New York Clubbing

Pianobaareja smokeille, 60-lukua kukkaiskansalle, hip-hoppia, jazzia, gay-elostelua ja tropiikkia.

Varsinkin tanssiklubit muuttavat muotoaan kiivasta tahtia, joten allaolevat faktat kannattaa tarkistaa luuria nostamalla. Ajan hermolla pysyy myös selailemalla julkaisuja Village Voice, New York Press, Time Out ja New Yorker.

Marraskuussa ovensa avannut Twilo (530 W 27 St, p. 268-1600) on perinyt legendaarisen Sound Factoryn tilat ja mission tanssitautisten viihdyttäjänä. Klubin ulkoasu on kuitenkin toista maata: jättimäistä varastoa koristaa nyt kirkuva retro-futuristinen sisustus, joka on saanut vaikutteita 60-luvun telkkarin avaruussarjoista. Uusi klubi tarjoilee edeltäjästään poiketen myös alkoholia, jota annostelee huipputehokas tietokonesysteemi. Aamuun asti huutavasta musiikista vastaa vaihtuva joukko ansioituneita DJ:tä Frankie Knucklesista tokiolaiseen Satoshi Tomiien. Perjantaisin (klo 22-06) Twiloon kerääntyy monenkirjava yleisö, jota maustaa runsas joukko muoti- ja mallimaailman edustajia. Lauantaisin (klo 23-11) taas klubin valtaavat sporttiset gay hardcore -tanssijat.

Toinen kunnon tanssiklubi on korkeakattoiseen kirkkovanhukseen pesiytynyt Limelight, jossa pauhaa disco tai vaihtoehtorokki aamuneljään ja lujaa. Suuressa salissa tanssii taukoamatta mustapukeista ja kukkamekkoista yleisöä, ja ahtaissa portaikoissa maleksii heikompikuntoista joukkoa. Tammikuussa täällä konsertoi vielä mm. Motorhead, mutta jatkossa klubin live-anti harvenee. (47 W 20 St/6 Ave, p. 807 7850; auki 22-04 ti-su).

Klubi-ravintola-baari SOB’s tarjoaa edellisiä eksoottisemman tanssilattian. Tarjolla on trooppisia tahteja Brasiliasta, Afrikasta ja Karibialta, joita taikovat tänä talvena mm. Tito Puente ja Mighty Sparrow. Kirjavilla drinkeillä on hintaa, mutta kuumista rytmeistä ja komeista kulisseista kannattaa maksaa. Tanssin lomassa voi tankata brasilialaisen menun herkkuja (204 Varick St/W Houston St, p. 243 4940).

Matchin tapaisiin trendikerhoihin tullaan säveltaiteen ja liikunnan sijasta näyttäytymään ja flirttailemaan. Hupia tarjoavat ympärillä vilisevät julkkikset, näyttelijät ja taiteilijat, joita on hauska mulkoilla ja haukkua. Klubi on jakautunut kahteen pisteeseen: Downtown (160 Mercer St, p. 343-0020) ja Uptown (33 E 60 St/Madison Ave, p. 906-9173). Molemmat tarjoilevat hintavaa ruokaa 11.30-02 ja viihdyttävät aamuneljään. Downtownin vetonaula on maanantaisin bluesin merkeissä viihdyttävä 89-vuotias mummo Laurel Watson (ei pääsymaksua). http://www.menusonline.com.

Jotkut klubimaailman kuumimmista uusista nimistä ovat myös niitä kaikkein klassisimpia. Beekman Bar & Books (889 1 Ave/E 50 St, p. 980-9314) ja sen kaksi sliipattua sukulaista (Lexington Bar & Books, 1020 Lexington Ave/E 73 St, p. 717-3902, ja Hudson Bar & Books, 636 Hudson St West Villagessa, p. 229-2642) ovat hillittyjä antiikilla ja kirjoilla vuorattuja olohuoneita. Herrojen kesken vallitsee pikkutakkipakko, ja sikarinsavu on melkein must. Leidien kannattaa puolestaan pynttäytyä helmiin. Huvittavan teennäiset paikat soivat viikonloppuisin live jazzia ja viihdyttävät tärkättyjä vieraitaan aamuneljään.

Pieni luolamainen Fez tarjoaa marokkolaista tunnelmaa, meheviä annoksia ja live-musiikkia Jane Siberrystä jazziin, jota vinguttaa Mingus Big Band torstai-iltaisin. Onnekkaat voivat todistaa täällä yllätyskeikkoja, joita ovat pistäneet pystyyn mm. lavaesiintymisiä vieroksuva Joni Mitchell. Fez löytyy Time Cafeen sisältä, 380 Lafayette St, p. 533-7000.

Irving Plaza on kolossaalinen kaksikerroksinen halli, joka on isännöinyt kaiken maailman kekkereitä punk- ja reggae-konseerteista ukrainalaisten kansankokouksiin. Tätä nykyä klubi elää uutta nuoruutta, johon kuuluu tuore soundisysteemi ja nelisen live-showta viikossa. Sunnuntaisin Plaza palaa perinteiseen menoon vanhojen tanssien merkeissä. E 15 Streetin ja Irving Placen kulmassa, Union Squaren lähellä, p. 777-6800.

Jazzin...

... nälkäiset rientävät ensi hetkessä legendaariseen Village Vanguardiin, jonka sametilla, savulla ja vanhoilla instrumenteilla luotu tunnelma tuntuu pysyneen samana sitten perustamisvuoden 1935. Tunkkainen luola on ehtinyt nähdä miltei kaikki alan suuruudet ja laatunimet viihtyvät täällä edelleen: nykyisin lavalta voi pongata Pharoah Sandersin ja Dee Dee Bridgewaterin kaltaisia kykyjä (178 7 Ave South/W 11 St, p. 255 4037). Kotimatkalla kannattaa pistäytyä kulman takana piileskelevässä piskuisessa klubissa Small’s, jossa jazzin nuoret toivot jammailevat aamukahdeksaan (183 W 10 St, 929-7565).

CBGB (”Country, Blue-Grass & Blues”) on vaihtoehtorockin mekka. Täällä syntyi punk Ramonesin, Talking Headsin ja Patti Smithin siivittämänä – ja täällä soittelivat leffassaan myös Leningrad Cowboys kampaillessaan keikasta NYC:ssä. Nykyisin CBGB’sin räjähtänyttä tunnelmaa tehostaa vino lattia ja pelottavat mukavuuslaitokset (315 Bowery/Bleecker St, p. 982 4052; http://www.cbgb.com).

New Yorkin omintakeinen kabaretti-kulttuuri elää ravintoloissa kuten Rainbow and Stars. Ylellisen Art-Deco-klubin tähtiin kuuluu tänä talvena Marianne Faithfull, 9.1 -3.2.96. Pilviä hipovan kattoklubin tunnelmasta saa maksaa $20-40 (65. kerros, 30 Rockefeller Plaza, p. 632 5000).

Vihreä Wetlands elää ikuista 60-lukua. Flower power -kompleksi käsittää kaksi kerrosta maailmanparannusta ja viihdettä, joka voi olla reggaeta, rappia, maailmanmusiikkia tai 60-luvun rockia. Joka tiistai on omistettu Grateful Deadin kulttimusiikille. Nurkassa nököttää volkkaribussi, jonka kyljessä voi pohtia maailman kurjaa tilaa ja allekirjoittaa monenmoisia vetoomuksia. Klubi sijaitsee muutaman korttelin Canal-kadusta etelään (161 Hudson St, p. 966 5244).

Ilmiömäisellä akustiikalla varustettu Bottom Line puhkuu älyllistä atmösfääriä. Tänään täällä soi lähinnä folk, jazz ja hillitty aikuis-rock Leo Kottken tyyliin, mutta eilisen artisteihin lukeutuvat Lou Reed ja Bruce Springsteen. Klubin ruokapuoli rajoittuu rasvaa tirskuviin baaripaloihin (15 W 4 St, p. 228 6300).

Ilmava Tramps on Manhattanin riehakkaimpia klubeja. Viihteestä vastaavat reggaeen suuret nimet kuten Third World (13.1), The Metersin tapaiset New Orleans -tähdet (6.1) sekä John Entwhistle (30.1) ja muut vanhat rokkarit. (51 W 21 St/5-6 Ave, p. 727 7788).

Knitting Factory on ”avant-garde jazz-rock fusionin” koti, jonka lavalla viihtyvät mm. John Zorn ja Marc Ribot. Kohtuuhintaisilla lipuilla pääsee tarkastelemaan myös olutta ja yrittiteetä siemailevaa nirppanokkaista yleisöä, joka tihkuu newyorkkilaista snobismia. Klubi on muuttanut suurempaan lokaaliin osoitteeseen 74 Leonard St (Broadwayn ja Church Streetin välissä, p. 219 3055, http://www.knittingfactory.com).

Värikästä seuraa etsivien kannattaa painaa tajuntaan nimi Flash Dancers, joka mainostaa itseään iskulauseella ”Viisikymmentä kansainvälistä tanssijaa joka päivä”. Klubi järjestää muun muassa poikamiesbileitä (1674 Broadway/W 52 St, p. 315 5107). Chippendalesiin taas virtaa tyttöjengejä ja tiukkoja uratätejä, jotka pääsevät työpaineistaan hurraamalla strippaavia smokkimiehiä. (1110 1 Ave, p. 935 6060).

Kotoisa Maxwell’s luetaan ilman muuta New Yorkin parhaisiin klubeihin, vaikka se teoriassa sijaitseekin joen toisella puolella Hobokenissa, New Jerseyssä. REMin ja Sonic Youthin tapaiset bändit soittelivat täällä pikku yleisölle ennen nousua tähtiin. Tuore oluthullu omistaja aikoo perustaa paikan päälle oman panimon. (1039 Washington St, p. 201-798 4064; konsertit su-to 21 ja pe-la 23).

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi