Pallo hallussa by Vimma

Matka maapallon ympäri on yksinkertaista. Maailman ympäröinyt Tuomas Vimma neuvoo.

Siitä kun Jules Verne julkaisi vuonna 1872 romaaninsa Maailman ympäri 80 päivässä, on matkustaminen helpottunut paljon. Pilkkahintaisiin lentolippuihin tottunut sukupolvemme lienee kuitenkin ensimmäinen ja viimeinen, jolle kenties Antarktista lukuun ottamatta kaikki maailman kaukaisimmatkin kolkat ovat vain nettiklikkauksen päässä. Uusiutumattomien luonnonvarojen huvetessa on vain ajan kysymys, koska matkustaminen palaa rikkaiden huviksi. Mikäli ajatus maapallon ympäri matkustamisesta on aina kiehtonut sinua, kannattaa se tehdä, kun se on vielä mahdollista.

Mitä se maksaa?

Lentäminen maailman ympäri ei ole niin kallista, kuin voisi kuvitella. Jokaisella lentoallianssilla on oma Maailman ympäri -lentopassinsa, jolla pallon kiertäminen onnistuu kohtuullisella hinnalla (n. 1300–3000e).

"Hinta ei perustu välilaskuihin, vaan hinnan määrittävät olemassa olevat mahdollisuudet toivotulle reitille, paikkatilanne sekä lentokenttäverot. Nämä ovat yksilöllisiä ja ne tarkistetaan aina tilanteen mukaan."
- Hanna Koskelainen, Around the World Specialist, Kilroy

Kalleinta on yleensä matkustaa kesällä ja joulunaikaan. Paras aika on joko juuri ennen tai juuri jälkeen turistisesongin. Euron kurssivaihtelu voi myös tehdä jostain matkakohteesta erityisen halvan tai kalliin.

5 tapaa säästää

  1. Älä ahnehdi liikaa kohteita. Keskity halpoihin maihin ja jätä Pohjois-Amerikka, Japani, Australia ja Länsi-Eurooppa kokonaan väliin. Näihin pääset koska tahansa muutenkin.
  2. Ole häpeilemättä yhteydessä ulkomailla asuviin tuttuihin ja pummaa ilmainen yösija. Selvitä couchsurfing-mahdollisuudet netistä.
  3. Matkusta hitaasti. Liikkuminen on kallista.
  4. Jätä väliin extreme-lajit (sukellukset, rafting, jne.).
  5. Osta savukkeesi aina tax freesta. Vaikka et polttaisi, kanna mukana länsimaalaista spaddua ja tarjoa sitä avokätisesti.

Muista, että kalliimmissa maissa elät vähemmällä, halvemmissa maissa leveämmin. Mukava päiväbudjetti lyhyemmällä matkalla on noin 100 euroa/henkilö päivää kohden. Tämä mahdollistaa melko leveän asumisen, kolme ravintolaruokaa päivässä, kohtuullista ryypiskelyä ja satunnaisen auton- tai veneenvuokran. Halvemmallakin pärjää. Tonnilla kuussa saa katon päänsä päälle ja vatsansa täyteen halvoissa maissa. Kertoohan legenda suomalaiskundista, joka matkusti Nepalista kotiin sadalla dollarilla. Nyrkkisääntö on kuitenkin, että massia palaa juuri niin paljon kun sitä on. Ja silti loppuu kesken.

Matkakohteiden valinta

Around the world -paketeissa on omat sääntönsä, joihin kannattaa huolella tutustua ennen paketin ostamista. On yleistä, että mikäli missaat yhdenkin lennon, raukeavat kaikki muutkin lentosi automaattisesti. Lippujen muuttaminen saattaa myös olla yllättävän kallista. Valitse ainakin yksi maa, mihin et todennäköisesti koskaan muuten matkustaisi (esim. joku Tyynenmeren saarista), sekä yksi sivistysmaa, jonka kieltä hallitset (rentoutumista kaiken säätämisen keskellä). Älä usko, jos matkatoimisto väittää, ettei haluamaasi lentoa ole. Voi olla, et-teivät he vain pysty sitä myymään. Mikäli suunnittelet kulkevasi osan matkaa maitse, varaa tarpeeksi aikaa. Selvitä etukäteen lentokenttien sijainnit sekä julkiset kuljetukset niihin. Taksi on lähes aina kallein ja hitain vaihtoehto.

Panama. Onni on oma riippumatto täsmälleen toisella puolella maailmaa. Bocas del Toro.
Panama. Onni on oma riippumatto täsmälleen toisella puolella maailmaa. Bocas del Toro.

"Maailmanympärilippujen perussääntönä on, että matkan on alettava samasta paikasta kuin mihin se päättyy ja maanosien välillä ei voi tehdä ns. siksakkia tai backtrackingia, vaan matkan tulisi kulkea samaan suuntaan joko itään tai länteen. Yleensä ei voi enää palata samaan maanosaan takaisin, josta on jo ehtinyt poistua."
- Hanna Koskelainen, Around the World Specialist, Kilroy

5 tapaa matkustaa mukavasti ja tyylillä

  1. Pakkaa kevyesti ja osta tarvittava reissusta. Panosta laadukkaaseen matkalaukkuun, jonka saa kuljettaa käsimatkatavarana. Varaa ensimmäinen hotelliyö etukäteen paikasta, johon on ilmainen kuljetus kentältä.
  2. Selvitä, että matkapuhelimesi toimii kaikissa kohdemaissasi. Selvitä myös sähköasiat. Esimerkiksi pelkkä adapteri ei riitä läppärille Japanissa.
  3. Hanki mahdollisimman pian kunnollinen rusketus. Kalpeanaamaa huijataan ja riivataan kaikkialla. Opettele kohdemaasi kielen alkeet ja peruskohteliaisuudet. Palvelun laatu ja ihmisten asenteet paranevat kielitaitosi mukana.
  4. Hanki kaksoispassi. Sen saat poliisilta jopa alle vuorokaudessa, mutta tarvitset hyvän selityksen (esim. että aiot matkustaa Israeliin ja arabimaihin samalla reissulla). Säilytä passit erillään.
  5. Selvitä eri maiden poistumisvero-, viisumi- ja paluulippusäädökset. Useimmat maahantuloviranomaiset haluavat myös tietää osoitteesi. Selvitä ainakin yhden keskihintaisen turistihotellin nimi ja osoite. Täytä se kaavakkeisiin, vaikket siellä asuisikaan.

"Maahantuloviranomaiset vaativat lähes maassa kuin maassa että pitäisi olla myös paluulippu hankittuna. Joitakin kertoja olen joutunut tilanteeseen, missä minut on pakotettu lentokentällä heti saavuttua ostamaan lippu maasta pois. Silloin mennään jonkin matkatoimiston tai lentoyhtiön tiskille ja pyydetään mikä hyvänsä lippu, minkä voi ilman kuluja myöhemmin perua. Tällaiset liput ovat usein erittäin kalliita, joten luottokortissa on syytä olla kohtuullisen korkea luottoraja tai sitten mukana pitää olla kunnolla käteistä. Seuraavana päivänä sitten marssitaan lentoyhtiön konttoriin, perutaan lippu ja saadaan rahat takaisin."
- Mika Perkiömäki, mies joka käveli maailman ympäri

Pidä huolta, että sinulla on lisäksi vähintään kaksi toimivaa luottokorttia, jotka säilytät aina eri paikassa. Älä maksa mitään luottokortilla, vaan nosta käteistä automaatista. Näin korttiasi ei kopioida. Äläkä kanna paksua nippua, vaan nosta automaateista parin päivän tuohet. Pidä kuitenkin jemmassa parin sadan hätävarakassa. Älä luota euroon, vaan suosi ehjiä, sileitä ja uusia USD10-seteleitä. Googleta paikallinen valuutta etukäteen, äläkä hyväksy vanhentuneita tai repeytyneitä seteleitä, joihin on piirretty lisää nollia.

5 tapaa pitää rahasi turvassa

  1. Älä säilytä suuria seteleitä tai kaikkia luottokortteja lompakossa, kaula- tai vatsapussissa. Nämä paikat ryöstäjä käy ensimmäisenä lävitse. Suosi pohkeen ympärille kiinnitettävää lompakkoa tai vaatteisiin ommeltua salataskua.
  2. Älä ikinä, ikinä, ikinä päästä luottokorttiasi silmistäsi. Ei edes puoleksi minuutiksi hotellin tai autovuokraamon takahuoneeseen.
  3. Matkustaessasi erityisen pahamaineisissa maissa vuoraa reppusi sisältä kananverkolla. Näin arvoesineesi eivät leviä metron lattialle, kun joku viiltää laukkusi partaveitsellä auki.
  4. Kanna aina mukanasi ns. ryöstölompakkoa, joka sisältää suuren nipun mahdollisimman vähäarvoista käteistä, esim. Indonesian rupioita, vanhentuneita kirjastokortteja sekä muuta uskottavan näköistä sälää. Luovuta tämä lämy ryöstäjälle.
  5. Pidä huolta, että sinulla on aina pienikokoista paikallista rahaa. Käytä suuria seteleitä vain hotelleissa tai kalliissa kaupoissa.

Yleisesti ottaen muutamia maita (Irak, Afghanistan, jne.) lukuun ottamatta maailmalla matkustaminen on turvallisempaa kuin vaikkapa perjantai-ilta Vuosaaressa. Suurimmat riskit kohtaavatkin matkustavaisia, kun he ovat illalla hippajalassa. Alkoholi hiljentää itsesuojeluvaiston piipityksen tasolle, ja ryöstäjät rakastavat jurrisia turisteja.

"Kohteiden vaarallisuus on myös asia, joka jakaa mielipiteitä. Toki alueet, joihin on olemassa matkustusrajoituksia ja -kieltoja, on tärkeä huomioida. Matkavakuutusten kattavuus kannattaa selvittää. Omat rajat on hyvä tietää."
- Hanna Koskelainen, Around the World Specialist, Kilroy

Cookin saaret. Mitäköhän kokki on valmistanut  Cookinsaarilla Tyynellä valtamerellä?
Cookin saaret. Mitäköhän kokki on valmistanut Cookinsaarilla Tyynellä valtamerellä?

5 tapaa välttyä hankaluuksilta

  1. Jos lähdet radalle yksin, pysyttele paremman luokan hotellin baarissa, kerro missä asut ja tippaa baarimikkoa hyvin. Jos homma lähtee käpälästä tai drinkkiisi sujautetaan jotain, on sinulla ainakin yksi ystävä.
  2. Selvitä etukäteen, mikä on sopivankokoinen lahjus. Mikäli joudut kehitysmaassa ongelmiin, maksa itsesi mieluiten ulos sen sijaan että alkaisit rettelöidä tai vaatia poliiseja paikalle.
  3. Älä luota siihen, että suurlähetystöstä löytyy apu. Useimmiten tarjolla on vain lämmintä kättä ja pari ilmaista puhelinsoittoa.
  4. Jos joudut todella kuseen esimerkiksi lain kanssa, ole kuitenkin välittömästi yhteydessä suurlähetystöön. Jos Suomella ei ole paikallista edustusta, käänny minkä tahansa Pohjoismaan tai EU-maan lähetystön puoleen. Jos näitäkään ei löydy, niin kuka tahansa lähistöllä asuva länsimaalainen kelpaa.
  5. Jos juomaasi livautetaan jotain, muista, että ensimmäinen ihminen, joka tulee tarjoamaan apuaan, on todennäköisesti syypää.

Suhtaudu radalla ollessasi terveellä epäilyksellä kaikkeen ja kaikkiin. Ei tarvitse heittäytyä paranoidiksi, sillä silloin jäät paljosta paitsi, mutta mieti kaksi kertaa, ennen kuin seuraat uusia ystäviäsi pimeälle kujalle tai nouset viiden miehen kanssa autoon.

5 maailmalla opittua kikkaa

  1. Maailmanympärimatkalla on syytä varautua pitkiin välilaskuihin. Suosi Singaporen Changia, Aucklandia, Bahrainia ja Kapkaupunkia. Vältä Pariisia, Moskovaa, Los Angelesia ja Manilaa. Selvitä etukäteen, saako kentällä polttaa ollenkaan, onko ilmaista Wi-Fiä tai netissä olevia koneita.
  2. Ole aina ystävällinen check-inissä ja lentokoneessa. Hanki kanta-asiakaskortti, hymyile, flirttaile, juttele mukavia. Henkilökunnalla on yllättävän paljon valtaa lentomukavuuteesi. Ilmainen upgradetus businessluokkaan tai pelkästään suurempi jalkatila saattavat tehdä 14 tunnin horrorlennosta erinomaisen mukavan kokemuksen.
  3. Teetätä itsellesi käyntikortit, jossa sinulla on komea titteli (ei koskaan kuitenkaan toimittaja). Hanki halpa mutta näyttävä rannekello. Kanna mukanasi vähintään yhtä kauluspaitaa (lyhythihainenkin käy). Kehitysmaissa arvostetaan asiallista varakkuutta.
  4. Jos matkustat vastakkaista sukupuolta olevan seuralaisen kanssa, kerro kaikkialla olevasi häämatkalla. Hotelleissa ja ravintoloissa saa useammin parempaa kohtelua (esimerkiksi luokkaa paremman huoneen samalla hinnalla).
  5. Yksinmatkustavien naisten kannattaa käyttää vihkisormusta. Tällä säästyy monelta ongelmalta muun muassa arabimaissa. Uskonnoksi kannattaa merkitä aina kristitty, sillä on parempi olla vääräuskoinen kuin ateisti.
Nicaragua. Ajan tappamista Managuan lentokentällä. Ei paljon viihdykkeitä ja laukkukin on pidettävä turvassa.
Nicaragua. Ajan tappamista Managuan lentokentällä. Ei paljon viihdykkeitä ja laukkukin on pidettävä turvassa.

Jet lagista suoriutuminen

Aikaerorasitus syntyy länsi-itäsuunnassa matkustaessa. Siitä kärsiminen on yksilökohtaista, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jokainen aikaerotunti vaatii yhden päivän toipumisen. Aina ei ole kuitenkaan mahdollista elää niin pitkään "väärässä ajassa", vaan kehissä on oltava välittömästi.

"Seuraavaa keinoa ei varmaan yksikään lääkäri suosittele, mutta monet USA:ssa työasioissa ramppaavat vannovat sen nimeen. Pysyttele kotiin palattuasi ensimmäinen ilta väkisin hereillä puoleen yöhön asti oluen tai viinin voimalla. Sopiva määrä alkoholia on niin paljon, että saat lopulta helposti unen päästä kiinni mutta merkittävää krapulaa ei synny, esimerlolso 6–8 tuoppia. Aamulla voi olla pieni darranpoikanen, mutta muuten olet heti kiinni rytmissä."
- IT-työläinen, 35 v.

Takaisin kotiin

Selvitä etukäteen saatko kuljettaa tax free -ostoksesi myös välilaskun jälkeen. Mikään ei ole sen tylsempää kuin luovuttaa kallis viskipullo Heathrow’n lentokentän turvatarkastuksessa konetta vaihdettaessa.

Mikäli et jostain syystä halua joutua tekemisiin tullivirkailijoiden kanssa kotiin palatessasi, niin muista seuraavat kikat: Pukeudu siististi ja aja partasi. Heittäydy jo koneessa tai viimeistään matkalaukkukarusellin kohdalla juttusille savolaisen lapsiperheen kanssa, auta laukkujen kanssa, kysele heidän matkastaan ja kävele heidän seurassaan tullin lävitse, tullimiesten keskittyessä yksinmatkustavien takkutukkien syynäämiseen. Leikkaa kaikki hintalaput ja hävitä kuitit kaikista ostoksistasi ennen kotiinpaluuta. Helsinki–Vantaalla toisinaan tullimiehet käyvät lävitse ostoksesi ja yrittävät laskuttaa niistä tullia. Väitä kiven kovaan, että kaikki matkatavarasi ovat Suomesta kotoisin.,vaikka niissä lukisi Greetings from Bondi Beach.

Näin pakkaat rinkan

  1. Valitse rinkka kokosi mukaan.
  2. Tee säädöt ennen kuin pakkaat reppua. Tärkeimmät säädöt ovat selän pituus, lantiovyö ja kantoviilekkeet. Kahden viimeksi mainitun säädön tulee sopia vartalon muotoihin.
  3. Pakkaa turvallisuuteen liittyvät välineet niin, että ne ovat kenelle tahansa helposti löydettävissä.
  4. Pakkaa muut tarvikkeet niiden käyttöjärjestyksen mukaan siten, että viimeksi käytettävä on alimmaisena.
  5. Sijoita rinkan painopiste lähelle selkää eli painavimmat tavarat selkää vasten, repun yläosaan.
  6. Pakkaa reppu pitkäksi, älä leveäksi, näin liikkuminen julkisissa kulkuneuvoissa on helppoa.

Lähde: Halti

Oikolukija

10 päivässä maailman ympäri matkustanut tutkija Sam Inkinen esiluki jutun.

”Kirjoittaja tavoittaa pitkälti pointin. Maailmanmatkaajaksi ja globetrotteriksi ryhtyminen on helpompaa kuin aikaisemmin.
Jo yli vuosikymmen sitten ja ennen Google Mapsia ja Google Earthia käynnistyi puhe globaalista sukupolvesta (Generation Global). Internetin, mobiiliviestimien, Lonely Planetin ja suihkukoneiden kanssa kasvaneet sukupolvet pitävät Marshall McLuhanin (1911–80) hengessä planeettaa kotikylänään (global village).

Algerialaisen sananlaskun mukaisesti matkustaa voi nähdäkseen tai nauttiakseen. Nykyajankin globetrotterit ihailevat paljon matkustaneita viime vuosisatojen maailmanmiehiä kuten Lord Byron tai suomalaisia kosmopoliitteja Georg August Wallin ja Akseli Gallen-Kallela.  Suositeltavaa on tutkimusmatkaajan asenne. Pätevää matkakirjallisuutta ovat W. Somerset Maughamin, Jack Kerouacin, Bruce Chatwinin, David Lodgen ja suomalaisten tulenkantajien (Mika Waltari, Olavi Paavolainen…) tuotanto.  The journey is the reward. Maailmanmatkaajan motoksi käy nyttemmin unohdetun filosofi-aristokraatin Hermann Keyserlingin (1880–1946) toteamus: ”Lyhin tie itseen käy maailman ympäri"."

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi