Olohuone-salakonsertit tulevat ensi viikolla Helsinkiin

Lähtisitkö keikalle, jonka paikkaa tai esiintyjää et tiedä? Me lähtisimme.

Sofar Sounds -olohuonekeikka New Yorkissa maaliskuussa.
Sofar Sounds -olohuonekeikka New Yorkissa maaliskuussa. Kuva: Sean McGlynn

Kaikki alkoi vuonna 2009 brittibändi Friendly Firesin keikalla Lontoossa, kun kaverukset Rocky Start, David Alexander ja Rafe Offer menettivät hermonsa keikkayleisöön. Ihmiset huusivat, öykkäröivät ja ryyppäsivät, eikä kukaan tuntunut kuuntelevan bändiä, jota olivat muka tulleet katsomaan. Kaverukset päättivät järjestää olohuonekeikan, jonka yleisö keskittyisi musiikkiin. Syntyi Sofar Sounds.

Kuusi vuotta myöhemmin olohuonekeikkoja järjestetään jo lähes 150 kaupungissa ympäri maailmaa. Uusin lisäys kaupunkirepertuaariin on Helsinki, jonka ensimmäinen Sofar Sounds -keikka järjestetään ensi keskiviikkona.

Tyypillisimmillään Sofar Sounds -keikalla on muutamista kymmenistä jopa sataan henkilöä katsomossa. Keikka järjestetään vapaaehtoisen olohuoneessa tai hänen talonsa katolla, eikä kukaan tiedä, kuka esiintyy - ennen kuin keikka alkaa. Sofar Sounds -keikkojen isännöintiin voi ilmoittautua kuka tahansa, joka on valmis lainamaan olohuonettaan, puutarhaansa, studiotaan tai muuta keikalle sopivaa tilaa illaksi. Keikan päivämäärä ilmoitetaan Sofarin sivuilla, ja siellä ihmiset voivat ilmoittautua katsojaksi. Samoilla sivuilla bändi voi myös hakeutua esiintymään. Keikkapaikan tarkka osoite ilmoitetaan yleisölle vasta päivää ennen keikkaa sähköpostitse.

“Homma toimii hienosti joka suuntaan”, Sofar Soundsin Global Community Manager Dean Davis kertoo New Yorkissa. “Bändille järjestetään yleisö, yleisölle järjestetään keikka, porukka on läsnä ja jakaa kokemuksensa sosiaalisessa mediassa, ja silloin sekä Sofar Sounds että bändi saa lisää näkyvyyttä ja yleisö siistin, intiimin keikan.”

Kaikki siis voittavat. Yleisön pääsymaksu toimii lahjoituspohjalta. Suositeltu lahjoitussumma on yleensä 10 euron tienoilla, mutta maksun saa jättää omantunnon mukaan. Helsingin keikoilla yleisössä kiertää hattu, johon rahaa saa syytää, mutta pakko ei ole.

“Osa rahasta menee audio- ja videoporukalle, jotka taltioivat keikan. Bändi saa yleensä valita, ottaako tuotoista palkan vai promovideon. Yleensä bändi haluaa videon”, Davis selittää.

Sofar Soundsin pointti on tuoda kunnioitus takaisin keikoille. Olohuonekeikoilla ei huudeta ja räyhätä kesken show’n, vaan siellä kuunnellaan ja fiilistellään. Tarkoituksena on antaa paikalliselle musiikkiskenelle enemmän valtaa ja keikkoja, joita eivät hallitse levy-yhtiöt tai promofirmat. Järjestäjät tekevät hommaa puhtaasta intohimosta.

Davis kehuu vuolaasti suomalaista Sofar Sounds -porukkaa.

“Helsingin tiimi on mahtava. Missään muualla ei toiminta ole niin hyvin organisoitua.”

Suomessa Sofaria luotsaa vapaaehtoisista koostuva tiimi, kuten muissakin kaupungeissa. Lontoosta alkanut salakeikkakonsepti jalkautuu ympäri maailmaa juuri vapaaehtoisvoimin: ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita musiikista, kuulevat Sofar Soundsista ja ryhtyvät itse järjestämään sitä kotikaupungissaan. Palkkalistoilla firmalla on vain noin 6-7 ihmistä.

“Meillä on yksi tekniikkajäbä. Hän ei varmaan nuku koskaan”, Davis nauraa.

Suuren kysynnän kaupungeissa kuten Lontoossa ja New Yorkissa keikkoja saattaa olla jopa 15 kuukaudessa, mutta pienemmissä kaupungeissa keikkoja on noin kerran kuussa. Niin myös Helsingissä. Homma halutaan pitää intiiminä, ja olohuoneeseen ei yksinkertaisesti mahdu kovin montaa ihmistä. Kaikkien keikkojen ei kuitenkaan tarvitse olla olohuoneissa, Davis kertoo. Hän näkisi mielellään keikan jonkun veneessä tai huvipurrella.

“Sheffieldissä oli yksi keikka lasten museossa. Se oli ihan älytöntä. Lavan taustana oli valtava villamammutti - missä muualla sellaista voisi kokea?”

Helsingin ensimmäinen Sofar Sounds -keikka 10. kesäkuuta. Tulevat keikat ilmoitetaan Sofar Soundsin sivuilla.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi