Vuokraisitko liiketilan itsellesi olohuoneeksi? Tälle kaverille Bitcoin Embassy on sellainen

Toimittaja päätti ottaa selvää, mitä erikoisessa liiketilassa Helsingin Eerikinkadulla tapahtuu.

Martin Albert istuu olohuoneensa eteisessä.
Martin Albert istuu olohuoneensa eteisessä.

Astun sisään Eerikinkatu 33:een. Ovi on auki, ja ikkunannurkassa iloisesti hehkuvassa valotaulussa lukee OPEN, mutta sisältä ei kuulu mitään. Eteistila johtaa pimeähköön huoneeseen, josta kajastaa valtavan televisioruudun valo. Telkkarin ääressä isolla sohvalla istunut Martin Albert nousee ylös tervehtimään.

Hänen kasvonsa ovat sellaiset, jotka hymyilevät hiukan koko ajan, vaikka hän puhuisi mistä hyvänsä. Sellaisesta tulee aina hyvälle tuulelle.

Albert on kotoisin Saksasta, ja hän muutti Suomeen työn perässä vuonna 2010. Pari vuotta sitten tiet tyttöystävän kanssa erosivat, ja ennen pitkää Albert päätti muuttaa pienempään asuntoon.

“Minulla oli liian paljon ja liian isoja huonekaluja, joten ajattelin, että vuokraisin itselleni olohuoneen asunnon ulkopuolelta.”

Siis mitä hittoa?

“Joo. Tulin katsomaan tätä tilaa ja arvioin silmämääräisesti, että valtava sohvani mahtuu täydellisesti tähän huoneeseen”, Albert sanoo ja esittelee sohvaa, joka on jumissa kolmen seinän välissä niin, ettei sitä takuulla saa siitä pois ilman moottorisahaa. Sohva ei liiku milliäkään.

“Halusin olohuoneen, jonne voisi kutsua kavereita istumaan iltaa, mutta josta voisi sitten poistua kotiin.”

Arvasin, että Eerikinkatu 33:n taustalla olisi kiinnostava tarina, mutten osannut uskoa ihan tällaista.

Kuka vuokraa itselleen erillisen olohuoneen?

“Minä”, Albert sanoo ja hymyilee lämpimästi.

Mitä hittoa

Eerikinkatu 33:n liiketiloissa oli ennen urheiluhierojan toimipiste. Noin vuosi sitten huomasin, että näyteikkuna alkoi muuttua.

Ensin siinä ei ollut mitään. Sitten oveen ilmestyi A4:n kokoinen paperilappu, jossa höpötettiin jotakin bitcoineista. Sitten ikkunan taakse rakentui työpiste, jossa oli pieni työpöytä ja tietokone.

Kohta ikkunaan ilmestyi televisioruutu, työpöydän taakse limujääkaappi ja ikkunan kulmaan valotaulu.

Aloin huomata, että silloin tällöin ikkunan takana tietokoneen ääressä istui joku. Joskus ovi oli auki. Ja ennen pitkää ikkunaan ilmestyi ihan oikeasta liiketilasta kielivä tarra, jossa lukee Bitcoin Embassy. Aloin ihmetellä, mitä hittoa tilassa tapahtuu.

Siksi olen täällä, istumassa valtavalla sohvalla Martin Albertin kanssa hämmästelemässä sitä, miten se on saatu juntattua huoneeseen.

Olen lukenut netistä, että Bitcoin Embassy on paikka, jossa järjestetään koulutuksia, tilaisuuksia ja vapaa-ajan huveja bitcoinista kiinnostuneille. Nettisivut ovat hienot ja ammattimaisen näköiset. Mutta itse Embassy-tila näyttää kieltämättä erikoiselta. Tai ainakin sellaiselle, joka ei tiedä, että se on oikeasti olohuone kaverille, joka asuu tosi pienessä asunnossa.

Martin Albert ja olohuoneen valtava sohva.
Martin Albert ja olohuoneen valtava sohva.

Bitcoin-yhteisön keskipiste

Albert on päivätyökseen kemisti, mutta hän on ollut kiinnostunut bitcoinista ja siihen liittyvästä kulttuurista siitä asti, kun kuuli siitä. Ulkomailla matkustellessaan hän oli nähnyt Bitcoin Embassyja ja tuli ajatelleeksi, että voisi itsekin panna sellaisen pystyyn. Nimi kun ei ole mitenkään suojattu.

“Kaikki on tavallaan epävirallista. Emme oikeastaan myy mitään, vaan haluamme olla keskipiste, jossa kaikki bitcoin-kysymykset saavat vastauksen.”

Eräänlainen voittoa tavoittelematon bitcoin-infopiste siis.

“Niin, ja kohtauspiste bitcoin-yhteisölle.”

Albert vertaa bitcoin-yhteisöä gay-kulttuuriin. Yhteisöllisyys on hänestä molemmissa yhtä tärkeää. Kun hän matkustaa ulkomaille, hän katsoo netistä, missä paikallinen bitcoin-yhteisö hengailee. Sieltä löytyy aina samanhenkistä seuraa, ihmisiä, joiden kanssa on yhtenevät kiinnostuksen kohteet ja joiden kanssa voi joskus päästä kiinnostaviin seikkailuihin.

“Eräs tyyppi kutsui minut kerran Samoalle. En edes tiennyt, missä se sijaitsee. Annoin hänelle muutaman bitcoinin ja lensin hänen luokseen. Hän majoitti ja ruokki minut ja näytti minulle paikkoja. Minun ei tarvinnut missään vaiheessa edes kysyä, mitä valuuttaa Samoalla käytetään.”

Ja vaikka tällaisten tyyppien kanssa on ihan kiva hengailla netissä, on vielä kivempi, jos on yhteinen kohtauspaikka, jossa tavata. Sellainen Embassy on.

Tila kuin valuutta: avoin ja vapaa

Bitcoin on vapaa kryptovaluutta, joka ei ole kytköksissä mihinkään valtioon tai pankkiin. Asiaan vihkiytymättömälle se vaikuttaa monimutkaiselta ja vaikeasti ymmärrettävältä systeemiltä, mutta Albertilla on asiaan ratkaisu.

“Ihmiset ajattelevat bitcoinia liikaa rahana. Siinä ei ole kyse ostamisesta tai myymisestä vaan vaihtamisesta. Eikä tarkoitus ole syrjäyttää euroa tai luottokortteja, tai että naapurin mummo voisi käydä bitcoineilla kaupassa.”

Albert tietää bitcoineista kaiken ja myös jakaa tietojaan mielellään.

Mutta tämän jutun tarkoituksena ei ole selittää ihmisille, mistä bitcoin on kyse. Tämän tarinan tarkoitus on selittää, mistä ihmeestä Eerikinkatu 33:ssa on oikein kyse.

Ja sehän tulikin jo selväksi: tila, joka on vapaa kuten bitcoinkin, bitcoin-yhteisön jäsenille. Jossa voi muuten myös majoittua Airbnb:n kautta (jos on valmis käymään viereisessä liiketilassa suihkussa). Keskiviikkoisin Bitcoin Embassyssa järjestetään koulutuksia ja tiistaisin katsotaan elokuvia. Torstaisin on pokeri-ilta. 

“Tarkoitus on, että paikka on avoin kaikille, jotka ovat kiinnostuneita vierailemaan täällä. Täältä voi halutessaan pyörittää myös liiketoimintaa, jos se liittyy jotenkin bitcoiniin tai hyväksyy sen maksuvälineenä.”

Tai sitten sitä voi kohdella ihan vain sellaisena kuin se on: olohuoneena.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi