Seuramiehenä tunnettu runoilija Eino Leino jäi lopulta yksin

Joukko eturivin kirjailijoita etsii Eino Leinoa tänään Teurastamon kesätapahtumassa.

Kuva: Wikimedia Commons

Eino Leino (1878-1926), suomalaisen kirjallisuuden kristallikivi. Tänään vietetään hänen merkkipäiväänsä, 6. heinäkuuta, joka tunnetaan myös runon ja suven päivänä.

Eino Leino kirjoitti monipuolisesti niin näytelmiä, runoteoksia kuin proosaakin. Hän rakasti tulisesti isänmaataan. Kiivaana yhteiskunnallisena keskustelijana tunnettu Eino Leino toimi myös kriitikkona ja lehtimiehenä, joka ei pelännyt puhua ääneen. Hän oli todellinen seuramies, joka hallitsi niin kirjallisen kuin suullisen sanailun, mutta rakkaudessa hän ei pärjännyt.

Panu Rajalan kirjoittamasta Eino Leinon elämäkerrasta (Virvatuli  Eino Leinon elämä, 2017) käy ilmi, että suuren runoilijan elämänhallinta puuttui täysin. Kotona häntä näkyi harvoin, vaikka hän oli naimisissa. Naisia hän viehätti kovasti, mutta lopulta hänen intiimit suhteensa jäivät vähäisiksi ja etäisiksi. Eino Leinon ja runoilija L. Onervan vivahteikas rakkaussuhde muistetaan parhaiten. Se oli täynnä turbulensseja, mutta myös aitoja tunteita.

Kirjailija laittoi kaiken energiansa ja elämänsä – lopulta myös terveytensä – kansakunnan asian ajamiseksi, ja kirjalliseen työhönsä. 

Oli aika, kun suuria aioin,
maat taivaiksi unelmoin.
Nyt istun ma yksin, yksin,
näin päiviä viettää voin. 

Itsensä hengiltä juonut boheemi runoilija kuoli vain 47-vuotiaana. Suvaitsevaisuutta ja yhtenäisyyttä korostavan rauhanmiehen viimeiset vuodet kääntyivät menneiden vuosien arvostukseta resuisena katujen kiertelyyn, jonka mieltä varjostivat sisällissodan traumat ja pettymykset.

Lauri Leppäsen veistämä Eino Leino -patsas Esplanadin puistossa.
Lauri Leppäsen veistämä Eino Leino -patsas Esplanadin puistossa. Kuva: Flickr

Teurastamolla nähdään tänään liuta suomalaisia kirjailijoita, jotka pohtivat, missä mahtaa luurata nykypäivän Eino Leino. Hänen teoksensa nostattavat edelleen suuria tunteita: häntä muistellaan ja lainataan. Hän patsastelee Esplanadin puistossa paraatipaikalla.

Radio Helsingin kirjailijapaneelissa Teurastamolla kirjailija ja rock-muusikko Kauko Röyhkä, teoksensa "O" myötä julkisuuteen singahtanut Miki Liukkonen sekä debyyttikirjansa julkaissut Ann-Mari Leinonen ovat kirjallisuuspäivän vieraina.

Teurastamon pihalta löytyy lisäksi levykauppiaita ja divareita juhlistamassa Eino Leinon päivää.

Jos Eino Leino ei voisi vähempää kiinnostaa, letkeästä kesätapahtumasta löytyy myös Ruffle Armyn saippuakuplapaja.

Kirjailijapaneeli klo 19.30 – 20.30. Teurastamo, Työpajankatu 2.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi