"Kaupunki on kohtaamista varten"

Uusi tapahtuma Lähiöfest2017 virittää keskustelua Helsingin lähiöiden tulevaisuudesta ja haluaa tuoda kaupunkilaiset yhteen.

Kuva: Tuomas Puikkonen / Flickr

Levottomuuksia, alkoholia, väkivaltaa, huumeita…. Lähiöihin liitetyt kielteiset mielikuvat istuvat tiukassa, vaikka työtä lähiöiden voimaannuttamiseksi on jo tehty. Uusi aloite pyrkii murtamaan stereotypioita.

Syyskuun lopussa järjestettävä Lähiöfest2017 tuo tasavallan eri toimijat yhteen lähiöiden tulevaisuutta koskevaan keskusteluun. Mukaan osallistumaan on kutsuttu asiantuntijapuheenvuorojen lisäksi kaikki — myös kaupunkilaiset voivat ilmoittaa mukaan oman tapahtumansa. Festivaali haluaa nostaa lähiöt valokeilaan ja käynnistää keskustelua muuttuvasta kaupungista. Ohjelmistossa on luvassa lisäksi kivaa yhdessäoloa, kuten pop up -ravintoloita, naapurustojuhlia, musiikkia, esityksiä ja yöskeittausta.

Lähiöt herättävät edelleen monessa kaupunkilaisessa mielleyhtymiä turvattomuuteen, levottomuuteen ja sosiaalisiin häiriöihin. Vaikka pääkaupunkiseudun lähiöissä ilmenee selkeästi muuta seutua enemmän työttömyyttä ja köyhyyttä, tuore Helsingin yliopistossa tarkistettu väitöstutkimus kuitenkin osoittaa, että lähiöihin liitetyt vahvat negatiiviset mielikuvat ovat osittain liioiteltuja.

Teemu Kemppaisen väitöskirjasta käy ilmi, että lähiöiden yleisestä huonosta maineesta huolimatta niiden asukkaat eivät itse juuri kohtaa häiriökäytöstä muilla kaupunkimaisilla asuinalueilla asuvia useammin. Kemppainen on tutkinut erityisesti 1960- ja 1970-luvuilla rakennettuja kerrostalolähiöitä. Lähiöidenkin välillä on suuria eroja, ja sosiaalinen huono-osaisuus näkyy erityisesti vuokravaltaisilla alueilla, etenkin jos niissä on paljon kaupungin vuokra-asuntoja. Tutkimus perustuu alueiden asukkaiden omiin tuntemuksiin ja havaintoihin sekä rekisteritietoihin. 

Täydennysrakentamisen lisäksi tilanne kohentuu parantamalla muun muassa lähiöiden fyysistä viihtyvyyttä ja luomalla keskusteluyhteyksiä. Tukemalla asukasyhteisöjä voidaan parantaa asukkaiden hyvinvointia ja tehdä lähiöistä entistä tasaveroisempia kantakaupungin kanssa.

Tähän myös Lähiöfest2017 pyrkii.

Lähiöfest2017 järjestetään 25.9.–1.10. Festivaalin tapahtumalähiöitä ja -kaupunginosia ovat Kannelmäki, Vuosaari, Herttoniemenranta, Kontula, Lauttasaari, Siltamäki, Pohjois-Haaga, Jakomäki, Malmi ja Kalasatama.

Kerro meille, mitä ajatuksia omat hoodisi herättävät vastaamalla alla olevaan kyselyymme!

 
powered by Typeform

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi