Ranska kielsi muovilautaset, -kupit ja -aterimet

Ranskan askeleet kohti “vihreätä kasvua” herättävät kiinnostusta maailmalla.

Kuva: Patryssia / Fotolia

Muovijäte on valtava ympäristöongelma, johon ollaan pikku hiljaa heräämässä eri puolilla maapalloa. Ranskassa asian suhteen tehtiin jyrkkä linjaus, kun maa kielsi muovikupit, -lautaset ja -aterimet.

Vuonna 2020 voimaan tulevan uuden lain mukaan kaikki kupit, lautaset ja ruokailuvälineet tulee olla kierrätettävissä ja ne tulee valmistaa biohajoavista materiaaleista. Ranskan energiapolitiikassa pyritään tekemään käännöstä kohti “vihreätä kasvua” ja kielto on vain pieni osa tulevia uudistuksia. Aiemmin muutoksen piirissä on saatu eteenpäin kielto muovipusseille.

Uudistus on saanut maailmanlaajuista huomiota ja sillä on kannattajansa etenkin ekologisten järjestöiden joukossa. Soraääniäkin on noussut ja ne tulevat enimmäkseen pakkauksiin erikoistuneiden yritysten riveistä. Eurooppalaisia pakkausvalmistajia edustavan Pack2Go Europen Eamonn Bates kertoi Associated Pressille, kuinka he aikovat taistella lakia vastaan ja että se saattaa itse asiassa pahentaa tilannetta, sillä hänen mukaansa ei ole todisteita sille, että biohajoavat materiaalit hyödyntävät ympäristöä.

“Kielto saatetaan ymmärtää kuluttajien parissa niin, että on ok jättää pakkaukset maahan maaseudulle käytön jälkeen koska ne ovat helposti luonnossa biohajoavia. Se on typeryyttä! Se voi jopa pahentaa roskausongelmaa”, Bates sanoo.

Batesin epäilyksille, joissa saatetaan sortua aliarvioimaan kuluttajia, ei löydy todisteita, mutta on selvää, miksi muovisia pakkauksia valmistavia yrityksiä edustava taho lobbaa niiden säilyttämisen puolesta. Muovin tuotanto vaatii fossiilisten polttoaineiden käyttämistä ja se puolestaan todistetusti vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Tuotannossa syntyvän ympäristörasituksen lisäksi muovituotteet eivät ole biohajoavia, joten niitä päätyy valtaviksi kaatopaikoiksi ja saastuttamaan meriä ja vesiteitä jättimäisinä lauttoina ja tämän puolestaan on todettu aiheuttavan ongelmia eläimille ja luonnon monimuotoisuudelle.

Ranskan presidentin Francois Hollande on sanonut uudistuksen tekevän maasta “esimerkillisen valtion kasvihuonekaasujen vähentämisessä, energiamallin monimuotoistamisessa ja uusiutuvien energiamuotojen käyttöönotossa.”

Ranskan ympäristöministeri Ségolène Royal on puolestaan kritisoinut lakia “epäsosiaalisena”, koska muovitarvikkeet ovat yleisemmin käytössä matalan tuloluokan talouksissa.

2 kommenttia

Eeetee

29.12.2016 23:41

Muovijäte ole missään muualla ongelma kuin kiinassa ja siellä ei välitetä mitä täällä piiperrellään..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Patonkikainalo

30.12.2016 10:26

Asiaa täällä Lyonissa seuranneena: Tuossa jutussa on kosolti asiavirheitä. Muoviset aterimet säilyivät lopulta sallittujen listalla. Rajoitus koskee vain kertakäyttölautasia ja -laseja ja vain kuluttajille tarkoitetussa vähittäismyynnissä. Verkkokaupoista jaa tukuista niitä saa entiseen malliin ja baarit sekä ruokalat saavat käyttää kuten ennenkin. Ei isoa vaikutusta mihinkään täällä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi