Jos laki ei estä sinua käyttämästä Uberia, näillä keinoilla et kelpaa enää kyytiin

Uber on linjannut palvelulleen järjestyssäännöt, joita rikkoessa voi tulla blokatuksi palvelusta ikuisiksi ajoiksi.

Kuva: Kaspars Grinvalds / Fotolia

Taksipalvelu Uber on ollut kiistellyssä asemassa Suomessa. Vaikka toiminta leimattiin laittomaksi, silti se on ollut koko ajan käytössä. Useita Uber-kuskeja on tuomittu sakoilla ja ainakin yhden tuotot on määrätty valtiolle. Uberin tarjoama kyytien välittäminen ei itsessään ole laitonta Suomessa, mutta ammattimaisen taksitoiminnan harjoittaminen ilman taksilupaa on.

Keväällä liikenneministeri Anne Berner linjasi Uberille pelisäännöt. Jos Bernerin esitys menee läpi, pienimuotoinen yksityinen kuljetuspalvelu sallitaan tiettyyn pisteeseen asti. Eli toisin sanoen ylittäessään 10 000 euron vuosituottorajan toiminta vaatii jo taksiluvat. Uberin Suomen maajohtaja Joel Järvinen oli tyytyväinen Bernerin esitykseen. Mutta niin kuin kaikelle, asialle löytyy pieni porsaanreikä: museokilvissä olevaan autoon ei taksiliikennelain mukaan tarvita taksilupaa. Museoautoksi hyväksytään yli 30 vuotta vanha auto, joka on erikseen katsastettu museoautoksi.

Jos laki ei estä sinua käyttämästä Uberia, niin Uber voi tehdä sen itse. Palvelun sivulla on listattu järjestyssäännöt, joiden mukaan autoissa tulee käyttäytyä tai asiakkuus voidaan irtisanoa. Tässä viisi syytä, joilla voit tulla blokatuksi Uber-palvelussa for good.

1. Seksin harrastaminen Uber-autossa. Jos harrastat seksiä (Uber-kuskin tai) toisen matkustajan kanssa, et ole enää tervetullut Uberin kyydeille. Joten koitetaanpas malttaa päämäärään asti, niin saat kyytejä on tarjolla jatkossakin. 

2. Aseeksi leimatun tavaran tuominen autoon, kuljettajan tai kanssamatkustajan satuttaminen. Suomessa on turvallista elää  ja turvallisuus kuuluu myös Uber-autoihin. Kukaan ei pidä väkivallasta – paitsi ehkä englantilaiset futishuligaanit.

3. Lain rikkominen autossa ollessasi. Eli jos aiot ryöstää pankin, niin älä ainakaan käytä Uberia pakokyytinä. Se nimittäin jää todennäköisesti viimeiseksi kyydiksesi.

4. Auton vandalisointi. Jos rikot auton irtaimistoa, oksennat tai pissaat allesi, on suhteesi Uberin kanssa poikki. Jokaiselle matkustajalle halutaan tarjota mieluisa kyyti, joten auto täytyy aina jättää siistiin kuntoon seuraavalle kyydittävälle.

5. Kuskin stalkkaaminen. Kuskeille voi laittaa suoraa viestiä, mutta asiaton yhteydenotto on häirintää. Uberin mukaan on tapauksia, joissa asiakkaat ovat saapuneet kuskinsa kotiovelle. Ei kiva.

1 kommentti

TaksiKari

9.12.2016 21:36

Muuten kiva juttu, mutta kuulu faktantarkastus voisi parantaa laatua. Politiikka on muutakin kuin urbaaneja huhuja. Tuota 10k ei esitetty lopulta lainkaan ja asia on haudattu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi