Ydinvoimalahankkeen vastustajat protestoivat Tšernobylin muistopäivänä

Protesti käytiin Fennovoima-Rosatomin työmaalla Pyhäjärvellä.

22. huhtikuuta Hanhiniemellä
22. huhtikuuta Hanhiniemellä

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta on nyt kulunut 30 vuotta. Sitä muistaen Fennovoima-Rosatomin ydinvoimalahankkeen vastustajat ja rauhanaktivistit järjestivät tempauksen, joka vyöryi Fennovoima-Rosatomin työmaa-alueelle Pyhäjärven Hanhiniemellä. Osallistujia oli toista sataa. Mielenosoittajat haluavat muistuttaa, että myös Tšhernobylin onnettomuusvoimala oli Rosatomin edeltäjän (Venäjän liittovaltion ydinvoimaministeriön) rakennuttama.

"Rosatom on ydinalan ainoa toimija, jonka tuotevalikoimaan kuuluvat sekä ydinaseet että ydinvoiman siviilisovellukset. Lähes 40 prosenttia yhtiön työntekijöistä toimii ydinaseiden parissa", sanoo Pyhäjoen protestileirin edustaja Matti Korhonen.

Mielenosoittajat kiipesivät koneiden päälle ja kävivät käsiksi niiden rakenteisiin. Ainakin kaksi työkonetta on blokattu toimistaan. Tempaus tuotti tulosta, sillä tietojen mukaan kaikki työt ydinvoimalan työmaalla on keskeytetty. Fennovoima kiistää väitteet.

Paikan päällä ollut Ylen toimittaja Hanna Hantula raportoi twitterissään tunnelman olleen rauhallinen lukuunottamatta aktivistien fuck the police -huudahduksia. Väkivallattomassa kansalaistottelemattomuustempauksessa poliisi teki muutamia kiinniottoja ja käytti pippurisuihketta, jolle Hantulakin altistui.

Tempauksessa ei kohdistettu väkivaltaa poliisiin,  mutta yhteen poliisiajoneuvoon on kajottu. Mielenosoittajat ilmoittivat teon olevan "kansalaispalautetoimenpite väkivallattomien mielenosoittajien vahingoittamisesta etälamauttimella ja OC-kaasulla". Tällä viitataan 14. huhtikuuta tapahtumiin, joissa kolme ympäristösaktivistia kiipesi aidan yli työmaalle protestoimaan. Aktivistit estivät Fennovoima-Rosatomin työmaalla kahden kaivinkoneen toiminnan lukittautumalla niiden rakenteisiin. Kolmas mielenosoittaja kiinnittyi kaulastaan kaivinkoneeseen u-lukolla, jolloin poliisi käytti etälamautinta lopettaaksen aktivistin toiminnan.

Tällä viikolla on Stop Fennovoima -liikkeen järjestämä Reclaim the Cape -Niemi Haltuun -toimintaviikko, jossa kokeillaan Euroopassa käytettyjä väkivallattomia mielipideilmaisukeinoja. Toimintaviikko on tapahtumamallina yhdistelmä käytännön taitoja jakavia työpajoja, teemaa käsitteleviä luentoja ja suoraa toimintaa.

"Katsomme, että poliisin varustelutaso puhuu omaa kieltään siitä, kuinka tärkeä tämä työmaa jollakin mittarilla on. Toivottavasti emme kohtaa tilannetta, jossa poliisitoimeen kohdistuu epäilyjä Fortumin tapauksen kaltaisesta painostuksesta", Reclaim the Cape -viikon mediatiimin Venla Simonen sanoo.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Alue on ollut avoinna vierailijoille vuodesta 2000, jolloin voimalan viimeiset reaktorit sammutettiin. Voimala oli käytössä vielä 15 vuotta onnettomuuden jälkeen ja siellä työskentelee edelleen yli 2000 ihmistä.

Katso miltä Tšernobylissä tänä päivänä näyttää: 10 matkakuvaa ihmisen hulluudesta.

3 kommenttia

poliisi=ystävä

26.4.2016 16:47

Pellet.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jorma atomi

29.4.2016 08:27

Hyvin tähdätty laukaus 9mm virka-aseella väkivallattoman mielipiteenilmaisijan polveen voisi muistuttaa juuri sopivasti lopouelämän ajan väkivallattoman mielenilmaisun ja kansalaistottelemattomuuden seurauksista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Häiriköt koppiin

4.5.2016 15:07

"Paikan päällä ollut Ylen toimittaja Hanna Hantula raportoi twitterissään tunnelman olleen rauhallinen"
Aluksi se olikin, sitten etukäteen suunnitellun mukaisesti uhkailtiin ja kivitettiin poliisia. Poliisiauton tuleen sytyttämisen mellakoijat tunnustivat ihan itse olevan kosto poliisille. Alempana linkki Ylen toimittaja Ari-Pekka Sirviön kirjoittamaan juttuun.

"Katsomme, että poliisin varustelutaso puhuu omaa kieltään siitä, kuinka tärkeä tämä työmaa jollakin mittarilla on."
Se kieli sanoo, että tavallinen päivä ja lait koskevat kaikkia. Reinikaisilla on aina mukanaan kaasua ja sähköä. Isomman anarkolauman häiriköidessä autosta otetaan tietysti esille isompi kaasusumutin, että kaikille riittää kunnolla paprikaa.

"poliisiajoneuvoon on kajottu. Mielenosoittajat ilmoittivat teon olevan --- kansalaispalautetoimenpite väkivallattomien mielenosoittajien vahingoittamisesta"
Anarkopaska valehtelee, kuten aina.

http://yle.fi/uutiset/ydinvoimavastustajien_otteet_kovenevat_pyhajoella__poliisiauto_sytytettiin_tuleen/8844891

"Alun perin rauhanomaiseksi mielenilmaukseksi väitetty aktivistien mielenosoitus Pyhäjoen ydinvoimalan rakennustyömaalla on muuttunut väkivaltaiseksi. Mielenosoittajat sytyttivät poliisiauton tuleen torstaina iltapäivällä.
--
Aktivistit heittelivät poliisia myös kivillä. Henkilövahingoilta on toistaiseksi säästytty poliisin turvavarusteiden ansiosta. Poliisi on ottanut kivien heittäjiä kiinni.
– Näyttää siltä, että kyseessä ei ole enää mikään paniikissa reagointi, kuten mielenosoittajat ovat toimintaansa aikaisemmin selttäneet, vaan väkivalta on suunnitelmaillista ja siihen on valmistauduttu, toteaa ylikomisario Veijo Alavaikko Oulun poliisista."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi