Itä-Helsingin saaristossa käydään taistelua kaupunkitilasta

Kaupunki haluaa ajaa ulos talonvaltaajat, jotka ovat asuttaneet hylättynä ollutta taloa Villingissä jo kolmen kesän ajan.

Kuva: Talonvaltaus Hki

Talonvaltaus Hki -Facebook-ryhmän seinällä julkaistiin eilen manifesti ja avunpyyntö toisenlaisen kaupunkielämän tukemisen puolesta. Kaupunki on päättänyt vuokrata omistuksessaan olevan, Villingissä Villa Widablickin alueella sijaitsevan vanhan talon oheisrakennuksineen eteenpäin ja häätää talonvaltaajat tiluksilta. Näin siitäkin huolimatta, että asukkaat sanovat olleensa halukkaita käymään neuvotteluja talon vuokrauksesta Helsingin kaupungin kanssa.

Talo on ollut valtaajilla kolmen kesän ajan, jota ennen se oli pitkään tyhjillään.

Talonvaltaus Hki -ryhmässä julkaistun viestin mukaan Helsingin Tilakeskus lähestyi talonvaltaajia ensin ilmaisten huolensa talon kunnosta ja huonon kunnon asettamista mahdollisista vaaratilanteista sekä Tilakeskuksen vastuusta, mikäli jotain sattuisi. Yhteydenottoja talonvaltaajiin saapui myöhemmin myös muilta tahoilta. Valtaajat olivat valmiita neuvottelemaan talon vuokrauksesta, ja valmiita vuokraamaan paikan "muodollisella summalla".

Pian talon oveen kuitenkin ilmestyi poistumiskehotus. Talon tyhjennykseen annettiin aikaa neljä päivää. Poistumiskehotuksen mukaan uusien vuokralaisten olisi tämän jälkeen saatava alueen kiinteistöt käyttöönsä. 

Kaupungin negatiivinen päätös on tullut talonvaltaajille Facebook-viestistä päätellen yllätyksenä. 

Saamme soiton ja sähköpostin Tilakeskuksen lomatuuraajalta, Markku Metsärannalta, jossa meitä kehotetaan poistumaan alueelta. Kun tuohtuneina kysymme, miten näin voi olla kun me olimme olleet vuokraamassa paikkaa, vastaus kuului näin: "Mitä tulee kanssanne käymiimme neuvotteluihin, ovat ne päättyneet tuloksettomina ja olemme vuokranneet kohteen, kuten toimenkuvaamme ja omistajaoikeuksiimme kuuluu".

Talonvaltaajat eivät aio luovuttaa taistelua kaupunkitilasta.

Emme ole lähdössä täältä mihinkään. Tämä paikka on meille rakas ja ainutlaatuinen, ja olemme olleet täällä pitkään. Aiomme puolustaa kapitalistista logiikkaa vastustavaa elämäntapaamme ja sen hedelmiä. Aiomme puolustaa oikeuttamme elää omannäköistämme elämää ja kasvaa tässä kaupungissa omilla ehdoillamme.

Asukkaat ovat siivonneet ja sisustaneet taloa ja kunnostaneet sen aluetta sekä vanhoja kasvimaita hyötyviljelytarkoituksiin. Lisäksi asukkaat ovat asentaneet aurinkosähköjärjestelmän.

”Valtaajien kanssa neuvoteltiin, mutta emme päässeet neuvottelutulokseen. Emme voi sallia sellaista, että joku on kaupungin tiloissa maksamatta, kaupunkilaisten kustannuksella”, toimitilapäällikkö Markku Metsäranta Helsingin kiinteistövirastosta kommentoi Metro-lehdelle.

”Heidän kanssaan käytiin neuvotteluja pitkään, nuorisoasiainkeskus oli heidän kanssaan yhteydessä jo toukokuussa. Tietääkseni valtaajat eivät tarjonneet vuokrasummaksi mitään. He sanoivat, että valtausvuokran pitäisi olla edullisempi kuin muiden vuokrien. Meillä ei sellaisia alennusperusteita vuokrahinnoissa ole.”

Uusien vuokralaisten kanssa kaupunki pääsi sopuun 333,30 euron kuukausivuokrasta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi