Hannu Huhtamo maalaa valolla taianomaisia taideteoksia

Valomaalaus on tarkkaa työtä, mutta sen arvoista.

Helsinkiläinen taiteilija Hannu Huhtamo luo kameran pitkää valotusaikaa käyttäen upeita kuvia, jotka ovat keränneet huomiota maailmalla. Alkuperäiseltä koulutukseltaan Huhtamo on muusikko ja törmäsi valomaalaukseen sattumalta noin kahdeksan vuotta sitten.

 

A post shared by Hannu Huhtamo (@hannuhuhtamo) on

“Ystäväni valokuvissa abstraktit valojuovat piirtyivät urbaanien maisemien päälle ilman että tekijä itse näkyi ollenkaan kuvassa. Siinä oli jotain taianomaista ja innostuin välittömästi aiheesta niin paljon, että hankin itsellenikin järjestelmäkameran. Seuraavat kuukaudet kuluivatkin joka yö erilaisten valomaalauskokeilujen parissa tutkimalla millaisia valojuovia voi saada aikaiseksi erilaisia valonlähteitä käyttämällä”, Huhtamo kertoo.

 

A post shared by Hannu Huhtamo (@hannuhuhtamo) on

Huhtamon valokuvien tekeminen vie aikaa, mutta välillä onnistunut kuva saattaa syntyä improvisoimalla ja kokeilemalla. Hän tekee jonkin verran pohjatyötä ja käy esimerkiksi tutustumassa kuvauskohteeseen jo ennakkoon. Huhtamo pohtii, millainen valohahmo paikkaan sopisi ja yrittää löytää sieltä mielenkiintoisia yksityiskohtia.

 

A post shared by Hannu Huhtamo (@hannuhuhtamo) on

“Valotusajat vaihtelevat kolmesta viiteentoista minuuttiin Jos valohahmossa on paljon yksityiskohtia ja joudun käyttämään useita eri valonlähteitä piirtämisessä niin se luonnollisesti lisää valotusaikaa ja myös mahdollisuus epäonnistumiseen kasvaa samalla”, hän sanoo.

 

A post shared by Hannu Huhtamo (@hannuhuhtamo) on

Taiteilija on inspiroitunut alan pioneerien, kuten Eric Stallerin töistä. Kun Huhtamo aloitteli valomaalausta yksi tärkeimmistä foorumeista oli Flickr-sivuston Lightjunkies-ryhmä, jossa valomaalausta harrastavat valokuvaajat jakoivat hyvässä hengessä kuviaan ja omia kokemuksiaan eri valomaalaustekniikoiden käyttämisestä.

 

A post shared by Hannu Huhtamo (@hannuhuhtamo) on

“Edelleen itsekin seuraan muiden valomaalaajien töitä aktiivisesti pysyäkseni kärryillä missä mennään. Aktiivisten harrastajien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti verrattuna siihen mitä se aiemmin oli. Taso maailmalla alkaa olemaan melko kova", Huhtamo kertoo.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi