiten tietoa saa paikallislehdistä sekä kaavakatsauksesta. Tutustu kotikuntasi päätöksenteko-organisaatioihin.

2. Havaitessasi epäkohdan perehdy siihen huolellisesti. Ole yhteydessä kotipaikkakuntasi kaupunkisuunnitteluvirastoon tai aluearkkitehtiin ja vaadi haluamasi tiedot. Älä usko suullisia vakuutteluja, vaan hanki kaikki tarvittavat asiakirjat.

3. Selvitä kotipaikkakuntasi poliittiset valtasuhteet. Kunnallispolitiikka on likaisempaa kähmintää kuin kuvitteletkaan.

4. Toimi nopeasti. Päätöksistä voi yleensä valittaa vain määrätyn ajan ja mitä pidemmälle projekti etenee, sitä vaikeampaa sen torppaaminen on.

5. Hanki ihmisiä hankkeen taakse. Puhu naapureillesi asiasta, rekrytoi ystäväsi mukaan, perusta hankkeelle verkkosivut ja Facebook-ryhmä. Hanki joukkoosi vähintäänkin yksi juristi. Valitusprosessit saattavat olla monimutkaisia ja laintuntemuksesta on muutenkin aina hyötyä.
6. Kehitä ongelmalle taloudellisesti järkevä ratkaisuehdotus. Pelkkä vastustaminen ilman kompromissihenkeä ei pitkälle kanna, ja raha painaa lopulta aina kupissa eniten.

7. Järjestä aiheesta mielenilmaus, johon pyrit keräämään mahdollisimman paljon osaanottajia. Tiedotusvälineet kiinnostuvat asiasta vasta kun porukkaa on tarpeeksi. Tiivistä kaikki olennaiset tiedot lehdistölle valmiiseen pakettiin. Toimittajat ovat laiskoja.

8. Ajoita mielenilmauksesi oikein. Irtojulkisuutta kalastelevia poliitikkoja kiinnostaa yleinen mielipide eniten vaaleja edeltävänä vuonna. Tarkista ettei samalle päivälle osu muita merkittäviä tapahtumia, jotka kilpailevat kanssasi median mielenkiinnosta.

9. Pidä mielenilmauksesi rauhallisena ja väkivallattomana. Heti kun ensimmäinen ikkuna rikotaan, solahtaa lapsi pesuveden mukana ja yleinen mielipide kääntyy hankettasi vastaan.

10. Valita, kantele ja taistele katkeraan loppuun saakka.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi