Aikakone: "Vuosi -95 oli vaarallinen keikkavuosi"

Bändi muisteli kahden vuosikymmenen takaista elämää ja lähetti viestin nykypäivän musiikkia hallitseville.

Aikakoneen jäsenet Sani, Alex, Jasmin ja Maki.
Aikakoneen jäsenet Sani, Alex, Jasmin ja Maki. Kuva: Yasmina Bendris

Suomen tunnetuimpiin europop-yhtyeisiin lukeutuva Aikakone on vaikuttanut musiikillaan jo kahden vuosikymmenen ajan. Yhtyeen ensimmäinen albumi Tähtikaaren taa (1995) myi nelinkertaista platinaa ja sai koko Suomen sekaisin.

Kokoonpano ilahdutti fanejaan viime viikonloppuna We Love the 90's -festivaaleilla Helsingissä. Keikalla soi nelikon suosituimmat kappaleet, lukuunottamatta Keltainen toukokuu -kappaletta, joka fanien pettymykseksi jäi kokonaan soittamatta. Bändi pahoitteli, ettei odotettua hittibiisiä ehditty soittamaan.

Keikan jälkeen City tapasi bändin jäsenet Sani Aartelan, Maki Kolehmaisen, Alex Ojastin, sekä Jasmin Hertzbergin, joka täytti bändiin syntyneen tyhjän paikan vuonna 2013.

Kysyimme Aikakoneelta, mitä he ajattelevat 90-luvusta tänäpäivänä. Yksi vahvoista muistoista siltä ajalta olivat kännykät. Siihen aikaan oli siistiä kun toisilla oli simpukka, toisilla banaani, kolmannella iskunkestävä halko. Nykyisin älypuhelimet näyttävät hyvin samoilta.

"Uusi kännykkä oli aina todella kova juttu. Näpräsimme niitä niin, että ne kiellettiin studiolla", sanoo Alex.

Mainitsemisen arvoiseksi nousivat myös Adidaksen kolmiraitahousut ja vyölaukut, erityisesti farkkukankaiset vyölaukut. Bändin kappaleiden säveltäneelle Makille jäi 1990-luvusta mieleen ihmisten erilainen sosiaalinen käyttäytyminen.

"Hyvin harvoin huudeltiin törkyjä tai tappouhkauksia. Sellaisesta sai ennen sakot. Nyt sitä tehdään kaikkialla, esimerkkinä internetissä trollaaminen. Ennen mietittiin enemmän mitä suustaan päästettiin. Ärsyttää, että nykyään vittuilu on sallittua lähes kaikkialla", sanoo Maki.

Myös Sanilla oli aiheeseen sanottavaa:

"Yhdyn Makin mielipiteeseen ja lisäksi haluan sanoa isoimmille levy-yhtiöille, että katsokaa nyt hyvänen aika mitä julkaisette. Kyllä varmasti on muitakin keinoja ilmaista, että on erikoinen ja magee artisti tai bändi, kuin kiroilu ja huono käytös. Siinä on tapahtunut muutos 20 vuodessa. Jälkikasvu imee kaiken", sanoo kuusivuotiasta tyttöä kasvattava Sani.

Aikakoneen kulta-aikana muoviset housut olivat kovaa huutoa, mutta kaikesta löytyy, ikävä kyllä, haittapuoli. Hienovaraisuuden lisäksi 90-luku toi Sanin mieleen pahat hajut.

"Haisevat housut! Sanin haisevat housut, kirjoittakaa ylös. Samoilla housuilla vedettiin monta kesää ja talvea, ja ai että ne haisivat. Kylmään autoon kun hyppäsi hikisillä housuilla, niin pohti, meinaako tälläisessä elämässä pysyä terveenä", Sani naurahtaa.

"Voisi siis sanoa, että tytöt olivat kauniita, mutta haisevia", vitsailee Maki nauraen.

Suomea masensi 1990-luvun alussa talouskriisi. Musiikki on kautta aikojen tuonut lohtua ja niin sanottua pakotietä arjen huolista. Laman aikana Aikakone kirjoitti ensimmäisiä kappaleitaan ja bändi kertoo omien kappaleidensa olevan enemmänkin tarinoita, joihin voi uppoutua. Aikakone nousi suureen suosioon juuri oikeaan aikaan, kun lama oli selätetty ja Suomen talous oli jälleen nousussa.

"Se vuosikymmen oli erittäin hauskaa aikaa kaikesta huolimatta. Muistan erityisesti vuoden -94, kun Nokia lähti nousuun ja ihmiset olivat iloisia. Aika vähän loppujen lopuksi on mitään huonoja muistoja siltä ajalta", sanoo Alex.

Bändi kertoo etenkin vuoden 1995 olleen raju keikkavuosi. Ensimmäisenä vuotena bändi veti yli 400 keikkaa ympäri Suomea. Keikoilla riehuttiin ja turva-aitojen yli kiivettiin. Muutamilla keikoilla syttyi joukkotappeluitakin. Kadulla tähdet eivät saaneet rauhaa, kun ihmisiä kerääntyi jonottamaan nimikirjoituksia. Olivathan he sen verran kova setti.

"Silloin oli jopa vaarallista keikkailla. Onneksi se on nyt ohi ja yleisö rauhallisempi", Sani huokaisee.

"Oli pelottavaa, kun tytöt lähtivät laumassa juoksemaan perään. Nyt osat ovat toisinpäin", Alex naurahtaa.

Aikakone julkaisi kuudennen studioalbuminsa 2.0 viime vuonna, jolloin vietettiin bändin 20. juhlavuotta. Yhtyeen vanha jäsen Heidi "Vera" Puurula vaikuttaa nykyisin Kuulas-kokoonpanossa, joka julkaisi ensimmäisen albuminsa viime toukokuussa.

Alex Ojasti.
Alex Ojasti. Kuva: Yasmina Bendris

Sani Aartela.
Sani Aartela. Kuva: Yasmina Bendris

Maki Kolehmainen.
Maki Kolehmainen. Kuva: Yasmina Bendris

Jasmin Hertzberg.
Jasmin Hertzberg. Kuva: Yasmina Bendris

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi