Polkupyörän hankinta: 7 vinkkiä

Pyöräostoksille mars! Vaan mitä oletkaan ostamassa?

Kuva: denisismagilov / Fotolia

Cityn ja Foodoran yhteisessä juttusarjassa tarjoillaan erilaisia näkökulmia kaupunkipyöräilyyn ja kannustetaan hyppäämään pyörän selkään. Tällä kertaa neuvotaan, miten valitaan oikea pyörä ja miten se pidetään kunnossa.


Kesäkatu polttelee jo, ja polkupyörän hankinta on ajankohtaista. Lue nämä perusvinkit ennen ostoksille ryhtymistä.

1. Tiedä, mitä haluat


Pyöräostoksille mentäessä kannattaa tietää, mitä etsii. Pyöräiletkö usein ja pitkiä matkoja vai harvoin ja lyhyitä matkoja? Haluatko ajella rauhallisesti vai kiitää salamana paikasta toiseen? Jos kohdentaa metsästyksen oikein vaikkapa yksinkertaista citypyörää ostaessa, ei huomio herpaannu kesken kaiken hulppeisiin maastopyöriin tai sulavalinjaisiin fikseihin.

2. Päätä budjetti


Käytetty pyöräkin voi maksaa satasia, varsinkin jos sen huollattaa oston jälkeen ammattilaisella. Jos päättää edes summittaisen budjetin, helpottuu pyörien selaaminen huomattavasti. Hyvään pyörään kannattaa varata uutuudesta riippuen ainakin satanen tai muutama, ja jos hifistelyyn ryhtyy, saa kuvetta kaivaa jo useamman tonnin verran.

3. Kysele


Jos et tiedä mitä tarvitset tai etsit, kysy rohkeasti. Pyöräharrastajat ja liikkeiden työntekijät vastaavat mielellään kysymyksiin, eikä utelun tarvitse vielä tarkoittaa ostopäätöstä. Suu kannattaa avata myös tuttavapiirissä: parhaimmassa tapauksessa ystävällä tai sukulaisella on jokin hyvä neuvo tai jopa pyörä myynnissä.

4. Tutki ja etsi


Polkupyöriä myydään supermarketeissa, tavarataloissa, erikoisliikkeissä, kirpputoreilla, kierrätyskeskuksissa ja netissä. Jos löydät käytetyn pyörän oikeaan hintaan, tartu tilaisuuteen, sillä samanlaista ei välttämättä tule heti vastaan. Muuten tutki ja etsi rauhassa, jotta saat käsityksen tarjonnasta ja toiveistasi.

5. Testaa


Koeaja pyörä tai istu edes sen selässä. Se on paras tapa varmistua siitä, että pyörä on oikean kokoinen ja ajoasento mukava. Jos pyörällä on liian hankala ajaa, se jää pölyttymään varastoon. Hyvä nyrkkisääntö on yksinkertainen: polkimiin ja tankoon kannattaa ylettyä ilman ponnistuksia.

6. Muista varusteet


Jos haluat pyörään korin, lastenistuimen tai satulalaukut, varmista, että ne pystytään kiinnittämään paikoilleen. Jos ostat varusteet erikseen, pidä huoli, että ne sopivat pyörään. Huolellinen pyöräilijä hankkii myös kypärän.

7. Opettele


Säästät rahaa, kun opettelet huoltamaan pyörän itse. Ylpeys omasta kulkuvälineestä kasvaa, kun siitä pitää omin käsin huolta. Ohjeita pyörän kunnossapitoon löytyy kosolti netistä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi