Suhteet

Nähdään töissä!

Voisitko viettää työssäsi päivän puhumatta kenellekään?

Tiedon ja sen tarpeen lisääntyessä yhä harvempi voi hoitaa työnsä ypöyksin. Sosiaalisista kontakteista muodostuu kaveruussuhteita.

Tutkimusten mukaan työolot ovat muuttuneet laman jälkeen henkisesti rasittavammiksi. Olkapää oman työpisteen sermin takana on entistä tärkeämpi jaksamiselle. Työpaikka on ystävyyssuhteiden mansikkamaa: pomon roolina on usein olla yhteinen vihollinen.

“Organisaation kannalta esimies yhteisenä vihollisena on epäsuotuisa olotila”, toteaa työpsykologian ja johtamisen professori Veikko Teikari Teknillisestä korkeakoulusta.

“Työyhteisön pitäisi perustua luottamukseen. Sitä edesauttavat yhteiset vapaa-ajan riennot.”

Työssä syntyneeseen ystävyyssuhteeseen liittyy kuitenkin vallankäytön ja kilpailun läsnäolo, pärjäämisen pakko. Sopivatko urapyrkimykset ja kestävä ystävyys yhteen? Vaikka ystävyys jäisi kilpailun vuoksi lyhyeksi, hierarkkisissa organisaatioissa kiusataan työkaveria eniten.

“Matalissa organisaatioissa tehdään enemmän tiimitöitä, ja esimiehen roolina on olla valmentaja. Verrattuna muuhun Eurooppaan Suomessa tässä on onnistuttu”, kertoo Teikari.

“Ystävyys luo vastapainon kilpailulle. Nykymaailman kilpailussa verkostojen luominen on äärimmäisen tärkeää. Verkostot perustuvat luottamukseen, ja näyttää siltä, että niistä muodostuu myös ystävyyssuhteita.”

Siellä, missä ihmiset viihtyvät keskenään, myös yhteen hiileen puhaltaminen sujuu. Toisaalta on vaara, että työsuhteen päätyttyä huomaa kaiken yhteisen olleen vain työtä.

“Jos sosiaalinen verkosto on luotu, käyty kylässä työajan ulkopuolella, niin mihin ystävyys siitä häviäisi? Mitä monipuolisemmin toisen taustan tuntee, sitä todennäköisempää on kestävyys.”

Toisaalta jokainen ystävyyssuhde vaatii työtä. Ilman yhteisiä pyrkimyksiä se ei kauaa hengissä pysy, ei vaikka välissä olisi vain avokonttorin sermi. Työtovereiden välisellä ystävyydellä tulisi olla tilaa hengittää ilman, että kaikki yhteinen toiminta keskittyy vain työn ympärille. Silloin toisen menestyskään ei välttämättä tee katkeraksi.

Lukijat kertovat

“Mulla on aivan ihana alainen-pomosuhde. Pomo on muutaman vuoden nuorempi nainen ja kaunis kun mikä. Vapaa-ajalla soitellaan ja istutaan baareissa. Ainut haittapuoli on se, että hän seurustelee.”
Mies, 28 vuotta

“Töistä olen saanut uskomattomia ystäviä, joiden kanssa on koettu sekä töissä että sen ulkopuolella kaikki mahdollinen. Hierarkia yrityksessä on matala. Kaikki ovat samanhenkistä, nuorta porukkaa. Loistava fiilis, kun joka aamu saa lähteä viettämään päivän kaveriporukassa ja siitä vielä maksetaan!”
Nainen, 22 vuotta

“Pomon haukkuminen yhdessä lisää työpaikan yhteishenkeä... Ainakin siihen asti kunnes joku lavertelee!”
Nainen, 23 vuotta

“Muutamassa työpaikassa olen pettynyt siihen, että liittolaisia etsitään puukottamalla toisia työkavereita selkään. Koska en ole lähtenyt touhuun mukaan ja sanonut mielipiteeni asiasta, minua on alettu katsoa kieroon. Uskomatonta touhua.”
Nainen, 20 vuotta

“Olin suorittavassa työssä ja tutustuin työkaveriini hyvin. Kun minusta tuli esimies, kaveri soitteli aamuisin ja kyseli, josko viitsisin leimata hänet sisään, sillä hän ei herännyt ajoissa. Muutaman kerran jälkeen oli sitten pakko pitää pieni puhuttelu ja muistuttaa, missä kaveruus loppuu.”
Mies, 23 vuotta

“Työkavereiden kanssa kaveeraaminen on ihan ok. Nykyisinhän ihmiset tapaavat saada työpaikkansa kavereiden kautta. Onko sitten soveliasta pistää vapaa-ajan välit poikki kaveriin, joka hommasi työpaikan?”
Mies, 22 vuotta

Kuukauden kysymys: Voiko pomon kanssa olla ystävä?

“Kyllä voi”, toteaa seniorikonsultti Ani Närhi henkilöstökonsulttiyritys Psykosta. “Toisiin esimiessuhde vaikuttaa enemmän kuin toisiin: joillekin on parempi pitää ystävyytensä työpaikan ulkopuolella. Aitoon ystävyyteen pomo-alainenasetelma ei vaikuta. Toivottavasti”, Närhi korostaa.

“Hyvin hierarkkisissa työyhteisöissä ystävystyminen saattaa olla kimurantimpi juttu, vähähierarkkisissa organisaatioissa se taas voi olla ihan tavallistakin.”

Voiko ystävyyssuhde olla tasapainoinen työroolien eriarvoisuuden takia?

“Ehkä tästä syystä useat ihmiset pitävät työt ja ystävyydet erillään. Monet pomot ovat sinänsä ystävällisiä ja tuntevat alaistensa asioita hieman laajemminkin, mutta säilyttävät kuitenkin tietyn etäisyyden. Työhön tullaan tekemään töitä eikä kaikkien kanssa tarvitse olla ystävä, riittää että tulee toimeen ja voi tehdä yhteistyötä.”

Kuukauden vinkki: Rehellinen kehityskeskustelu!

Kehityskeskustelu antaa pomolle mahdollisuuden tietää, missä työympäristö menee. Esimies ja alainen oppivat tuntemaan toisiaan paremmin, ja energiaa syövä arvailu heidän välillään vähenee, toteaa Pauli Juuti teoksessaan Kehityskeskustelut – johtamisen perusta. Suora ja rehellinen keskustelu niin pomon ja alaisen kuin kahden työkumppaninkin välillä poistaa ennakkoluuloja. Se voi myös pysäyttää työpaikan ilmaston ikävät virtaukset, kuten tulehtuneet välit. Kaikki tarvitsevat palautetta tekemisistään.

Pauli Juutin selkeät opit työympäristön parantamiseksi ovat sovellettavissa: ystävänkin voi istuttaa alas ja nostaa kissan pöydälle kun tarve vaatii. Niin työ- kuin muunkin ystävän.

TJEU

Leffa: Apollo 13
Epäonnen numeron avaruuslennolla miehistön suhteet ovat välillä katkeamispisteessä. Mutta yhdessä selvitetyt rankat työtehtävät vahvistavat. Ohjaus: Ron Howard, 1995.

Sarja: Ammu vaan!
Muotilehden toimituksen toveriverkosto vihaa, rakastaa, liehittelee ja vaihtaa partneria keskenään. Nelonen perjantaisin klo 20.30.

Kirja: Anja Snellman: Safari club
Voimakas kuvaus naisesta ja häiriköstä hänen menneestään. Sivujuonteena päähenkilön ja hänen lähimmän alaisensa lämmin yhteys. Otava, 2001.

Biisi: Tuula Amberla: Lulu
“Aamulla oli toinen mieli, kun töihin kiiruhti hoitaja pieni.” Enää tarvitsisi vain tietää, mikä on normiriemu, joka Lulun ja hänen työkaverinsa valtaa. Levyltä Lulu, 1984.

3 kommenttia

Hedvic

27.6.2002 17:15

Moi! Koska en ole mikään viettelyn mestari, haluisin hyviä vinkkejä molemmilta sukupuolien edustajilta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kokneero

2.9.2002 17:45

minua ärsyttää kun se aina katoaa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

asuinkumppani

15.10.2002 07:32

Hei
sinä tyttö/Nainen
joka olist tulossa muualta Suomesta
pks-alueell
joko töihin tai opiskeleaan mutta
sinulla ei ole asuntoa
Minulla olisi hyvää tilaa
jos haluisti tulla vähäksi aikaa mun
kämppikseni
samalla saisin sinusta seuraan yksinäiseen elämääni
ja hyviä ruuanlaitto sekä jutustelu hetkiä

pistäpä mailii jos on ajankohtaista!

t:kynttilän polttelija

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi