Miksi kännissä tulee mässyt – nyt on tarjolla tieteellistä tietoa arkihavaintojen vahvistukseksi

Tutkimuksen mukaan hiiretkin syövät kännissä enemmän.

Kuva: kravik93 / Fotolia

Miksi ihmiset suuntaavat grillijonoihin baari-illan päätteeksi? Miksi humalainen ja alkoholin kalorien täyttämä ihminen kaipaa rasvaista ruokaa elimistöönsä? Miksi kännimätöt maistuvat niin hyvältä?

Näihin kysymyksiin ei ole aiemmin ollut tieteellistä vastausta, mutta nyt hiirillä tehdyt tutkimukset ovat tuoneet lisävalaistusta asiaan.

Runsas alkoholinkulutus tuo mukanaan suuren määrän kaloreita, joiden pitäisi pitää ruuanhimo loitolla. Siksi tutkijat ovat olleet ihmeissään siitä, miksi mässyt iskevät juuri humalassa.

Nature Communications -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa hiiret altistettiin alkoholille kolmen päivän “ryyppyputkessa”. Humalaiset hiiret söivät huomattavasti vertailuryhmää enemmän. Tutkijat ehdottavat selitykseksi sitä, että alkoholin juominen aktivoi samat aivosolut, jotka ohjaavat ruoanhimoa, samoin kuin nälkä tekee.

Kyseessä olevan agrp-neuronin aktivoituminen on siis ehto näläntunteelle ja tutkimuksissa havaittiin neuronin aktivoitumista etanolipohjaisten juomien vaikutuksesta.

Lähde: Business Insider / Nature.com

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi