Kierrätetty Helsinki, osa 7: Aino Toiviainen-Koskinen

"Tyhjillään olevia tiloja ei ihan aiheestakaan välttämättä haluta mainostaa ulospäin, esimerkiksi ilkivallan uhan vuoksi."

Aino Toiviainen-Koskinen.
Aino Toiviainen-Koskinen. Kuva: Jakke Nikkarinen

Juttusarja Kierrätetty Helsinki käsittelee Helsingissä sijaitsevien vanhojen ja arvokkaiden kiinteistöjen tulevaisuutta, niiden nykyistä käyttöä sekä tiukkoja säännöksiä koskien vanhojen tilojen hyödyntämistä helsinkiläisten päättäjien, kulttuurivaikuttajien ja kaupunkiaktiivien näkökulmasta.

Juttusarjaan on haastateltu:


Aino Toiviainen-Koskinen, Toiminnanjohtaja Oranssi ry:

"Yhteistyö on toimintamalleista hedelmällisin. Harmittavan usein keskustelun avaaminen esimerkiksi kaupungin kanssa voi kuitenkin olla toimijoille enemmän kuin haastavaa jo sen vuoksi, ettei tiloista vastaavia henkilöitä ole helppo tavoittaa. Tällöin tilan rauhanomainen ja hallittu valtaaminen voi parhaimmillaan toimia väylänä aloittaa yhteistyöneuvottelut. Joskus se voi olla ainoa tapa herättää tilan omistaja toimimaan tilan käyttöön saattamiseksi. Oranssi on vallannut tai ottanut omakseen purku-uhan alaisia tiloja, ja toiminta on aina aloitettu tilojen siivoamisella ja tilojen kunnostamisella. Tarkoituksena on aina ollut näyttää tilojen mahdollisuudet, löytää kaupungin kanssa yhteistyömalleja ja herättää keskustelua. Tärkeimpänä lähtökohtana on tietenkin tilojen käyttöönotto.

Tyhjillään olevia tiloja ei ihan aiheestakaan välttämättä haluta mainostaa ulospäin, esimerkiksi ilkivallan uhan vuoksi. Tästä johtuen esimerkiksi kulttuurikäyttöön soveltuvat tilat jäävät pimentoon ja niiden potentiaali käyttämättä. Avoimuuden lisääminen eli tyhjistä tiloista puhuminen ja niistä tiedottaminen toisivat kaupunkiin sen kaipaamaa pop-up -kulttuuria, vaikka tilat eivät taipuisikaan pitkäaikaisten projektien käyttöön.

Suvilahti ja Teurastamo ovat hienoja esimerkkejä siitä, kuinka muuhun käyttöön suunnitellut tilat voivat taipua vaikka mihin, jos niiden mahdollisuuksiin uskotaan myös kaupungin taholla ja niiden kunnostukseen halutaan panostaa. Suvilahden teräksinen kaasukello hitsattiin taas umpeen viime viikonloppuna, vaikka näkisin sen mielelläni käytössä sen ainutlaatuisen interiöörin vuoksi. Kaupungin tulisi rohkeasti luottaa kaupunkilaisiin ja heidän pyrkimyksiinsä tehdä kaupungista näköisensä, ja muovautua virastotasolla sellaiseksi, että sitä on helppo lähestyä."


Juttusarjan tuottanut Studio Skaala on toiminut vuodesta 2000 lähtien VR:n konepajalla Helsingin Vallilassa. Uuden kaavan mukaan on vaarana, että pienet luovat toimijat joutuvat lähtemään suurten tieltä. Yhteistyössä suunnittelutoimisto Måndagin kanssa Skaala haluaa herättää keskustelua siitä, miten Helsingissä tiloja voitaisiin käyttää luovasti eri tahojen välillä ja miksi on tärkeää pitää päätösprosessit avoimina.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi