Liiku Cityssä tutkii

Viisas juo viiniä, mutta miksi ihmeessä mies aerobikkaa?

Antti Silvola, 31 vuotta, on lihaksikas, sopusuhtainen 190-senttinen mies. Hän pyöräilee, pelaa amerikkalaista jalkapalloa, käy salilla.

Päällepäin sitä ei arvaisi: Silvola harrastaa myös aerobikkiä.

Ensimmäisellä aerobic-tunnilla hän kävi seitsemän vuotta sitten.

"Pelasin amerikkalaista jalkapalloa ja treeneihin sisällytettiin aerobic. Kynnys ei ollut niin korkea, koska se oli pakollista.

Kun sitten aloin käydä oma-aloitteisesti aerobic-tunnilla, kaverit ilkkuivat aerobic-neidiksi. Ajattelin itsekin, että aerobic on naisten laji ja punttitreeni miesten."

Lopulta Antti antoi periksi. Nyt hän käy Esport Centerin jumpissa parhaimmillaan viisi kertaa viikossa.

Ruotsissa Antti ei olisi kummajainen. Siellä miehet aerobikkaavat ahkerasti. Tosin suomalaiset ovat ottaneet ruotsalaisia viime vuosina hyvin kiinni. Vaikka perinteisessä aerobicissä käy vain muutama hassu mies silloin tällöin, lihaskuntopainotteiset jumpat kuten pump ovat pääkaupunkiseudulla 20-prosenttisesti miesten miehittämiä. Vielä vuonna 1996 aerobikkaajista korkeintaan viisi prosenttia oli miehiä.

"Aerobicissä on paljon valikoimaa. Ja on kannustavaa urheilla toisen kanssa. Voi ajatella, että kun tuo jaksaa niin jaksan minäkin. Käyn pumpissa, armybicissä, body-fitissä, spinningissä. Olin jopa salsassa."

Kun Antti saapui opettajan pitkäaikaisen houkuttelun jälkeen salsatunnille, opettaja riemastui, koska Antti oli tunnin ainoa mies.

"Menin keskelle, jotta näin opettajan hyvin. Sekoilin jonkin verran askelissa. Tuntui, että juuri, kun olin oppinut jonkun askelkuvion, otettiin yksi lisää."

"Oli sellainen tunne, että minua tuijotettiin. Mutta voisin siellä toisenkin kerran käydä. Se parantaa rytmitajua ja koordinaatiokykyä."

Antin suosikki on army-bic.

"Siinä nousee syke maksimiin. Se on kovatempoisin aerobic ja sopii miehille, koska siinä on vähän askelia."

Aerobic-opettaja Markus Karppinen todistaa, että vaikeinta miehille ovat juuri askelet ja koordinaatio. Toinen miesten helmasynti on se, että he yliarvioivat kuntonsa tai aerobicin raskauden.

Antti salsaa ja bikkaa normaaleissa salivarusteissa: t-paidassa ja urheilushortseissa ja cross training -tossuissa.

"Ei jumppaan mennä iskumielellä. Tuskin kukaan mies siellä naisten takia käy."

Mutta opettajan vuoksi kyllä. Niillä Esport Centerin tunneilla, joilla ohjaajana on ankarana tunnettu Hanna, miehiä on jumppaajista jopa kolmannes. Jotain miesten mausta kertoo se, että Hannan lisänimi on vääpeli.

Viisasten viini

Tanskalaistutkijat pilaavat viininystävien ilon: juomavalinta ei selitä viininjuojien keskimääräistä parempaa terveyttä. Tutkimukseen osallistuneet viininjuojat olivat olutta lipittäviä verrokkeja älykkäämpiä ja paremmin toimeen tulevia ja he myös elivät terveellisemmin.

(Arch Intern Med.)

Salibandy loukkaa miehiä

Miehet loukkaantuvat salibandyssa naisia useammin, todetaan Tampereen Urheilulääkäriaseman tutkimuksessa, johon osallistui 21 nais- ja miesjoukkuetta SM-liigasta viidenteen divisioonaan asti. Vuoden seurannan aikana 28 prosenttia tutkituista naispelaajista ja 37prosenttia miespelaajista loukkaantui. Salibandyssä sattuu loukkaantumisia saman verran kuin jalkapallossa tai jääkiekossa. Yleisimpiä ovat lievät polvien, säärten ja nilkkojen vammat. (www.liite.com)

Silikonit silmiin

Heräsitkö juhlien jälkeen piilolinssit kuivahtaneina silmiisi? Uusia Bausch & Lombin piilolinssejä voi käyttää vuorokaudet ympäriinsä jopa kuukauden ajan. PureVision -linssit on valmistettu pehmeästä silikoni-hydrogeeli-materiaalista, joka päästää läpi tavallista enemmän happea ja kosteutta. Silmät eivät kuivu eivätkä punota, lupaa valmistaja.

Ehkäisy uudistuu

Raskauden ehkäisymarkkinoille on rynnistänyt kaksi uutta tulokasta: Patentex oval -emätinpuikko ja estrogeenitön ehkäisytabletti Cerazette. Molemmat vakuuttavat olevansa yhtä luotettavia kuin perinteiset yhdistelmäpillerit. Uudet menetelmät ovat kokeilemisen arvoisia vaihtoehtoja naisille, joille yhdistelmäpillerit eivät sovi ja jotka eivät uskalla luottaa kondomiin, joka tutkimusten mukaan pettää jopa yli viidessä prosentissa käyttökerroista.
Täysin vaivattomia uudet ehkäisymenetelmät eivät kuitenkaan ole: estrogeenitön pilleri lisää välivuotoja ja emätinpuikko vaatii vilkuilua kelloon: se tulee asettaa emättimeen vähintään kymmenen minuuttia mutta enintään tunti ennen yhdyntää.

Finnejä tupakoinnista

Tupakointi tuplaa akneriskin, todetaan saksalaistutkimuksessa. Tutkituilla tupakoitsijoilla oli keskimäärin sekä enemmän että hankalampia näppylöitä kuin samanikäisillä verrokeilla, jotka eivät tupakoineet. (Duodecim/Br J Dermatol)

Itsevarmuutta pilleristä?

Kanadalaistutkija Debbie Moskowitz väittää, että tryptofaani-niminen aminohappo lisää mieleltään terveiden henkilöiden itsevarmuutta.

Tryptofaani saa ruumiin tuottamaan tavallista enemmän serotoniinia, joka toimii aivoissa luonnollisena masennuslääkkeenä. Tryptofaania saa mm. kalkkunasta ja maitotuotteista, mutta parhaiten se imeytyy tabletista.

“Ihmepilleriä“ ei kuitenkaan kannata napostella ilman lääkärin valvontaa.

(Psychology Today)

Vitamiineja vegeille

Kasvissyönti on terveellistä, mutta tiukasti toteutettuna se saattaa aiheuttaa tiettyjen vitamiinien puutosta. Multiplex-ravintoainesarjasta löytyy oma pilleri kasvissyöjille, "Vege", joka sisältää B-vitamiineja ja hivenaineita. Sarjassa on omat tuotteet myös mm. naisille ja yli 55-vuotiaille.

1 kommentti

hyaarghh!!

4.3.2002 13:41

luin ton artikkelin, että tupakoitsijoilla on enemmän finnejä kun ei tupakoitsijoilla. mistä johtuu ja mikä sen tupakan ainesosa sen aiheuttaa, onko nuuskalla sama vaikutus? ois kiva tietää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi