Suhteet

Myötä, muttei vastamäessä

Mieheni sanoi aina, että kun nainen täyttää 40 vuotta, miehen on aika vaihtaa 20-vuotiaaseen. Kun täytin 40 vuotta, olimme Ruotsin-risteilyllä. Mukana oli tuttavapariskunta ja istuimme aikaa syöden ja juoden. Toiset eivät tienneet, että minulla oli juhlapäivä, ennen kuin mieheni nosti lasiaan ja ilmoitti, että nyt koska täytän 40 vuotta, alkoi lähtölaskenta ja hänen on aika vaihtaa nuorempaan”, kertoo avioerostaan nainen Kaarina Määtän kirjassa Avioeron tuska ja helpotus.

Ero on monelle yhtä kuin hajonnut perheidylli ja tora yhteisestä omaisuudesta, vaikka sopuisiakin eroja tapahtuu. Joskus riitaisimmat joutuvat jakamaan kahviastiastonkin kuppi sulle, asetti mulle -periaatteella. Espressokeittimen ja lakanoiden takia asianajajan palkkiot kohoavat arvoon arvaamattomaan. Neljä prosenttia eroista on hyvin riitaisia.

Avoerossa oikeutta ei käydä: toinen vain ottaa kodinkoneet ja lähtee. Toisaalta avoliitolta puutuu lain suoja: kun toinen kantaa ostamansa pesukoneen ulos, kone sitten lähtee ja sillä hyvä.

Vielä vuosisata sitten avioeroja oli vain reilut sata vuodessa. Voimakkain yleistyminen tapahtui 1960-luvun lopulla. Tällä hetkellä Suomi on pohjoismaisten avioerotilastojen johtaja: tuhannesta asukkaasta 2,7 eroaa vuosittain.

Pääkaupungissa erotaan useammin kuin muualla. Koko maassa avioliittoja hajoaa 12 kappaletta tuhatta solmittua liittoa kohden. Helsingissä luku on 20. Myös avioituminen yleensä kirkkohäineen ja muine koreuksineen on vähentynyt.

Avion arvioitu kestoaika laskee kuin lehmän häntä. Koko Suomessa keskimääräinen avio-onnen kesto on 12 vuotta, Helsingissä vain 7. Viime vuosikymmenellä helsinkiläisistä eroajista noin kolmannes oli viipynyt avioliiton satamassa vain viisi vuotta.

Eroamiseen vaikuttavat myös muut tekijät kuin puolison uskottomuus. Henkilökohtaisten syiden lisäksi myös ikä ja yhteiskunnallinen asema vaikuttavat eroon. Alle 22-vuotiaana vihkiytyneiden todennäköisyys joutua selvittelemään avioeropapereita on tuplakokoinen verrattuna yli 22-vuotiaiden avioliittoihin. Naiset eroavat keskimäärin 35-vuotiaana ja miehet 37-vuotiaana. Työttömillä avio - ja asumuserojen määrä on 3,5-kertainen suhteessa työssäkäyviin.

Myös avoliittoutuminen ja siten avoeroaminen on helsinkiläinen ilmiö. Vuonna 1960 niitä oli koko Suomessa vain 26 000. Helsinkiläisistä pareista avopuolisoina elelee tätä nykyä vajaa kolmannes. Koko Suomessa kaikista liitoista avoliittoja on vain kaksi kymmenestä.

Mutta miten suojautua erolta? Tilastollinen vastaus: otetaan akateeminen mies ja opistotason nainen, jotka ovat ydinperheistä, menevät ensimmäistä kertaa naimsiin ja tekevät paljon lapsia. Tosin eron todennäköisyys kasvaa, kun lapsi on täyttänyt 13 vuotta.

Lukijat kertovat

“Ex-mies yritti hyötyä poismuutostani ja myydä minulle kaikenlaista käytettyä krääsää (esim. vanhoja pyyhkeitä) ylihintaan. Muuton jälkeen sain soittoja, joissa käskettiin tuomaan takaisin muka varastamiani tavaroita, kuten nakkipaketti ja mummoni perintöä oleva lasikulho, jota mies kuvitteli omakseen.”
Nainen, 22 vuotta

“Avoliitossa ja yrittäjänä halusin varmistaa oman kodin, jos firmalla joskus menisi huonosti, ja laitoin sen tyttöystävän nimiin. Maksoin suurimman osan kuluista, lopetin yrityksen toiminnan, mutta en tehnyt takaisin, jakoa mm. talosta. Hän löysi netistä maailman ihanimman miehen, teki elämästäni vaikean ja halusi eron ja pitää asunnon. Emme olleet naimisissa ja kaikki jäi hänelle. Menetin noin miljoonan ja menin taloudellisesti 10 vuotta taaksepäin. Tästä oppineena olen hiukan varovaisempi.”
Mies, 34 vuotta

”Vaimoni otti minusta eron pari vuotta sitten, koska en tehnyt kotitöitä vaan katsoin vain urheilua ja löhösin. Oikeastaan kaikki tavarat olivat vaimoni, ja hän vei ne mennessään. Häälahjoista sain pari lautasta ja mukia. Telkkarin vaimo ilmeisesti jätti minulle säälistä, mutta kaukosäätimen vei mennessään, jotta joudun nousemaan edes vaihtaakseni kanavaa.”
Mies, 34 vuotta

“Ex-avoukko lahjoitti minulle koko kämpän sisällön, likaisine sukkineen päivineen. Ennen lähtöään toki muisti tyhjentää jääkaapin kaikista alkoholipitoisista juomista sekä viedä kalliit shampooni uudelle tyttöystävälleen.”
Nainen, 21 vuotta

“Ex-avopuoliso tyhjensi yhteisen tilin ja lähti uuden tyttöystävänsä kanssa Thaimaahan. Lähettivat kortin, jossa luki että safka on tulista ja aurinkoa riittää.”
Nainen, 23 vuotta

”Mies väitti minun olevan lihava. Olisin mennyt jumppaan, mutta mies ei auttanut lapsen hoidossa. Vonkasin seksiä häneltä, mutta hän ei antanut. Yhtenä aamuna hän tuli kotiin aamulla, keräsi kamppeet ja lähti toisen naisen luokse.”
Nainen, 25 vuotta

Kuuma kysymys: Avoon vai avioon?

Avoliittoa pidetään yleisesti kokeiluavioliittona, etappina kohti häitä kuten kihlaustakin. Varsinkin avioerolapset pelkäävät vanhemmiten ns. piilevää vaikutusta, jolla tarkoitetaan eropotentiaalin siirtymistä sukupolvelta toiselle. Pitäisikö tästä pelosta jäädä avokumppaneiksi?

”Avioliitto ja yhteinen lapsi ovat voimakkaimmat merkit suhteeseen sitoutumisesta”, toteaa toiminnanjohtaja Pekka Larkela Suomen uusperheitten liitosta.

Avoliitto aiheuttaa monia hankaluuksia, kuten lapsen syntyessä. Kun lapsi syntyy avoliitossa, isän pitää käydä tunnustamassa lapsi. Tai erotessa. Avoerossa jaetaan omaisuus todellakin nimiperiaatteen mukaan: jos olet maksanut autosta puolet ja se on toisen nimissä, autolle voi sanoa heippa.

Etenkin avioeronneet suosivat avoliittoa. Vuonna 1999 eronneiden perheellisten uusista suhteista 57 prosenttia oli avoliittomuotoisia.

Kuukauden vinkki: Kirjoita avioehto!

Avoliitto koetaan perinteistä, kirkon siunaamaa liittoa helpommaksi juuri taloudellisista syistä. Ei tarvitse osittaa mummon lahjoittamaa astiastoa, sillä avioliittolainsäädännön mukaan kaikki menee liiton päättyessä puoliksi.

Tosin avioliiton satamaan purjehtijakin voi välttyä rahariidoilta, kunhan molemmilla on alun alkaen tiedossa, kummalle se astiasto kuuluu.

”Kolme neljännestä avioehdoista sulkee puolison kokonaan toisen talouden ulkopuolelle”, kertoo Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Marjukka Litmala. Hän väitteli tohtoriksi avioehdosta 1998.

”Noin viidennes avioituvista tekee avioehdon. Suhteessa avioeroennusteisiin se on vähän.”

Litmalan selitys mitättömään määrään löytyy avioehtoon liitetyistä mielikuvista.

”Kun vihkihuumassa otetaan talous puheeksi, syntyy mielikuva epäluottamuksesta. Avioehtoa ehdottavaa kumppania pidetään myöskin laskelmoivana.”

”Avioehto on eräänlainen vakuutussopimus siltä varalta, että liitto päättyy. Vaikka se usein nähdään jonkinlaisena avioerosopimuksena, päättyminen käsittää myöskin kumppanin kuoleman.”

Nykyään avioehdossa sallitaan niin sanotut purkavat ja lykkäävät ehdot ja avioehtosopimus voidaan tehdä vain avioeron varalta. Liiton päätyttyä kuoleman vuoksi yhteinen säästö voidaankin jakaa, jos avioehto näin määrää.

TJEU

Biisi
Ultra Bra: Ero
”Muista minut, kalleimpani, ainakin ensilumeen asti.” Alkuperäiset sanat Anna Ahmatova. Levyltä Sinä päivänä kun synnyin, 2001.

Leffa
Vihaan sinua, rakas
Edvin Laineen ja Ansa Ikosen tähdittämä klassinen Suomi-filmi antaa virkeän näkökulman siihen, mitä avioero oli puoli vuosisataa sitten. Ohj. Edvin Laine 1951.

Kirja
Kaarina Määttä: Avioeron tuska ja helpotus
Rakkausprofessori selvittää eron anatomiaa suomalaisten eroajien kirjeiden kautta. Myös lähdeaineistona artikkelissa. Otava 2002.

Linkki
www.avoliitto.net
Avopari tekee hiphop -musiikkia nettilevitykseen. Jutun juurena on avoliitto.

1 kommentti

en ole katkera

26.10.2002 10:24

Minulla ja avovaimollani alkoi vastamäki kun lapsemme syntyi ja ei ollut töitä eikä paljon muutakaan, romantiikka kuihtui ja minua rassasi hänen sukunsa ja työttömyys. Hän masentui ja tahtoi erota, rakastin kovasti vaimoani, mutta erosimme silti. Yhteiset velkamme jäi minulle, autoin häntä silti päivittäin; kävin kaupassa ym. Mutta hänkin ilmeisesti rakasti minua ja tahtoi takaisin yhteen, saimme töitä molemmat otimme lisää velkaa ja saimme toisen lapsen. Olin muuttanut hänen pyynnöstänsä sinne mihin hän halusi hommannut meidät omakoti taloon. Hän jäi työttömäksi ja halusi hoitaa lapsia kotona, minä sain vakityön ja luulin että nyt alkaa elämä pikkuhiljaa hymyilemään. 3kuukautta vaimo kesti lapsia ja ruoan laittoa halusi lähtä bilettämään ja minä jäin taas yksin laskujen ja velkojemme kanssa. Nyt hän laittaa uutta pesää uuden miehen kanssa ja minä maksan yhä hänenkin velkojaan vielä kaksi vuotta eromme jälkeen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi