Tänään vietetään maailman hedelmä- ja kasvispäivää: 6 vinkkiä, joilla lisäät vihanneksia ja hedelmiä ruokavalioosi

Kasvikset ja hedelmät ovat hyväksi paitsi ihmisille, myös ympäristölle.

Kuva: Kauppapuutarhaliitto

Tänään vietetään maailman hedelmä- ja kasvispäivää. Päivä on järjestyksessään neljäs, ja sen tarkoitus on edistää kasvisten käyttöä ja terveellisiä elämäntapoja. Kasvikset ja hedelmät ovat hyväksi terveydelle, sen tietävät kaikki. Ne ovat myös lihaa ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Kauppapuutarhaliitto kertoo, että tutkimusten mukaan kasvisten, erityisesti vihreiden lehtivihannesten, lisääminen ruokavalioon vähentää ylipainoa ja auttaa painonhallinnassa. Kasvikset sisältävät runsaasti ravintoaineita ja vähentävät tautiriskejä, kuten sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta ja dementiaa. Lisäksi esimerkiksi tomaatti sisältää runsaasti lykopeenia, jonka tiedetään suojaavan niin ikään sydän- ja verisuonitaudeilta ja syövältä.

Tänään, maailman hedelmä- ja kasvispäivänä voimme kaikki ottaa jälleen yhden askeleen lisää kohti kasvis- ja hedelmäpainotteisempaa ruokavaliota. Näillä vinkeillä on terveellisten vaihtoehtojen lisääminen ruokavalioon entistä helpompaa:

Tutki

Kotimaisille kasviksille omistettu nettisivu kasvikset.fi kertoo kasvisten ravitsemustietoa, viljelysinfoja ja jakaa runsaasti reseptejä. Kun inspiraatio on hukassa, turvaudu tähän nettisivuun.

Osta kasviksia ja hedelmiä kotiin

Yksinkertaista, mutta totta: sitä tulee syötyä, mitä kotoa löytyy. Ja jos vihannekset pilkkoo valmiksi napostelukokoisiksi, on niitä entistäkin helpompi nautiskella pitkin päivää. 

Seuraa satokausikalenteria

Satokausikalenteri kertoo, milloin mitkäkin vihannekset ja hedelmät ovat parhaimmillaan. Löydät nettisivulta paitsi tietoa sesonkituotteista, myös ideoita ja reseptejä ruokiin, joita niistä voi valmistaa. 

Lisää kasviksia liharuokiin

Täydennä makaronilaatikkoa tai sämpylätaikinaa porkkanaraasteella tai piilota pinaattia jauhelihapihviin. 

Purista ja blendaa

Marja- ja hedelmäsmoothiet ja mehut ovat sellaisenaankin hyvä ja terveellisiä, mutta niihinkin voi piilottaa vielä lisää kasviksia: porkkanaa, selleriä, punajuurta, kurkkua. 

Mausta

Jos salaatit tai vihannekset eivät maistu, mausta niitä reippaasti: ripaus suolaa, pippuria, öljyä, viinietikkaa, majoneesia tai dippikastiketta tekee ihmeitä.

Maailman kasvis- ja hedelmäpäivä 14.10. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi