4 erinomaista sarjaa Game of Thronesin korvikkeeksi

TV-tuotannon helmet löytyvät nykyisin streamauspalveluiden listoilta.

Kuva: Netflix, HBO

Make no mistake about it. Liikkuvan kuvan puolella on meneillään vallankumous, joka on siirtänyt kaikista laadukkaimman tuotannon streamauspalveluiden listoille. Netflixin ja HBO:n katalogista löytyy tänä päivänä valtava määrä katsottavaa ja tähän juttuun on poimittu uusimmat ja kiinnostavimmat sarjoista. Mukaan valituissa sarjoissa ei heiluteta miekkaa nahkashortseissa, kuten GoT:ssä, mutta ne kelpaavat vertailukohdiksi laadun ja mukaansatempavuutensa takia.

Stranger Things

Aloitetaan ilmeisimmästä. Netflixin Stranger Things nousi kansainvälisiin otsikoihin melko lailla välittömästi sen jälkeen, kun Game of Thronesin viimeisin tuotantokausi saatiin maaliin asti. Stranger Things on upeasti kuvattu jännittävä tarina, joka heittää katsojansa 1980-luvun indianalaiseen pikkukaupunkiin, jossa aiheuttaa pään vaivaa pienen pojan katoaminen. Sarjan luoneet Dufferin veljekset Matt ja Ross ovat avoimesti kertoneet kunniottavansa sarjallaan Stephen KinginSteven Spielbergin ja muiden kasarin kiintotähtien tekemisiä.

Heti sarjan alusta asti on selvää, että jotain yliluonnollista on meneillään Hawkinsin kaupungissa. Poika katoaa, alueella vaikuttaa epämääräinen armeijan tutkimuskeskus ja kuvioihin ilmaantuu tyttö, jolla on telekineettisiä kykyjä. Monet kauhu- ja sci-fi-sarjat kaatuvat siihen, kun yliluonnollisille lupauksille pitää antaa jonkinlainen selitys. Usein selitys osoittautuu epäuskottavaksi tai -kiinnostavaksi ja saattaa pilata otteessaan pitäneen kokemuksen täysin. Stranger Things ei ole samaa maata, vaan onnistuu yliluonnollisia kierroksia lisätessäänkin säilyttämään uskottavuutensa.

Erityiskiitos annettakoon sarjan lapsinäyttelijöille, jotka onnistuvat omilla persoonillaan tuomaan huomattavaa lisäarvoa sarjalle. Toisesta tuotankokaudesta julkaistiin juuri traileri ja samalla saatiin odotettu tieto sarjan jatkosta.

Netflix, IMDb arvosana: 9,1/10

The Get Down

Jos hip hopin syntytarina kiinnostaa, on Netflixin The Get Down juuri oikea sarja sinulle. Muun muassa Romeon ja Julian sekä Moulin Rougen tehnyt australialaisohjaaja Baz Luhrmann on tuottanut minisarjan ja ohjannut sen ensimmäisen osan. Musikaaleihin erikoistuneen kaverin tyylitaju ja estetiikka on päästetty toden teolla valloilleen 1970-luvun Bronxin kuvauksessa. Räppiuskottavuutta sarjalle tuo toinen tuottaja, juuri Tampereen Blockfesteillä vieraillut Nas, joka vastaa myös sarjassa kuultavista riimeistä.

The Get Down yhdistää hip hopin perimätiedon fiktiiviseen tarinaan kaveriporukasta, joka kiinnostuu uudesta kulttuurimuodosta. Vuoden 1977 Bronxissa kytee nimittäin kahden levysoittimen, mikrofonin ja spraykannujen varaan rakennettu vallankumous, joka on syöksemässä hikiset discoillat osaksi menneen talven lumia. Kaupunginosassa vaikuttaa muutamia “suurmestareita”, kuten Kool Herc ja Grandmaster Flash, jotka onnistutaan tuomaan esiin juuri oikeanlaisessa myyttisessä valossa.

The Get Down ei keskity kertomaan hip hopin tarinaa insinöörimäisen tarkasti juuri, miten se meni, vaan nostaa keskiöön tunteen ja tyylin sekä ne hahmot, jotka ovat vastuussa koko maailman valloittaneen kulttuurimuodon ensiaskeleista.

Netflix, IMDb-arvosana: 8,6/10

The Night Of

The Night Of on sarja, joka nimensämukaisesti rakentuu yhden, painajaismaisen yön ympärille. Painajaismainen se on pakistanilaistaustaisen Nazin kannalta, joka joutuu yön päätteeksi pidätetyksi ja syytteeseen murhasta.

Naz on sarjan keskeisin hahmo, mutta sarja keskittyy kuvaamaan oikeusprosessia eri näkökannoilta. The Night Of onnistuu luomaan käsityksen siitä, miten eri näkökulmista esimerkiksi syyttäjä ja puolustusasianajajat työtään tekevät tai miten syytetyn perheen ja itse syytetyn psyyke kestää rajussa pyörityksessä.

Nazia näyttelevä Riz Ahmed hoitaa hommansa mallikkaasti, mutta näyttelijäntyön suhteen kiinnostavimmat roolit löytyvät John Turturrolta ja Bill Campilta. Turturro on järkyttävän jalkahilseen kanssa kamppailesta asianaja John Stone, jota elämä potkii päähän, mutta mies ei pysty luopumaan empatiastaan ja Camp puolestaan kova, tulevia eläkepäiviään pelkäävä komisario Box.

HBO Nordic, IMDb-arvosana: 9,0/10

Mr Robot

Mr Robot kertoo tarinaa synkästä hakkerista Elliot Aldersonista, joka tekee päivätyötään kyberturvayhtiössä ja painii masennuksensa kanssa. Kaiken harhaisen paranoian keskellä hän törmää salaperäisen hakkeriryhmän johtohahmoon, jonka kautta Elliotille avautuu mahdollisuus tehdä maailmasta parempi paikka. Analogia on tuttu lukuisista supersankaritarinoista: päivisin hoidetaan normiduunit ja öisin hypätään sankarin rooliin. Elliotin supervoimat ovat hänen hakkerointikykynsä, joiden avulla hän voi hyökätä isompien kimppuun.

Kehutusta pilottijaksosta lähtien sarja ottaa käsittelyyn suuria teemoja, kuten meneillään olevan digitaalisen vallankumouksen, ihmisten kulutusorjuuden ja suuryritysten rahanhimon. Sarjaa on kiitelty siitä, että se ottaa tekniset yksityiskohdat tosissaan ja ne kestävät asiaan perehtyneidenkin lähemmän tarkastelun. Osa epäili, että sarjan välillä varsin tekniseksi yltyvä kielenkäyttö karkottaisi suuret yleisöt sen kimpusta, mutta loppujen lopuksi ne vain lisäävät uskottavuutta. Juuri tämän ansiosta Mr Robot onnistuu opettamaan katsojaansa haktivismin todellisesta luonteesta maailmassa, jossa Anonymous-hakkereiden, Edward Snowdenin, Aaron Swartzin ja Julian Assangen kaltaiset hahmot eivät ole kuvitelmaa vaan todellisuutta.

HBO Nordic, IMDb-arvosana: 8,8/10

1 kommentti

joytaylor

6.7.2018 06:07

Analogia on tuttu lukuisista supersankaritarinoista: päivisin hoidetaan normiduunit ja öisin hypätään sankarin rooliin.!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi