Sompasaunasta puhutaan, koska se on symboli vapaalle kaupunkitilalle – jatkoa luvassa kolme vuotta

Rakentaminen ei yllä vielä pariin vuoteen Sompasaaren eteläkärkeen.

Kuva: Sompasauna / Facebook

Sompasauna on niin tärkeä, että siitä puhutaan jatkuvasti. Rakennus vetelee viimeisiään, mutta kyse on paljon muusta kuin seinistä. Sompasaunasta on tullut symboli vapaasta kaupunkitilasta käytävälle keskustelulle. Hesarin ja Ylen tuoreiden juttujen myötä pienelle saunalle voi odottaa taas isosti uusia käyttäjiä.

Yle selvitti Helsingin kaupungilta, että Kalasataman alueen rakennustyöt saavuttavat Sompasaaren eteläisen osan vasta parin kolmen vuoden päästä. Sompasaunan nykyinen vuokrasopimus päättyy lokakuun lopussa. Siksi tänä kesänä on puhuttu Sompasaunan viimeisestä kesästä.

Kalasataman projektijohtaja Hannu Asikainen Helsingin kaupunginkansliasta sanoo kuitenkin Ylelle, että rakentamisen puolesta lisäaikaa voisi olla tarjolla vielä muutama vuosi. Vuokrasopimuksesta vastaavan Helsingin kaupunkiympäristön toimialan johtaja tarkastaja Esa Andstén sanoo samaa.

“Se on mahdollista siihen asti, kun kaupunki lähtee rakentamaan sillä alueella eli kunnes asutus tulee sen verran lähelle, ette se ei enää sovellu sille alueelle.”

Sompasaunalla on tähänkin asti ollut sopimus vain vuodeksi kerrallaan.

Hesarin uutinen tiistaina kertoo, että Sompasauna saa jatkaa ainakin vuoteen 2020 asti. Hesarille rakennushankkeesta vastaava Asikainen sanoo, että nykyisenlaiselle Sompasaunalle ei ole mahdollisuuksia valmiissa Kalasatamassa.

“Se ei voi olla tuollainen kuin se nyt on. Rannat rakennetaan täysin valmiiksi, ja muutenkin se on hieno paikka. Rannat tulevat varmaankin jäämään avoimiksi. Asemakaavoitus lähtee nyt käyntiin, ja se tulee olemaan pääsääntöisesti asuntotuotantoa."

Sompasauna, kuten kaikki seudulle syntyneet siistit jutut, kuten graffitiseinät, Ihana-kahvila ja Suvilahden DIY-skeittipuisto, ovat vain väliaikaisessa käytössä. Kun tornitaloja rakennetaan tuhansille asukkaille ja toimistoille, saattaa jopa Flow Festival joutua väistymään. Helsinkiä suunnittelevilla tahoilla tulee varmasti olemaan paljon vääntöä ennen kuin alueen tulevaisuus on lukkoon lyöty. Toivottavasti elävälle kaupungille jätetään tilaa, eikä suunnitelmia toteuteta alkuperäisten kaavapiirrosten mukaisesti.

Väliaikaisuudesta syntyvä vapaus saa kaupunkilaiset rakastumaan paikkoihin, jotka ovat tuomittuja jo ennalta vain hetkellisiksi projekteiksi. Ehkä kaupungin pitäisi luoda enemmän tilaa pysyvälle vapaudelle.

Koska korvaavaa paikaa ei ole etsinnöistä huolimatta löytynyt, Sompasaunaseura suunnittelee jatkavansa samalla paikalla vielä pari vuotta. Kun nykyinen jättömaa rakentuu, on vaikea kuvitella Sompasaunan avoimen meiningin pysyvän samanlaisena.

Vastaavat paikat ovat vähissä Helsingissä. Jos vastaavaa jättömaata etsii meren rannalta, täytyy lähteä esimerkiksi Laajasaloon tai Vartiosaareen, mutta ne eivät ole läheskään yhtä monelle helposti saavutettavissa.

Kaupunkipoliitikko Petrus Pennanen pohtii Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmässä seuraavasti:

“On sääli, jos avoin ja ilmainen kaupunkikulttuuri nähdään vain jättömaiden ja reuna-alueiden asiana. Näin ei suinkaan tarvitse olla. Spontaani kulttuuri kuuluu niin ydinkeskustaan kuin lähiöihin. “Systeemillä on tapana syleillä kuoliaaksi, luonnonlaki” höpsistä. Systeemistä päätämme me, eikä aikaisempia kulttuuria tuhonneita ratkaisuja todellakaan tarvitse toistaa.”

Lisää kaupunkia Helsinkiin -keskustelussa kannetaan myös huolta siitä, että mediahuomion myötä paikan luonne muuttuu, kun se on pian “täynnä ensikertalaisia uimahousuissaan”. Tähän kommentoidaan, että mikä tahansa on parempi kuin mainostaa paikkaa mestana, jossa hiipparit pääsevät tiirailemaan nakuja naisia.

Kuva: Google Maps

Valitettavasti tätäkin on ilmassa Sompasaunan osalta. HS uutisoi tänään keskiviikkona saunalla tapahtuneesta häirinnästä, kun muutama keski-ikäinen mies oli lähestynyt lehden haastattelemaa naista ja hänen ystäväänsä. Sompasaunan ystävät -fb-ryhmässä kerrotun tarinan seurauksena muutkin ovat kertoneet vastaavanlaisista kokemuksistaan. Sompasaunaseuran puheenjohtaja Panu Finnilä kertoo, että tapauksen miehet on tunnistettu ja heille on annettu varoitus. Varoituksia ja porttikieltoja annetaan Finnilän mukaan kun ilmoituksia tulee.

Sompasaunan ystävät -ryhmässä jaettiin myös seuraavanlainen ohjeistus häirintää kokeville:

1. Kerro muille saunojille että sinua/jotakuta häiritään.
2. Jos joku kertoo sinulle häirinnästä, älä jätä uhria yksin asian kanssa vaan kasatkaa sopiva auttava porukka.
3. Pyytäkää yhdessä porukalla häiritsevää henkilöä poistumaan ja sanokaa kovaan ääneen että tyyppi on tehnyt väärin eikä sellaista käytöstä tarvita saunalla. Välttämättä häirinnän uhrin ei tarvtse olla tässä mukana koska se voi tuntua vaikealta.
4. Jos henkilö ei lähde, voi soittaa poliisin paikalle. Poliisilla uhkaaminenkin voi jo auttaa. Mikäli häiritsevä käytös on ollut väkivaltaista, tai ilmassa on väkivallan uhkaa, pitää poliisille ehdottomasti soittaa.
5. Ottakaa häiritsijästä valokuva, se auttaa porttikiellon antamisessa kun tiedetään kenestä on kyse.

Häirinnästä kertoneet ovat luonnollisesti pettyneitä, mutta pitävät silti Sompasaunan tunnelmaa yleensä mukavana ja vapautuneena. Se kertookin siitä hienosta tasapainosta, jolla vapauteen ja ihmisten yhteiselon säännöttömään sujuvuuteen nojaavassa paikassa on voitava luottaa. Eli älkää perseilkö siellä saunalla.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi