Matkalla

Ibiza, turmeltunut paratiisi

Mallorcan ja Barcelonan välissä sijaitseva Ibiza kuuluu maailman turmeltuneimpiin lomasaariin. Vain 25 x 35 kilometrin kokoinen saarenpläntti on kesällä täynnä turisteja kaikkialta länsimaista ja kaikista tuloluokista, ja sen hiekkarannat ja superklubit ovat voittamattomia. Vain kahta sieltä ei löydä: pakettimatkailevaa suomalaista tai ruotsalaista. Nykysuomalainen järjestääkin itsensä Ibizalle eli Valkoiselle saarelle kulttuurimekka Barcelonasta, josta perille pääsee lautalla yön yli tai lentäen puolessa tunnissa. Vamos à bailar!

1. Juntit ja jetset

Ibizalla asuu vakituisesti saman verran väkeä kuin Jyväskylässä, mutta saarella käy vuosittain kaksi miljoonaa turistia. Loma Ibizalla ei siis raiskaa koskematonta luontoa eikä vesitä luonnonkansojen kulttuureita. Paikallisasukkaat ovat barcelonalaisten tavoin katalaaneja, suurimmat turistiryhmät saksalaisia ja brittejä höystettynä italialaisilla, hollantilaisilla ja mannerespanjalaisilla.

Turistien enemmistö on perhelomailijoita, joita paikalle vetävät hiekkarannat ja monipuoliset turistipalvelut. Klubbaajanuorisoa turisteista on "vain" 20 prosenttia eli 400 000 bilettäjää per kesä.

Matkailijoiden äärimmäiset luokkaerot erottavat Ibizan muista Välimeren turistirysistä: saaren pääkaupunki Ibiza Town (Ciudad de Ibiza) on hiljaisen kosmopoliittiluksuksen leimaama pikkupaikka, jonka vierasvenelaiturissa tavallinenkin turisti voi pällistellä kaivosmiljardöörisukujen huvipursia, kotipaikka Kapkaupunki.

San Antonion kaupunki tunnetaan jalkapallopaidassa yöt pitkät toikkaroivista, ravunpunaisiksi kärähtäneistä brittiduunareista. Päivisin britit nukkuvat ja kaupunki on paljon uneliaampi. Saaren etelärannan Playa den Bossan alue pursuaa kaikenikäisiä saksalaisia.

Suomesta ei ole tehty pakettimatkoja Ibizalle 1990-luvun alun jälkeen. San Antonion nuoret ördäturistit teettivät matkaoppailla niin paljon töitä, että kaikki Ibizalle suuntautuvat reissut lopetettiin.

2. Rannat

Ibizalla on 56 rantaa, joista yksikään ei Espanjan lakien mukaan saa olla yksityinen. Osaan saarista pääsee vain autolla ja syrjäisille rikkaiden rannoille tosiasiassa vain veneellä jos rantautumisveneiden snobistiset kuskit hyväksyvät huvijahdin mallin.

Tunnettuja rantoja ovat saaren hippien suosima Cala de Benirras, San Antonion lähellä oleva Cala Bassa ja Ibiza Townista länteen yli kymmenen kilometrin matkan jatkuva Figueretas Beach/Playa den Bossa. Trendikkäin on saaren lounaisosan Las Salinas, jossa kuntosalikeikkojen jalostamaa vartaloa kelpaa grillata samankaltaisessa seurassa. Luonnontilahakuiset suuntaavat Salinasin ulkoreunan naturistirannalle; rajatonta rusketusta tarjoaa myös viereinen Playa des Cavallet, homofoobikot älkööt vaivautuko.

3. Klubit

Kesä - syyskuussa Ibizan klubit ovat maailman parhaita house-musiikin kaikkien lajien tarjonnaltaan. Trance- ja teknoklubeja on vähemmän, mutta ne ovat laadukkaita.

Parikymmentä englantilaista ja muutama saksalainen superklubi järjestää kesällä oman klubi-iltansa viikoittain. Tapahtumapaikkana on jokin saaren valtavista klubirakennuksista, kuten Privilege, Space tai EsParadis. Liput tunnetuimpiin klubi-iltoihin maksavat 30-50 e ja juomien hinnat ovat tähtitieteellisiä, mutta niukkabudjettiset kuulevat housea myös monissa baareissa.

Fiksu klubbaaja selvittää kiinnostavimmat klubi-illat etukäteen, tsekkaa Ibiza Spotlightin klubilistaukset tai ilmaisjakelulehdet Mixmag Outheren ja DJ Ibizan. Millekään klubille ei kannata mennä ennen puoltayötä, ja ne ovat auki vähintään aamukuuteen. Klubeilla on kuuma, vesijohtovesi on juomakelvotonta kloori-suolaseosta, ja 2,5 dl:n vesipullo maksaa klubilla noin 7 e. Nestehukkakuoleman välttämiseksi klubihuumeiden otto kannattaa minimoida - niin tekevät muutkin!

Kesän 2002 erikoisin klubiuutuus on The second coming, housebändinä paluuta tekevä indielegenda Happy Mondays.

4. Vapaamielisyys

Miksi juuri Ibizasta tuli hippien, jetsetin ja klubipromoottoreiden oma hiekkalaatikko? Saaren sijainti merellä ja Katalonian kulttuuripiirissä erottivat sen manner-Espanjasta myös oikeistodiktaattori Francon kaudella, jolloin Baleaarien saaristoon muutti tukahduttavaan ilmapiiriin kyllästyneitä espanjalaisia. Hippejä Ibizalle muutti Marokon Marrakeshista jo peace and love -aatteen alussa 1960-luvulla.

Paikalliset sietivät hippejä ja varsinkin heitä diggailemaan saapunutta kulttuurijetsettiä, jotka toivat rahaa köyhälle maanviljelyssaarelle. 80-luvun puolivälissä muutama britti-dj haki vaikutteita Ibizalta ja perusti kotiin palattuaan klubeja, joiden musiikkityylin he nimesivät acid houseksi. Suomessakin vaikutusvaltainen brittiklubikulttuuri syntyi siis Ibizan vaikutuksesta.

5. Formentera

Hiljaisuuden ystävät löytävät etsimänsä pikkuiselta Formenteran saarelta, joka on Ibizalta tunnin vesibussimatkan päässä. Tuulenpieksemät hiekkarannat, sininen meri ja kaikki ajatukset karkottava auringonpaahde leimaavat Formenteraa, joka on luultavasti Välimeren alkuperäisimpänä säilynyt asuttu saari. Etteikö Ibizan-matkalla voi rentoutua?

Verkossa

www.ibiza-spotlight.com
www.ibiza-online.com
www.ibiza-web-cam.de

File: Ibiza

Asukkaita: 73 300

Lämpötila: 26°C (kesä)/12°C (talvi)

Juoma: Sangria
1 pullo Rioja Tintoa
1 l ginger alea
1 l appelsiinimehua
1 dl brandia
1 dl Triple Seciä
appelsiiniviipaleita

Ruoka: Patatas bravas
Uunissa kypsennettyjä perunakuutioita
Kastike 1: majoneesia, oliiviöljyä + paljon valkosipulia
Kastike 2: tomaattipyreetä, persiljaa, suolaa, pippuria, tabascoa

Kirja: Anita Konkka - Halujen puutarha.
Suomalainen Paula viettää talven taiteilijan talonvahtina, ibizalaisten ja hippien seurassa.

Ihmiset:
Karthagolaispäällikkö Hannibal.
Dj Judge Jules.
Pornostara Sarah Young.
Rokkari Noel Gallagher.
Poppari Robbie Williams.

Ostokset:
Hippimarkkinat, Es Canarissa keskiviikkoisin. Nähtävyystorilla batiikkitavaraa, miksaus-cd:itä ja muuta hippisälää.
Astro, Carrer de Enmig 36, Ibiza Town. Räväkkää klubivaatetta myös viereisestä Cyberdogista.
Pacha Shop, Passeig Maritim, Ibiza Town. Matkamuistoja klassikkoklubin kaupasta.

Yöelämä:
Space, Playa den Bossa. Palmunlehväisen avoterassin kauniit kosmopoliitit ovat Ibizan klubi-skenen vertauskuva.
Privilege, Ibiza San Antonio -tien puoliväli. Maailman suurimpaan klubirakennukseen mahtuu 11 000 henkeä.
Amnesia, tien vastapuolella. Pienempi ja rähjäisempi, silti siisti ja suuri.
Eden ja EsParadis, Avenida Dr Fleming, San Antonio. Main-stream-housea vierekkäisissä lukaaleissa.
Pacha ja El Divino, Ibiza Townin satama. Samppanjaa siemilevaa jetsettiä laatuhouse-klubeilla.
Bora Bora, Playa den Bossa. Kokopäiväinen ilmainen houseklubi/ranta. Halpa olut.
Café del Mar, Mambo, Coastline Café, San Antonio. Auringonlaskua, ambientia ja huippudeejiiden ilmaiskeikkoja länsirannikolla.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi