Nuoriso muuttaa vanhusten palvelutaloihin

Tavoitteena on saada jokaiselle hel­sin­ki­läiselle nuorelle mah­dol­lisuus omaan kotiin 2018 mennessä.

Kuva: De Visu / Fotolia

Helsingin nuoriasiainkeskuksen Oman muotoinen koti -hanke sai alkunsa vuonna 2014 Kontulan nuorisotalossa, jossa nuorten asumistilanne huolestutti. Hankkeen tavoitteena on saada jokaiselle helsinkiläisnuorelle koti vuoteen 2018 mennessä.

Kokeilutyyppinen projekti koostuu ammattihenkilökunnasta ja nuorista helsinkiläisistä, jotka ovat mukana ideoimassa ja etsimässä ratkaisuja. Yhtenä tavoitteena on ratkaista, kuinka tyhjiä tiloja saataisin asumiskäyttöön niin, että jokainen osapuoli hyötyy.

Viime kesäkuussa käynnistettiin kokeilu, jossa nuoria asutettiin Vartiosaaren huvilaan. Vuokraa ei peritty, vaan korvaus suoritettiin erilaisilla saaren kunnostustöillä. Kokeilu kesti elokuun puoliväliin saakka ja kausiasumiskokeilua jatketaan tänä kesänä.

Tämän vuoden alussa aloitettiin kokeilu, jossa nuoria asutettiin Laajasalon palvelutaloon. He sitoutuvat viettämään tietyn tuntimäärän viikossa vanhusten parissa ja vastineeksi he saavat asua palvelutalossa alennetulla vuokralla.

Seeker Network julkaisi Facebookissa videon, jossa Jonatan Shayan, 19, ja Emil Bostrom, 24, asuvat Laajasalon Rudolf-palvelutalossa. He kuvailevat toimintaa hyväksi ja antoisaksi. Vanhukset hyötyvät nuorisosta ja saavat erilaista seuraa.

"Se on kuin asuntola, mutta asukkaat ovat nuorien sijasta vanhoja", sanoo Bostrom videolla.

"Tärkeää on ymmärtää, että nuorten asunnottomuus ei ole pelkästään kadulla asumista. Se on myös kavereiden sohvilla yöpymistä tai sitä, ettei lapsuuden kodista pääse taloudellisista tai muita syistä johtuen muuttamaan eikä sitä kautta itsenäistymään", kertoo Oman muotoinen koti -hankkeen projektipäällikkö Miki Mielonen.

Toiminnan kotisivuilla voi hakea asumiskokeiluihin ja sivuilta löytyy myös kokeilussa olevien nuorten blogeja.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi