Vegemesta

VQ, 7,80 e

  • kuituleipä, vegaaninen soijapihvi, ananas, paahdettu sipuli, valkosipuli, chili, tomaatti, maustekurkku

Söi lihaa tai ei, ihminen tarvitsee proteiineja. Vegaanit ovat löytäneet ratkaisuksi soijan. Markettien eines- ja pakastehyllyt pursuavatkin elintasohippien nakerrettavaksi jos jonkin sortin lihatuotteeksi naamioitua soijanakkosta ja -pihviä. Soija onkin melkoinen jehu kasviksi. Se uhkuu proteiinia, kuituja, rautaa ja vitamiineja. Syy siihen, miksi sen tuotannosta suurin osa syötetään eläimille on kuitenkin selvä: soija ei ole hyvää.

Helsingissä vegaaninen ravintolaruoka on pitkään ollut muutaman paikan harteilla. Yksi niistä, Kallion Vegemesta, avasi hiljattain ovensa myös Pikku-Roballa.

Itse ravintola on pieni, vain yhden pöydän kokoinen, iloisen värikäs ja hieman nuhjuinen. Lista on melko suppea: löytyy savujuustopurilaista ja karrikoiraa. Tilaan kuitenkin talon isoimman pyssyn: VQ:n. Juomaksi mustaseljalimpparia. VQ:n hinta hieman hätkähdyttää, mutta ei aikaakaan, kun talsin Robaa pitkin lämmin läpyskä kädessäni.

Leivänpaahtimella lämpätyt kauraleivänkannikat ovat vaisu esitys. Silti leipä (sillä burgeriksi tätä ei voi oikeastaan kutsua) ei ole täysin ansioton. Paahdettu sipuli ja maustekurkku tuovat häivähdyksen snagaria, eikä kastikkeella ole läträtty liikoja. Soijapihvi on mielestäni maukas. Tarjoan purilaisia rakastavalleni saksanpaimenkoiralleni haukkua ”pihvistä", mutta se kieltäytyy. Todellista lihansyöjää se ei siis kuitenkaan soijalla sumuteta.

Plussat

  • miniterassi
  • rentous
  • kysyntään vastaaminen
  • hyvät limut
  • nopea palvelu

Miinukset

  • arkinen leipä
  • suppea lista
  • nuhjuisuus
  • vähän asiakaspaikkoja
  • kulkureiteiltä sivussa

Käyttäjien arviot

Anna oma arviosi

4 kommenttia

vege_85

16.6.2011 13:10

Aika perus kotikutuinen burgeri, mutta plussaa namista soijaphvistä. Paikalla kolme työntekijää, silti tilauksemme valmistaminen kesti lähemmäs 20min. Tytöt sekoilivat tilausten kanssa ja niiden järjestyksessä, jengi venaili pienessä tilassa ja sateessa ulkona. Vieressä istunut kundi sai vain yhden burgerin, kahden tilaamansa sijasta, samoin herra toisella puolella katseli hermostuneesti kelloonsa, oli ollut jo meitä ennen siellä venailemassa. Kadulta lapannut jengi nappasi mukaansa burgerinsa ennen meitä, joka tietenkin kahta nälkäistä ärsytti vähän. Mielenkiinnolla käydään tsekkaamassa Kallion versio, jospa siellä homma toimisi paremmin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

CrazyCyborg

19.6.2011 17:03

Ihan mukavat sapuskat sinällään, mutta paikkana on todella karu ja ruuhkassa aivan toivotonta olla siellä. Tosin silti siellä on mukavaa käydä paremman tekemisen puuttuessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vegepirkko

19.6.2011 17:09

Pieniä ja pahempia kuin itse tekemät. Liian kalliita laatuun nähden.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TuomasVimma

22.6.2011 12:15

Kirjoitan tänne nyt joutessani, kun sen verran moni on tuosta jutusta kuitannut. Jaksoipa joku lukija oikein kirjoittaa yleisönosastollekin.

Kun lihan laatu on viime aikoina Suomessa tasaisesti laskenut, on pelkästään järkevää siirtyä yhä enemmän kasvisruokaan. Hyvä ja laadukas liha on oikeasti sen hintaista, ettei sitä ole edes järkeä syödä päivittäin läpi aterioiden.

Soijasta valmistetut lihanomaiset tuotteet ovat kuitenkin lähtökohtaisesti perseestä. Soijahampurilainen ei hämää yhtäkään lihansyöjää (oli ravintola-alan ammattilainen tai ei), eikä soijanakkonen "maistu ihan samalta kuin aito nakki". Tietenkään ei. Ihan samalla tavalla kuin porkkanasta ei voi valmistaa sisäfileen makuista, eikä potkasta tomaatin. Eri asiat vain nyt maistuvat eri asioilta.

Vegemestan kohdalla päätin testata usein kuultavaa väittämää siitä, että "jos et tiedä että kyseessä on kasvishampurilainen, kehuisit sitä varmaan maasta taivaaseen". Koska halusin koekaniinini olevan varmasti ennakkoluuloja vailla, valitsin koirani Weissmüllerin, joka on aikuinen saksanpaimenkoira, jonka ruokavalio koostuu pitkälti riisistä, lihasta ja sisäelimistä. Sapuskan sekaan minun on tapana dumpata omien ruokieni ylijäämät.

Weissmüller kieltäytyi edes maistamasta kyseistä hampurilaista. Mainittakoot, että Weissmüllerin lemppareita ovat McDonaldsin euron hampurilaiset. Se siitä, että soija maistuisi millään tavalla lihalta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi